
New York State Department of Taxation and Finance 
Office of Counsel 
 
 
 

ADVISORY OPINION       PETITION NO. S140606B 
 
 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTED 
(“Petitioner”).  Petitioner asks whether its receipts from software downloads and maintenance 
are subject to sales tax and, if these receipts are taxable, when it must collect New York sales tax 
from its customers.  Petitioner also asks if the per-order charges vendors pay Petitioners for 
orders received through Petitioner’s website are subject to sales tax.  
 
 We conclude that Petitioner’s receipts for the downloading and maintaining of software 
are subject to sales tax as the sale of prewritten software and Petitioner must collect sales tax 
when the customer uses the software in New York.  Petitioner’s receipts from vendors for the 
placement of orders for goods that they advertise on Petitioner’s web site are not subject to sales 
tax.  
 
Facts 
 
 Petitioner has developed prewritten software used to place orders for goods sold by third 
parties that are advertised on a website operated by Petitioner. The goods sold through the 
website are parts and equipment for marine vessels. Petitioner provides owners of commercial 
vessels with the software so they can access Petitioner’s website and place purchase orders with 
the vendors advertising goods on the website. 
 
 Petitioner sends its software to vessel owners electronically. The software is downloaded 
at the vessel owner’s office; it is not installed on vessels. Petitioner charges the vessel owner a 
fee that it denominates as an “installation fee” for the use of the software. It also charges the 
vessel owner a monthly fee denominated as “usage /maintenance” that entitles the vessel owner 
to software updates, technology support and training. Each vessel owner receives one software 
license that allows an unlimited number of users to use the software.  
 
 Petitioner’s website lists marine products for sale by category, brand, and vendor. While 
Petitioner’s system enables the placement of purchase orders for the products listed for sale on 
the website, payment for the orders is not made through the system. That is, Petitioner does not 
receive the payment for the orders. The vendor pays Petitioner a fee for each order received from 
a customer through Petitioner’s system. The amount of the fee is set and does not vary with the 
dollar amount of the purchase.    
Analysis 
 
 The sale of pre-written computer software, which is defined in Tax Law §1101(b)(14) as 
computer software (including pre-written upgrades thereof) that is not designed and developed 
by the author or other creator to the specifications of a specific purchaser, is subject to sales tax 
under Tax Law § 1105(a) as the sale of tangible personal property.  Petitioner's receipts for the 
installation of its software are consideration for the lease or license to use or consume prewritten 
computer software. Therefore, the receipts for the installation of Petitioner’s software are subject 
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to New York State sales tax, regardless of the medium used to convey the software to the 
purchaser, if it is delivered in New York.  
 
 Tax Law § 1115(o) exempts from sales and use tax services otherwise taxable under Tax 
Law § 1105(c) or § 1110 (e.g., installation, maintenance, etc.) where performed on computer 
software of any nature.  However, where services to software are provided to a customer in 
conjunction with the sale of tangible personal property, the charge for these services is exempt 
only when it is reasonable and separately stated on an invoice or other statement of the price 
given to the purchaser. Tax Law § 1115(o). A customer who pays Petitioner’s 
usage/maintenance fee is entitled to software upgrades.  These upgrades by themselves qualify as 
prewritten software. See TSB-M-93(3)S.  Because Petitioner is providing services and tangible 
personal property in exchange for a single usage/maintenance fee, the entire fee is subject to 
sales tax.  See TSB-A-96(27)S.   
 
 New York’s sales tax regulations provide that, in general, “a sale is taxable at the place 
where the tangible personal property or service is delivered or the point at which possession is 
transferred by the vendor to the purchaser or his designee.” 20 NYCRR § 526.7(e). This 
regulation further provides that, with respect to a “license to use,” a transfer of possession has 
occurred if the customer obtains actual or constructive possession, or if there has been “a transfer 
of the right to use, or control or direct the use of tangible personal property.” 20 NYCRR § 
526.7(e)(4). “[C]onstructive possession” of software or “the right to use, or control” software is 
determined based on the location where the customer uses the software. See TSB-A-08(62)S.  
Accordingly, the situs of Petitioner's sales for purposes of determining the proper local tax rate 
and jurisdiction is the location where the customer or its employees use the software.  If the 
software is only used in New York, Petitioner must collect sales tax on the entire receipt.    If the 
customer’s employees use the software at the customer’s offices located both inside and outside 
New York, Petitioner should collect tax based on the number of the customer’s employees using 
the software in New York over the total number of the customer’s employees that use the 
software. See TSB-A-03(5)S.  In calculating sales tax due, Petitioner may rely on written 
information received from its customer about the locations where the customer uses the software. 
Id. Petitioner should retain this information for at least three years after the date of the last sale to 
which the information relates.  
 
 Petitioner’s charges to vendors for sales made through Petitioner’s web site are not 
subject to sales tax.  Petitioner is, in essence, providing Internet based advertising services for 
vendors of marine equipment. Charges for advertising on Internet websites are generally 
considered receipts from the sale of advertising in the media (media placement) and constitute 
nontaxable services.  See TSB-A-09(44)S.  
 
 
DATED:  December 11, 2015    /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
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person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 
 
 
 


