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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted.  Petitioner asks whether fees received in relation to services she 
performs as an ordained minister and sole stockholder of a subchapter S corporation are subject 
to sales tax. 
 
 We conclude that, because the ministerial-related services are not listed in the Tax Law 
as taxable services, Petitioner’s corporation does not have to collect sales tax on its charges for 
those services. 
 
Facts  

 Petitioner is an ordained minister providing the following services for monetary fees: 
conducting religious services, offering sermons and topical public speaking, and performing 
weddings, blessings, funerals and spiritual counseling.  Petitioner is the sole stockholder of a 
sub-chapter S corporation, which receives the monetary fees for Petitioner’s services. 
 
 Petitioner also actively runs an online website that hosts a blog featuring sermons and 
other topical discussions related to Petitioner’s beliefs. The blog is accessible to the public and is 
available free of charge.  
 
 Furthermore, Petitioner states that she intends to apply for Internal Revenue Code (IRC) 
§501(c)(3) tax-exemption status.  
 
Analysis  

 Tax Law § 1105(c)(1)-(10) imposes sales tax on the receipts from sales derived from 
certain specified services, such as information services, services to real and tangible personal 
property, etc. See Tax Law §1105(c); Publication 750, A Guide to Sales Tax in New York State 
(June 2013). 
 
 The services provided by Petitioner in her capacity as an ordained minister do not fall 
under any of the specific services subject to sales tax.  Furthermore, the sermons and topical 
discussions posted on a blog for public consumption do not fall within the “information services” 
subject to tax under §1105(c)(1), and would not be taxable in any event because they are not 
sold, but rather are provided without charge. See TSB-M-10(7)S.  
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 With regard to Petitioner’s intent to apply for IRC §501(c)(3) tax-exempt status, if 
Petitioner’s application is approved by the IRS, she may also qualify for sales tax exempt 
organization status for New York State.  A separate application (Form ST-119.2, Application for 
an Exempt Organization Certificate) must be submitted with both the required documentation 
listed in the instructions and a copy of the §501(c)(3) determination letter from the IRS.  
 
 
 
 
DATED: October 25, 2013     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


