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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
the REDACTED REDACTED (“Petitioner”).  Petitioner asks whether the dues of certain 
membership classes are subject to State and local sales tax. 

 
We conclude that Petitioner must collect sales taxes on dues, assessments and other fees 

for all classes of membership. 
 
Facts  

Petitioner is a social or athletic club as provided Tax Law § 1105(f)(2), and has seven 
different classes of membership (A, B, C, G, SA, SB and Associate).  According to Petitioner’s 
by-laws, “A” and “G” classes of membership enjoy full club privileges.  “A” class members pay 
dues of at least $100.00 per year.  Members of other classes of Petitioner pay varying amounts of 
dues each year, including annual amounts that may be less than $10.00 per year.  Specifically: 

• “B” class members pay a one-time initiation fee of $600.00, dues of $100.00 per year, 
an annual assessment for insurance of $100.00 per year, and an annual assessment for 
a building fund of $80.00 per year; 

• “C” class members do not pay any annual dues or assessments; 
• “G” class members pay a total of $1.00 in dues and assessments per year; 
• “SA” class members pay a total of $10.00 in dues and assessments per year; 
• “SB” class members pay a total of $10.00 in dues and assessments per year; and, 
• “Associate” class members pay a total of $100.00 in dues and assessments per year. 
 

Analysis  
 

The sales and use tax regulations provide in relevant part: 
(a) Imposition. 
(1) A tax is imposed upon the dues paid to any social or athletic club in this State 
if the dues of an active annual member, exclusive of the initiation fee, are in 
excess of $10 per year.  
(2) A tax is imposed on the initiation fee paid to any social or athletic club, 
regardless of the amount of dues, if such initiation fee is in excess of $10.  
(3) Where the tax applies to any social or athletic club, the tax shall be paid by all 
members thereof, regardless of the amount of their dues or initiation fee.  
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Petitioner acknowledges that it is a social or athletic club for sales tax purposes.   
Petitioner’s “A” membership class has full club privileges and thus are “active annual members” 
(see 20 NYCRR § 527.11[b]).  Furthermore, since Petitioner’s class “A” members are active 
annual members and pay dues, or assessments, in excess of $10.00 a year, sales taxes must be 
collected on Petitioner’s class “A” membership dues.   
 

Petitioner’s other membership classes may not have full club privileges and/or pay dues 
or assessments of $10 or less a year.  As noted above, the sales tax regulations specifically 
provide: “[w]here the tax applies to any social or athletic club, the tax shall be paid by all 
members thereof, regardless of the amount of their dues or initiation fee”  NYCRR 
§ 527.11(a)(3).   Example “1” under NYCRR § 527.11 provides the following illustration for the 
proper application of the regulations: 
 

A social club maintains two types of memberships. Full memberships are $15 per 
year and limited memberships are $5 per year. Since the dues paid by the full 
members are in excess of $10 per year, all members' dues are taxable even though 
some are not more than $10. 

 
Thus, although some of Petitioner’s membership classes pay dues or assessments of 

$10.00 or less a year, or do not have full club privileges, the dues of all classes are subject to 
State and local sales tax because Petitioner’s class “A” membership independently meets the 
requirements for application of the sales tax.   Therefore, Petitioner must collect sales tax on the 
dues, assessments or other fees for all classes of membership.  
 
 
 
DATED:  March 23, 2015     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 
 
 


