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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion 
from REDACTED.  Petitioner asks whether a single bundled charge for taxable and 
exempt tangible personal property it sells to its customers is subject to sales tax.  Petitioner 
also asks if its billing method may be viewed as an exempt “inventory replenishment 
service” or if it may “look through” its own bundled charge to determine the taxable 
percentage of a particular transaction. 
 
 We conclude that, when Petitioner sells both taxable and exempt tangible personal 
property and issues an invoice to its customer that has a single bundled charge for all the 
items sold, that charge will be subject to sales tax. 
 
Facts  
 
 Petitioner is a manufacturer and distributor of medical supplies and equipment 
operating in every state within the United States.  Petitioner bills its customers through its 
own invoicing system, providing a line-item, detailed description of each product and 
calculating sales tax in all applicable states based upon a matrix that is driven by this line-
item detail.  Some of Petitioner’s customers have requested that they be charged on a 
bundled basis for their purchases of medical supplies and equipment.  Using the bundled 
invoice option, a contracted flat per-day price, established by analyzing a customer's 
buying requirements over the course of time, would replace invoices that state the actual 
quantity of products purchased at specific product prices. The subsequent monthly 
customer billing is determined based on the number of days per month for a particular 
individual covered by the contract multiplied by the flat per-day rate.  This flat fee system 
provides the health care provider with more predictable budgetary information it requires 
for business operations.  However, this flat rate monthly invoice is not tied directly to the 
actual quantity of products used, because the actual quantity of products used depends on 
the individual caregiver and the specific care requirements of each individual covered by 
the contract.  In addition, the invoice bundles items that were individually described and 
combines them into one consolidated line-item description.  This billing method essentially 
bundles taxable and non-taxable transactions into a single line-item on the customer’s 
invoice. 
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 The single line-item charge on the invoice does not provide detail of the actual 
description or quantity of the product or products being purchased by the customer.  In 
fact, it is possible that any of Petitioner’s 100,000 products could be sold through the 
program, depending on the customer's contract with Petitioner.   However, once a 
customer's contract is established, the product mix for that customer does not change 
during the period of the agreement. 
 
Analysis 
 
 Petitioner asks three questions concerning the change in its billing practices.  
Q. 1.  Is the bundled charge subject to tax?    
A.  The entire bundled charge is subject to sales tax if any of the products included in the 
bundled charge are taxable.  Petitioner offers both taxable and non-taxable products for 
sale.  Petitioner’s customers have the option to select a product mix from any of the 
products sold by Petitioner as part of their contracts with the Petitioner.  Petitioner bills 
each customer a single per-day charge, as agreed upon in the contract between Petitioner 
and its customer.  When taxable and exempt items of tangible personal property are sold as 
a single unit, the tax shall be collected on the total price.   See 20 NYCRR §§ 527.1(b) & 
532.1(b).  Thus, when this charge includes the sale of a taxable item, Petitioner must 
collect tax on the entire per-day charge. 
 
Q. 2.  Has Petitioner’s single line-item charge on an invoice “transformed” purchases by 
its customers that were previously considered purchases of tangible personal property into 
the purchase of an “inventory replenishment” service?  
A. Petitioner’s use of a single charge for billing purposes, rather than separate itemized 
charges for each item sold, does not transform the sale from a sale of tangible personal 
property to a sale of an “inventory replenishment” service.  Petitioner’s transaction with its 
customers continues to be the sale of tangible personal property.    
 
Q. 3.  Would it be possible for the Petitioner to consider the underlying products included 
in the single line-item charge?  In other words, if the single line-item charge on the invoice 
is for a mix of items, some of which are subject to State and local sales tax and others of 
which are exempt, could the tax be prorated based upon the taxability of the underlying 
products? 
A. Petitioner may not consider the underlying mix of nontaxable and taxable products 
when using the single line-item charge to determine the amount of the receipts that are 
subject to sales tax.  The Tax Law does not provide for the prorating of a single charge on 
an invoice or allow a vendor to allocate tax based on its books and records when it has 
issued an invoice that fails to separately state charges for tangible personal property subject 
to tax.   See Tax Law § 1132(a); Dynamic Telephone Answering Sys., Inc. v. New York 
State Tax Commission, 135 AD2d 978 (3rd Dept 1987) lv. denied, 71 NY2d 801 (1988); 
See also The Plant Place, Tax Appeals Tribunal (March 20, 1997); Lake Grove 
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Entertainment, LLC v. Megna, DTA No. 821297 (Tax Appeals Tribunal, July 27, 2009), 
aff’d 81 AD3d 1191 (3rd Dep’t 2011).   
 
 
 
 
DATED:  August 22, 2014     /S/     
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited 

to the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect 
to the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully 
and accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the 
law, regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is 
issued or for the specific time period at issue in the Opinion.  The information 
provided in this document does not cover every situation and is not intended to 
replace the law or change its meaning. 


