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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for an Advisory Opinion 
from name and address redacted.  Petitioner requests guidance on whether the substitution of 
property between himself and the trust is subject to sales and use taxes in New York. 
 
 We conclude that the Petitioner and the trust are separate taxpayers capable of entering 
into a sale.  Any substitution of property between the two entities would be a sale, because it 
would constitute a transfer of title or possession for consideration.  Therefore, sales and use taxes 
are due on any substitution of property transferred between the Petitioner and the trust. 
 
Facts 
 
 Petitioner (the “Settlor”) created an irrevocable trust (the “Trust”) pursuant to a trust 
agreement between the Trustees and the Settlor.  The Settlor is deemed to own the Trust property 
for Federal and New York State income tax purposes, as provided in §§ 671-679 of the Internal 
Revenue Code (IRC).  Under the terms of the Trust Agreement, the Settlor has the administrative 
right to reacquire trust property by substituting property of equivalent value at any time (the 
“Power to Reacquire”).  The provision of the Trust Agreement creating the Settlor’s Power to 
Reacquire reads as follows:  
 

POWER TO REACQUIRE.  Except as otherwise provided below, the Grantor, in 
an individual and nonfiduciary capacity, without the approval or consent of any 
person in a fiduciary capacity, shall have the power to reacquire property of the 
trust, other than shares of voting stock of a controlled corporation (within the 
meaning of Section 2036(b) of the Code), whether owned directly or indirectly 
through one or more limited liability companies, partnerships or other entities, by 
substituting other property of an equivalent value; provided that the Independent 
Trustees are satisfied that the substituted property is of equivalent value.  If no 
Independent Trustee is then serving, upon the exercise of this power by the 
Grantor, the Trustees shall appoint an Independent Trustee in accordance with 
subparagraph (C)(1) of Clause EIGHTH.  Notwithstanding the foregoing, the 
Grantor may not exercise his power under this paragraph in such a manner that 
may shift benefits among the trust beneficiaries within the meaning of Revenue 
Ruling 2008-22 and Revenue Ruling 2011-28.  The Grantor may at any time and 
from time to time release, in whole or in part, the powers retained by him under 
this Clause SEVENTH.  Such release may be for a limited period or under stated 
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conditions or indefinitely.  Such release shall be made by an instrument in writing 
delivered to the Trustees 
 
The Settlor in this case wishes to exercise the Power to Reacquire by substituting tangible 

personal property he owns (the “Substituted Property”) for Trust property other than tangible 
personal property (the “Trust Property”) having an equivalent value to the Substituted Property.  
He has requested guidance on whether this substitution is considered a sale subject to New York 
State sales and use taxes. 

 
Analysis 
 
 When a Settlor establishes an irrevocable trust for another’s benefit but retains non-
fiduciary dominion and control, pursuant to IRC §§ 671-679, the Settlor has created an 
intentionally defective grantor trust.  This trust is treated differently by different parts of the IRC.  
For the Estate tax, the property is no longer considered to be part of the Settlor’s estate.  However, 
for the Personal Income Tax, income from the trust is considered part of the Settlor’s income, 
because he retains non-fiduciary dominion and control over the income produced by the trust and 
can enter into transactions for his own benefit.  The question presented in this case is how the trust 
should be treated for purposes of the sales and use tax in New York. 
 
 Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax on the receipts from every retail sale of 
tangible personal property, unless otherwise exempt. Section 1101(a) of the Tax Law provides 
that the term “person” includes “an individual, partnership, limited liability company, society, 
association, joint stock company, corporation, estate, receiver, trustee, assignee, referee, and any 
other person acting in a fiduciary or representative capacity, whether appointed by a court or 
otherwise, and any combination of the foregoing.”  In addition, for sales tax purposes, a “sale” 
includes “[a]ny transfer of title or possession or both, exchange or barter, rental, lease or license 
to use or consume . . . conditional or otherwise, in any manner or by any means whatsoever for a 
consideration, or any agreement therefor . . . .”  Tax Law § 1101(b)(5); see also 20 NYCRR § 
526.7 (a), (b). 
 

When an individual transfers title or possession of property to a trust, a transfer has been 
made to a separate entity.  See TSB-A-99(22)S.  This is true even in the case of a grantor trust or 
a revocable living trust.  Id.  If there is consideration given in any form in connection with the 
transfer, a retail sale of tangible personal property occurs and sales tax is imposed.  Id.  Even 
though such a transfer may be a non-event for income tax purposes, it will still be a sale under 
the sales tax as long as it is made to a separate entity.  See TSB-A-06(8)S. 
 

Petitioner contends that the terms of the trust agreement do not allow the exchange 
between the Settlor and Trust to be supported by consideration.  The Settlor alone, in a non-
fiduciary capacity, decides whether to exercise the Power to Reacquire and what property will be 
substituted.  The Trustees have no power to consent or agree to the substitution.  Under these 
terms, the Petitioner contends there is no negotiation or bargaining between the parties and the 
exchange is not supported by consideration. 
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 However, a transfer to a trust does not require negotiation to be supported by 
consideration.  See TSB-A-99(22)S; see also 20 NYCRR 526.7(a)(3) (definition of sale includes 
involuntary transfer).  As long as the individual receives something of value in the transfer, 
consideration is present.  Id.  Because Petitioner plans to transfer tangible personal property to 
the trust and receive other than tangible personal property of equivalent value from the trust in 
return, this transaction is a sale for sales tax purposes and, unless some other exemption applies, 
the sales tax will be imposed on the value of the property received in the exchange. 
 
 Sales tax is imposed on retail sales of tangible personal property.  See  Tax Law § 
1105(a).  A “retail sale” is defined, in part, as sale “for any purpose other than . . . resale as such . 
. . .”  Tax Law § 1101(b)(4). Petitioner’s initial purchase of the tangible personal property that is 
to be transferred to the trust may qualify for the resale exclusion if Petitioner intended at the time 
the property was purchased to transfer it to the trust for consideration.  See Matter of D.J.H. 
Construction v. Chu, 145 AD2d 716 (3d Dep’t 1988).  However, to establish that he purchased 
the property for resale and thereby qualify the purchase for the resale exclusion, Petitioner must 
“show that [the property] was purchased for one and only one purpose:  resale.” Matter of the 
Petition of P-H Fine Arts, Ltd, Tax Appeals Tribunal, October 13, 1994, confirmed 227 AD2d 
683 (3d Dep’t 1996) (petitioner's purchase of artwork does not qualify for the resale exclusion 
because petitioner displayed the artwork before reselling it).  Although not determinative, later 
activities may be relevant to ascertain Petitioner’s intent at the time of sale.  See Matter of D.J.H. 
Construction, supra.    
 
 
 
 
DATED:  January 29, 2014     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


