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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for an Advisory Opinion 
from REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTE 
(“Petitioner”).  Petitioner asks whether its lighting and design services for interior and exterior 
lighting systems for commercial and residential properties are subject to New York State and 
local sales taxes.  We conclude that Petitioner’s lighting design services are subject to state and 
local sales taxes. 
 
Facts 
 
 Petitioner is in the business of providing lighting design services for residential and 
commercial projects for new construction and renovation.  Petitioner performs its work under the 
supervision of third-party licensed architects and engineers who review and incorporate 
Petitioner’s work into their own certified drawings.  The systems Petitioner designs are 
permanently installed and designed to meet code requirements for levels of illumination, power 
consumption and control.  Petitioner communicates this information to the architect by way 
layouts and specifications.  The lighting controls and fixtures designed by Petitioner are “hard 
wired” to the underlying structure.  Management of energy in the design is a requirement of the 
New York State Energy Conservation Construction Code, which, together with the New York 
State Building Code, establishes the required light levels.  Compliance with these codes, as they 
relate to the lighting systems, is a prerequisite to the issuance of a Certificate of Occupancy.  
These two codes also define the requirements for the “safeguarding of life, health, property and 
public welfare.”  
 
 Petitioner also performs project management, budgeting, model making (at the request of 
the architect or client) and energy analysis.  Petitioner does not charge separately for these extra 
services.  They are part of the design service that Petitioner provides. 
 
Analysis 
 
 Tax Law § 1105(c)(7) imposes sales tax on receipts from the sale, except for resale, of 
interior decorating and designing services (whether or not in conjunction with the sale of tangible 
personal property), by whomsoever performed, including interior decorators and designers, 
architects or engineers.  Such services shall not include services that consist of the practice of 
architecture, as defined in Education Law § 7301, or the practice of engineering, as defined in 
Education Law §7201, if the services are performed by a licensed architect or engineer. 
 
 Petitioner’s interior lighting design services constitute interior decorating and design 
services subject to tax under Tax Law § 1105(c)(7).  Petitioner’s receipts from the sale of these 
services are subject to sales tax, regardless of whether they are sold to building owners who hire 
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an architect or engineer separately, or sold directly to an architect or engineer.  The incorporation 
of Petitioner’s design work into the design prepared by an architect or engineer does not affect 
the taxability of Petitioner’s service (See TSB-M-10(5)S and TB-ST-400).  Nor does the fact that 
the interior designer’s services may be supervised by an architect or engineer affect the taxability 
of those services. 
 
 Exterior lighting design services are not subject to sales tax because they are not within 
the ambit of Tax Law § 1105(c)(7).  If Petitioner performs interior and exterior lighting services 
for a single charge, the entire charge will be subject to sales tax.  See TSB-A-14(30)S.  However, 
if Petitioner separately states the charges for interior and exterior lighting design services, and 
the charge for the exterior design services is reasonable in relation to the overall charge, the 
charge will not be subject to sales tax.  See TSB-A-97(44)S. 
 

 The local sales tax imposed by New York City does not apply to interior decorating and 
design services.  If Petitioner’s services are delivered in New York City, they will be subject to 
New York State sales tax, including the tax imposed on behalf of the Metropolitan Commuter 
Transportation District.  However, they are not subject to the local sales tax imposed by New 
York City pursuant to the authority of Article 29 of the Tax Law.  See Tax Law § 1210(a)(4)(iv); 
TSB-M-95(13)S.   
 
 
 
DATED:  July 10, 2015      /S/ 
  DEBORAH R. LIEBMAN 
     Deputy Counsel 
 
 
NOTE:   An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person 
or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately 
describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and 
Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific 
time period at issue in the Opinion.  The information provided in this document does 
not cover every situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 

 

 
 


