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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion 
from name and address redacted.  Petitioner, an elementary school PTA, asks whether 
there are circumstances under which it may display and sell items subject to the sales tax to 
students at the school without being required to collect and remit sales taxes under the Tax 
Law.   
 

We conclude that the Petitioner would have to collect sales tax in most of the 
circumstances it suggests.  However, if Petitioner makes sales from the school cafeteria 
only four or five times during the school year on no particular schedule, its sales would not 
be considered sales made from a shop or store because they lack the required regularity 
and continuity.  Petitioner, which has been granted exempt organization status for sales tax 
purposes by the Department, would not be required to collect and remit sales tax to the 
Department on these occasional sales. 
 
Facts  
 
 Petitioner is a not-for-profit organization, recognized as such by the IRS under IRC 
§ 501(c)(3), and is recognized as an exempt organization for New York State sales tax 
purposes.  Petitioner’s exempt purpose is to enrich the programs and promote the welfare 
of the students at the elementary school. 
 
 As one of its activities, Petitioner occasionally sells school related items (e.g., 
pencils) on school property during the school day.  This is a minor fundraiser for 
Petitioner, but it also provides a service to students by offering easy access to purchase 
needed school supplies.  The sales occur in a corner of the cafeteria and are conducted 
entirely by volunteers. 
 
 Petitioner always considered these sales to be subject to sales tax and is current in 
its sales tax filings and remittances.  However, over time, Petitioner repeatedly has been 
advised by tax professionals and others that it would not be required to collect sales tax 
under various circumstances, including: 
 
 Not operating on a regular basis (i.e., operating only four or five times during the 

school year on no particular schedule); 
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 Selling items at or below cost; 
 Paying sales tax on its purchase of the items to be resold to students; or 
 By selling only a bare minimum of items (e.g., only pencils), thereby not being a 

“retail establishment.” 
 
 Petitioner asks whether these or any other circumstances would allow a not-for-
profit organization to have goods available for display and sale to students, without being 
required to collect and remit sales tax. 
 
Analysis 
 

While Petitioner is an exempt organization for sales tax purposes, its exemption 
does not extend to retail sales of tangible personal property made from a “shop or store” it 
operates.  See Tax Law § 1116(b)(1).  A “retail sale” is defined in Tax Law § 1101(b)(4) as 
“[a] sale of tangible personal property for any purpose” other than for certain specified 
purposes such as resale.  A “shop or store” includes “any place or establishment where 
goods are sold from display with a degree of regularity, frequency and continuity . . .”  20 
NYCRR § 529.7(i)(2)(i).  If Petitioner sells items in the school only four or five times 
during the school year on no particular schedule, its sales would not be considered sales 
made from a shop or store, because the sales would not be considered to be made with a 
degree of regularity and continuity.  Such sales would be “sporadic and infrequent.”  See 
TSB-A-97(36)S.   
 

The other circumstances mentioned by Petitioner would not relieve it from its 
responsibility to collect and remit sales tax.  Petitioner did not detail what kind of school 
supplies it sells, except for pencils, but the Tax Law does not provide a sales tax exemption 
for school supplies. Tax Law § 1105 imposes sales tax on the receipts from every retail 
sale of tangible personal property, except as otherwise provided; for example, there is no 
tax on sales of items purchased for resale.  “Receipt” is defined as “[t]he amount of the sale 
price of any property . . . valued in money, whether received in money or otherwise, 
including any amount for which credit is allowed by the vendor to the purchaser, without 
any deduction for expenses or early payment discount . . .”  Tax Law § 1101(b)(3).  “Sale, 
selling, or purchase” mean “any transaction in which there is a transfer of title or 
possession, or both, of tangible personal property for a consideration.”  See 20 NYCRR § 
526.7(a)(1).  There is nothing in the law or regulations excluding the imposition of sales 
tax when an item is sold at or below cost, or when only a “bare minimum” of items are 
sold.  With respect to the suggestion that Petitioner pay sales tax on its own purchase of the 
items to be resold to students, the payment of tax by Petitioner would not alter its 
obligations to collect and remit tax when its sales to students are deemed to be from a 
“shop or store” as discussed above.  Further, we note that Petitioner’s purchases are 
exempt from sales and use taxes, either because Petitioner is an exempt organization (Tax 
Law § 1116(a)(4)) or because the purchases would be for resale if Petitioner is operating a 
shop or store (Tax Law § 1101(b)(4)(i)(A)).  When Petitioner is purchasing items for 
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resale, it should provide the vendor with a properly completed resale certificate (20 
NYCRR § 526.6(c).) 
 
 
 
 
DATED: September 9, 2013     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited 

to the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect 
to the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully 
and accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the 
law, regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is 
issued or for the specific time period at issue in the Opinion.  The information 
provided in this document does not cover every situation and is not intended to 
replace the law or change its meaning. 


