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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTED “Petitioner”. Petitioner asks 
whether receipts from the sale of the services of installing, inspecting, maintaining or repairing 
fire alarm systems, kitchen fire suppression systems, gas station fire suppression systems, fire 
sprinklers and fire extinguishers are exempt from New York State and local sales and use tax.   
 
 We conclude that (a) receipts received from the installation of fire alarm or suppression 
equipment are subject to sales tax, unless the installation qualifies as a capital improvement; (b) 
maintenance or repair work carried out to keep equipment in a condition of fitness, efficiency, 
readiness or safety or restoring it to such a condition is subject to sales tax; and  (c) the 
inspection of such equipment constitutes a repair or maintenance service that is subject to sales 
tax, unless the inspection is government-mandated for code compliance.  
 
Facts  
 
 Petitioner operates a business that provides installation, repair and maintenance of fire 
alarms and fire suppression equipment to both commercial and residential customers.  Petitioner 
installs fire alarm systems, kitchen fire suppression systems, gas station fire suppression systems, 
and fire sprinkler systems, and provides portable fire extinguishers (collectively, “fire 
equipment”).  Petitioner also inspects fire equipment. Some inspections are mandated by the 
New York State Fire Code (“Fire Code”), while other inspections are conducted at the behest of 
an insurance company or Petitioner’s customer. Additionally, Petitioner conducts maintenance or 
repair work on fire equipment following an inspection or as a result of damage due to various 
causes.   

 
Analysis 

 
Tax Law § 1105(c)(3) imposes sales tax on receipts from every sale of the installation of 

tangible personal property, except for the installation of property that constitutes a capital 
improvement to real property.  See Tax Law § 1101(b)(9)(i). A capital improvement is defined as 
an addition or alteration to real property that: (A) substantially adds to the value of the real 
property, or appreciably prolongs the useful life of the real property; (B) becomes part of the real 
property or is permanently affixed to the real property so that removal would cause material 
damage to the property or article itself; and (C) is intended to become a permanent installation.  
See 20 NYCRR § 527.7(a)(3). 

 
If the installation of the fire equipment by Petitioner does not result in a capital 

improvement, Petitioner must collect sales tax from the customer on the charges for both the 
equipment and the installation.  However, Petitioner may take a credit on its sales tax return for 
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tax it paid on its purchase of the equipment.   If the installation qualifies as a capital 
improvement, charges to the customer for installation of the equipment will not be subject to 
sales tax.  In those situations, Petitioner will not be required to collect sales tax if it receives a 
properly completed Certificate of Capital Improvement (ST-124) within 90 days of the date the 
installation is perfomed.   See TSB-A-03(23)S.  However, Petitioner must pay tax on the 
materials that are installed as part of the capital improvement at the time of purchase.  See Tax 
Law § 1101(b)(4).  The fact that the installation of the equipment may be required by the Fire 
Code or other law or regulation does not affect whether the charges for the equipment or its 
installation are subject to sales tax.     

 
Tax Law § 1105(c)(3) and (5) also impose sales tax on receipts from the services of 

“maintaining, servicing or repairing” tangible personal property and real property, respectively.  
See TSB-A-13(39)S.  These services include all activities that relate to keeping property in a 
condition of fitness, efficiency, readiness or safety, or restoring it to such condition.  20 NYCRR 
§§ 527.5 (a)(3), 527.7(a)(1).   

 
Petitioner states that it conducts maintenance and repair work on fire equipment 

following an inspection, or when it is damaged by fire or some other cause.  The services of 
maintenance and repair of fire equipment are subject to tax because these services keep the 
equipment in a condition of fitness, efficiency, readiness or safety.  Consequently, Petitioner’s 
receipts from repair and maintenance services are subject to sales tax, regardless of whether they 
are required by the Fire Code or other law or regulation.  

 
Petitioner also provides the service of inspecting fire equipment.  A diagnostic service 

that tests the function of a piece of equipment is generally considered a taxable maintenance 
service, even if no repair is performed.  20 NYCRR § 527.5(a)(3), Example 6.  However, 
inspections that are government-mandated for code compliance are not subject to sales tax.  See 
TSB-A-05(11)S; TSB-A-96(67)S.  Petitioner states that some of the inspections it performs on 
the fire equipment are mandated by the Fire Code.  Charges for these inspections would not be 
subject to sales tax.  However, inspections that are not government-mandated, but rather are 
performed at the request of a customer or third party, are subject to tax under Tax Law § 1105(c).    

 
 
 

DATED:  July 17, 2015     /S/ 
 DEBORAH LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


