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The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTED.  Petitioner asks under what circumstances 
it is required to collect sales tax on its charges for scaffold sales, rental, and installation to its 
customers when its customers are contractors working on construction projects for exempt 
organizations. 

 
We conclude that Petitioner is not required to collect sales tax on its charges for 

scaffolding services provided to a contractor if the scaffolding qualifies as a “temporary facility” 
that is a necessary prerequisite to a capital improvement, or the job is for an exempt organization 
and the contractor provides Petitioner with appropriate documentation to substantiate that the 
contractor is an agent of the exempt organization. 

 
FACTS 
 

Petitioner rents and sells scaffolding. On most occasions, it also provides erection and 
dismantling services to its customers, as well as accessory items such as debris netting and trash 
chutes.  Petitioner’s customers typically are general contractors on construction projects.  
Petitioner asks under what circumstances it is required to collect sales tax for scaffolding sales, 
rental, and associated services provided in accordance with contracts entered into on or after 
January 1, 2015 in cases where its customer is a contractor working for an exempt organization. 

 
ANALYSIS 
 

The term “scaffolding systems” includes “fixed structures that are used to support, 
protect, or convey people or materials during the construction or repair of buildings and other 
real property,” including “shoring and suspended scaffolding” and “hoisting systems” that are 
“similar to elevators,” but not including “construction equipment that can be readily moved 
within a construction site (e.g., on wheels or casters)…” TSB-M-14(15)S, Sales Tax Treatment 
of Certain Temporary Facilities Provided at Construction Sites.  On and after January 1, 2015, 
the rental or sale of scaffolding systems, when provided in conjunction with installation and/or 
dismantling services, is considered a service, regardless of whether or not the installation or 
dismantling charges are separately stated. Id. 

 
If the construction project Petitioner is working on is not considered a capital 

improvement under Tax Law § 1101(b)(9), Petitioner’s services normally would be subject to 
sales tax. See TSB-M-14(15)S.  However, Petitioner’s services would not be taxable if the 
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scaffolding constitutes a “temporary facility” that is “a necessary prerequisite to the construction 
to a capital improvement to real property,” and therefore considered to be “a part of the capital 
improvement.” 20 NYCRR § 541.8; see TSB-M-14(15)S; see also L & L Painting Co., Tax 
Appeals Tribunal (June 2, 2011).  If Petitioner is hired to provide scaffolding on a construction 
project that is considered a capital improvement under Tax Law § 1101(b)(9) and Petitioner 
timely receives in good faith a copy of a properly completed valid Form ST-124, Certificate of 
Capital Improvement provided by the contractor’s customer to the contractor, Petitioner is 
relieved of the obligation to collect sales tax. 

 
In cases where Petitioner rents or sells scaffolding without providing any associated 

services, its receipts from scaffolding rentals and sales would be treated as receipts from the sale 
of tangible personal property, and, accordingly, would be subject to sales tax, even for a capital 
improvement project. TSB-M-14(15)S. 

 
If Petitioner’s customer (i.e., the contractor) is performing work for an organization that 

is exempt from sales tax under Tax Law § 1116(a), Petitioner’s scaffolding services generally 
would be taxable if the project is not a capital improvement.  However, the contractor could 
purchase property or services from Petitioner exempt from sales tax if it is the properly 
appointed agent of the exempt organization. See 20 NYCRR § 541.3(d)(4)(i); see also 
Publication 765, Sales and Fuel Excise Tax Information for Properly Appointed Agents of New 
York Governmental Entities (2005) at 10-11. 

 
In order for a principal/agent relationship to exist between an exempt organization and a 

contractor, the following conditions must be satisfied: 
(a) purchases must be billed or invoiced by the vendor to the exempt 

organization or to the contractor specifying that the contractor is acting as 
agent for the exempt organization (e.g. X contractor, as agent for Y, name of 
exempt organization) and identify the place of delivery; 

(b) payment must be made by the exempt organization or by the contractor, 
acting as agent, directly to the vendor from a special fund created by the 
exempt organization for this specific purpose; 

(c) deliveries must be made to the job site; and 
(d) the contractor must furnish the vendor with the exempt organization 

certificate when acting as agent for such organization. 
 

20 NYCRR § 541.3(d)(4)(i).  Petitioner’s sale or rental of scaffolding without accompanying 
services to a contractor working for an exempt organization would be exempt from tax when the 
contractor’s contract with the exempt organization meets the requirements described above. 20 
NYCRR § 541.3(d)(4)(ii).  In the case of a government entity, Petitioner would need to obtain 
copies of signed contracts and government purchase orders from the contractor to establish the 
exempt status of the transaction since government entities do not have exempt organization 
certificates.  See 20 NYCRR § 541.3(d)(2)(v)(a). 
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Petitioner indicates that it typically receives a copy of Form ST-120.1 (Contractor 
Exempt Purchase Certificate) with Item 3, Box A checked as proof of exemption.  However, 
because scaffolding does not become an integral component of the completed structure, the 
exemption referred to in Box A does not apply and Petitioner should not accept Form ST-120.1 
completed in such manner as proof of exemption. Instead, Petitioner should obtain the 
documents described above to document the exemption. 

 
 
 
 
DATED:  April 22, 2016     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 
 


