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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTEDREDACTED “Petitioner”. Petitioner asks 
whether it is required to collect sales tax on the receipts for the services it provides to financial 
institutions that own real property in New York and whether it is required to pay sales and use 
tax on certain expenditures it makes in providing those services.  
 

We conclude that Petitioner’s appraisals, valuations, and broker opinion services are not 
subject to sales tax. Also, Petitioner’s fees for managing real property are not subject to sales tax. 
Petitioner’s receipts for utilities, protective services, and repair and maintenance services of real 
property in New York are subject to sales tax unless the customer is exempt from sales tax. 
Because Petitioner is reselling utilities, protective services, and repair and maintenance services, 
its purchases of these services are not subject to sales or use tax. 
 
Facts 
 
 Petitioner provides services to the Federal National Mortgage Association (FNMA) and 
other financial institutions that own real properties in New York that were obtained through a 
completed mortgage default. Petitioner’s primary responsibility to these customers is to get the 
properties in a marketable condition and arrange for their sale.  
 
 A discrete optional service that Petitioner offers is to arrange for an appraisal, valuation, 
or broker price opinion, which is similar to an appraisal.  Petitioner uses a network of third party 
licensed real estate professionals and appraisers to perform the appraisals, valuations, and broker 
price opinions. Petitioner does not purchase these services as agent of its customer.  Petitioner 
reviews and audits these appraisals, valuations, and broker price opinions to ensure quality and 
performance standards are met.   
 
 Petitioner will hire a broker to sell the real property. The broker is responsible for 
assessing the work needed to done to protect the property and place the property in a marketable 
condition. The broker furnishes a report about the work needed to Petitioner,  and Petitioner 
forwards the report to its customer. If the customer and Petitioner approve the work, the broker 
hires contractors and other service providers to perform the work. The broker does not act as 
agent for Petitioner or Petitioner’s customer in hiring the contractors or other service providers.   
 
 Among the purchases made by the broker are utility services subject to sales tax under 
Tax Law § 1105(b), protective services subject to sales tax under Tax Law § 1105(c)(8), and 
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services to real property subject to sales tax under Tax Law § 1105(c)(5). The broker pays for 
these services. After it is presented with a written itemization of the payments made by the 
broker for these services, Petitioner reimburses the broker at cost for them. The broker does not 
receive a discrete fee for managing the work on a property, but will receive a commission for 
selling the property upon the sale of the property, which is the standard fee that a broker in the 
area would receive for selling a residence. 
 
 After the Petitioner has presented to the customer a written itemization of the payments 
made to the broker, Petitioner is reimbursed at cost by its customer for the payments Petitioner 
makes to the broker.  Petitioner also receives a discrete management fee for all the services that it 
provides. Petitioner does not act as agent for its customer in hiring the broker or making 
payments to the broker. 
 
Analysis 
 
 Real estate appraisal and real property valuation services are not services subject to sales 
tax; therefore, neither Petitioner’s purchase of real property appraisals, valuations or broker price 
options is not subject to sales tax. See TSB-A-03(42)S. 
 

A person that manages real property for the owner may, in some circumstances, be 
providing taxable services to its customer.  See TSB-A-91(43)S.  Petitioner’s management fee is 
not to subject sales tax because the fee is for the overall activities of placing a residential 
property in a marketable condition and arranging for the sale of the property. Arranging for the 
sale of the real property is not a service subject to sales tax. Nor is the service of identifying the 
tasks that need to be performed to preserve the value of real property and place real property in a 
marketable condition subject to sales tax. Such a service does not qualify as a taxable inspection 
service for purposes of Tax Law § 1105(c)(5) because the services and work being recommended 
go beyond those needed merely to keep real property in a condition of fitness, efficiency, 
readiness or safety or restoring it to such condition. Thus, for example, when Petitioner 
recommends that a protective service be hired to protect real property from vandalism, Petitioner 
is not providing an inspection service or other service to real property subject to sales tax under 
Tax Law § 1105(c)(5). In brief, offering recommendations of actions that will place real property 
in a marketable condition is not the same as offering recommendations of actions that will place 
real property in a condition of fitness and efficiency. Because arranging the sale of real property 
and making recommendations as to how specifically to preserve or enhance the value of real 
property are the predominant elements of Petitioner’s service, the discrete management fee 
Petitioner receives is not subject to sales tax even though Petitioner is also selling taxable 
services to its customer.   
 
 The brokers hired by Petitioner are reselling services to it. Two facts supporting this 
conclusion are Petitioner’s pre-approval of the specific work to be performed on the property and  
the broker’s itemized billing for the work performed.   
 
 Utility services covered by Tax Law § 1105(b), protective services covered by Tax Law § 
1105(c)(8), or services to real property covered by Tax Law § 1105(c)(5) are subject sales tax 
when sold at retail. Sales of these services are not subject to sales tax if the service is to be resold 
as such.  See Tax Law §§ 1105(b)(1) & 1105(c). The rationale why Petitioner is purchasing 
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goods and services from a broker (Petitioner’ pre-approval of the goods and services to be 
purchased in advance and the broker’s presentation of an itemized bill to Petitioner for the goods 
and services purchased) is germane to whether Petitioner resells these goods and services. The 
pre-approval by Petitioner’s customer of the specific goods and services to be purchased by 
Petitioner and Petitioner’s presentation of an itemized bill to its customer for the goods and 
services purchased are indications that Petitioner is reselling the goods and services to its 
customer. These facts establish resale when coupled with Petitioner’s customer receiving the 
economic benefit of the services in question through an increase in the value of its real property. 
For all these reasons, Petitioner is the retail vendor of these goods and services. 
 

Because Petitioner is not the retail purchaser of the utility, protective, repair and 
maintenance services it purchases from the brokers, it does not owe sales or use tax on these 
purchases. Once Petitioner registers for sales tax purposes, it would be entitled to present a resale 
certificate to a broker who is selling to Petitioner the taxable services that Petitioner resells. 20 
NYCRR § 532.4(d). 
 
 Petitioner is selling at retail the utility, protective, and repair and maintenance services it 
purchases from the brokers. It must collect sales tax on its receipts for these services unless its 
customer is exempt from sales and use taxes.  FNMA and its successor, Federal Housing Finance 
Agency, are exempt from State and local sales tax by federal statute. 12 U.S.C. § 1723a(c)(2); 12 
U.S.C. § 4617(j)(2); see also County of Oakland v. Federal Housing Finance Agency, 716 F.3d 
935. Therefore, if Petitioner’s customer was or is either of these entities, no sales tax is due on 
the sale. Petitioner should retain documentation from the customer substantiating its exempt 
status. 20 NYCRR § 529.1(e). 
 
 Because Petitioner is selling services subject to sales tax, it is required register with the 
Department of Taxation and Finance for sales tax purposes, file sales tax returns and remit any 
sales tax due from its customers. Tax Law §§ 1134, 1136 & 1137. It is required to register and 
file sales tax returns even if all its customers are exempt from sales and use tax.  
 
 
 
 
DATED:  May 11, 2015     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 

 
 
 


