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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted. Petitioner inquires whether its performance of research and 
development services on behalf of its out-of-state parent, which result in reports or samples 
being delivered out-of-state, are subject to sales and use tax.  We conclude that, even if the 
service is a taxable one, Petitioner’s receipts from the service are not taxable since the service 
results in reports or samples being delivered to Petitioner’s parent outside the State. 
 
Facts 
 

Petitioner is a producer of refractory products that are used mainly by manufacturers in 
various industrial high-temperature manufacturing applications. Petitioner has negotiated a 
contract with its parent company, which has its offices outside the United States.  The contract 
requires Petitioner to perform research and development services exclusively for the parent 
company. The end products of the research and development are written communications and/or 
samples being shipped to the parent’s offices outside the State.  Petitioner will be reimbursed for 
the cost incurred while performing the research and development work, plus an additional 7% 
markup for these services. 
 
Analysis 
 
 Sales of services are generally not taxable unless the Tax Law specifically enumerates 
them as taxable (Tax Law § 1105[b], [c]). Tax Law § 1105(c)(1) imposes tax on the sale of 
information services, “including the services of collecting, compiling or analyzing information of 
any kind or nature and furnishing reports thereof to other persons, but excluding the furnishing of 
information which is personal or individual in nature and which is not or may not be 
substantially incorporated in reports furnished to other persons.”  Furnishing a report of the 
results of scientific laboratory analysis can constitute an information service within the scope of 
section 1105(c)(1) (see TSB-A-95[8]S).  However, research and development services in the 
laboratory sense to develop new products or perfect existing technologies are not taxable as 
information services even if a report is produced (see Matter of Rochester Gas and Electric 
Corp., Tax Appeals Tribunal, Jan. 4, 1991).   
 
 The details in the petition are not sufficient to determine whether Petitioner’s service is 
an information service or a nontaxable research and development service.  It is not necessary, 
however, to resolve that issue here.  Sales tax is a destination tax, such that “[t]he point of 
delivery or point at which possession is transferred by the vendor to the purchaser or designee 
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controls both the tax incidence and the tax rate.”  Thus, because the reports and/or samples 
resulting from the service are sent to the customer outside New York, no New York sales and use 
tax would be due even if the transactions were taxable (see Sales Tax Reg. § 525.2[a][3]; Matter 
of David Hazan, Inc. v. Tax Appeals Tribunal, 152 A.D.2d 765, 766 [1989], aff’d 75 NY2d 989 
[1990]) 
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NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


