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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTEDREDACTED (“Petitioner”).  Petitioner asks whether its sale of their tumor treating 

fields device (“Device”) is exempt from sales and use tax in New York as medical equipment 

pursuant to New York Tax Law §1115(a)(3).  We conclude that the Device and any required 

replacement parts qualify as medical equipment and are exempt from sales and use tax. 

 

Facts  

Petitioner is a commercial-stage oncology company dedicated to the development and 

commercialization of the Device, which is used for the treatment of adult patients with solid 

tumors of the head. The treatment works by producing alternating electrical fields within the 

human body that are believed to disrupt the rapid cell division exhibited by cancer cells. The 

alternating electrical fields are applied to the brain through electrodes placed on the scalp.  

Petitioner asserts that there are no non-medical uses for the Device. 

 

There are three primary components to the Device: 1) An electric field generator, 

connection cables, a portable battery, power supply, rack and a power cord, 2) INE transducer 

arrays (insulated electrodes that adhere to the body and deliver the electric fields), and 3) 

ancillary items and accessories consisting of a carry bag, TTF Bags, operation manuals and self-

exchange kits.  The self-exchange kit, or “health and hygiene” kit, contains medical items such as 

tape, gauze, Surgilast (a tubular elastic stretch net designed to serve as a secondary dressing, 

applying gentle pressure to keep bandages or other medical devices securely in place without 

adhesive tape) and surgical scissors.  The “TTF” bags are anti-static bags made of plastic that 
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surround the product for protection during shipment.  All of the ancillary items are integral to the 

long-term safe use of the Device and none of the accessory equipment, except the self-exchange 

kit, can be used except in conjunction with the Device. 

 

To obtain the Device, a certified physician writes a prescription for the patient and 

submits the prescription to Petitioner’s shipping facility located outside of New York State. The 

prescription is filled and the components of the device are shipped to the closest local 

technical support staff (who are employed by Petitioner) or to the certified physician's office.  

The patient will receive an agreement to review and sign once he or she is trained to use the 

device. The technical support staff and the certified physician are trained to use the device in 

advance. 

 

The day the patient starts treatment, the local technical support staff delivers the 

components of the Device to the patient.  The local support staff will then train and 

educate the patient on the proper way to administer the treatment and the technical aspects of 

the device. The patient is provided with a user manual and technical support phone number. 

The patient then receives additional training and guidance and treatment initiation from his or 

her physician. The treating physician is responsible for the ongoing care of the patient. 

All medical questions are referred to the treating physician. 

It is the patient’s responsibility to request additional arrays. Petitioner replaces 

batteries once capacity falls below a certain threshold.  After initial treatment starts, Petitioner 

typically ships arrays and other components directly to patients.   

 

Petitioner provides a monthly invoice containing one line item that combines the charge 

for the durable components and a monthly fee to purchase transducer arrays. Also included in 

this charge is around-the-clock technical support.  Petitioner bills the patient's third-party 

insurance provider, managed care company or, in some cases, the patient directly, but does not 

bill the treating physician’s office.   

 

If a patient decides to discontinue the therapy, he or she returns the equipment and 
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any remaining supplies to Petitioner at Petitioner's expense. As the arrays cannot be reused, 

Petitioner is responsible for collection and proper disposition of the arrays. 

 

 

Analysis  

 

 Retail sales of tangible personal property and certain enumerated services are subject to 

sales tax.  See Tax Law § 1105(a),(c).  As relevant here, Tax Law § 1115(a)(3) exempts medical 

equipment and supplies from the tax imposed by Tax Law § 1105(a) to the extent they are 

primarily and customarily used for medical purposes and not generally useful in the absence of 

illness, injury or physical incapacity.  See 20 NYCRR § 528.4(e)(2). 

 

 Section 528.4(e) of the Sales Tax Regulations defines medical equipment: 

(1) Medical equipment means machinery, apparatus and other devices (other than 

prosthetic aids, hearing aids, eyeglasses and artificial devices which qualify for 

exemption under section 1115(a)(4) of the Tax Law), which are intended for use 

in the cure, mitigation, treatment or prevention of illnesses of diseases or the 

correction or alleviation of physical incapacity in human beings. 

 

 The exemption contained in Tax Law § 1115(a)(3) and 20 NYCCR § 528.4 does not 

apply to the sale of medical equipment and supplies for use in performing medical and similar 

services for compensation.   

 

 Petitioner’s Device is used for the treatment of cancer patients with solid tumors of the 

head.  Petitioner asserts that the equipment and supplies are not useful for purposes other than 

the medical use described above.  Accordingly, the Device and the associated supplies would be 

considered medical equipment.  
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 If Petitioner sells or leases its products for use in providing medical care for 

compensation, Petitioner must collect sales or use tax due from the purchaser.  However, when 

the purchaser is the patient/end-user of the Device, the exemption applies and no sales tax is due. 

 

 Similarly, the items in the “health and hygiene” kit are medical supplies exempt under 

20 NYCRR § 528.4(g), other than when sold for use in providing medical care for compensation. 

 

 Any charges for the training provided by either the treating physician or the technical 

support staff to the patient are not taxable, because education services are not among the 

enumerated taxable services.   

 

 Finally, replacement parts for medical equipment are exempt from tax provided such 

replacement parts are identifiable as medical equipment replacement parts.  Therefore, so long as 

Petitioner clearly identifies any and all replacement parts for the Device as such, they would be 

exempt from sales tax.  See 20 NYCRR § 528.4 (e)(3).   

 
 
 
 
DATED:  March 17, 2015     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 
 
 
 
 


