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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted.  Petitioner asks whether New York State and local sales taxes are 
imposed on the receipts from sales of access to forms via software stored on Petitioner’s web 
site.  
 
 We conclude that, under the facts below, Petitioner’s product is prewritten software that 
is subject to State and local sales taxes when accessed by a customer located in this State. 
 
Facts 
 
 Petitioner is developing software to allow its customers to access forms templates on its 
web site.  Petitioner will sell only access to the digital files stored on Petitioner’s server; the 
customer will not receive a copy of the software in tangible or other form.  By connecting to 
Petitioner’s web site, a customer will be able to pull up a form and populate the form with the 
customer’s own data.   If, and only if, the customer has entered some data on the form, the form 
can then be downloaded to the customer’s computer and printed at the customer’s own location. 
The customer will be billed for each form that is downloaded.  Petitioner expects to have 
customers within and without New York State. 
 
Analysis 
 

Petitioner’s product allows its customers to access templates of forms on Petitioner’s web 
site, populate the forms with the customer’s own data, and download populated forms onto the 
customer’s own computer from which the forms can be printed out.   In line with previous 
Advisory Opinions discussed below, we view Petitioner’s business as selling access to prewritten 
computer software, which is included within the definition of “tangible personal property” 
subject to New York State and local sales tax.  See Tax Law §§ 1101 (b)(6); 1105(a).  “Sale” is 
defined as “[a]ny transfer of title or possession or both, exchange or barter, rental, lease or 
license to use or consume (including, with respect to computer software, merely the right to 
reproduce) or otherwise, in any manner or by any means whatsoever for a consideration, or any 
agreement therefor.” See Tax Law § 1101(b)(5).  Sales and Use Tax Regulation § 526.7 provides 
generally that “a sale is taxable at the place where the tangible personal property or service is 
delivered or the point at which possession is transferred by the vendor to the purchaser or his 
designee.”  Regulation § 526.7(e)(4) further provides that, with respect to a “license to use,” a 
transfer of possession has occurred if there is actual or constructive possession, or if there has 
been a transfer of “the right to use, or control, or direct the use of tangible personal property.”  
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The location of the code embodying the software is irrelevant, because the software can be used 
just as effectively by the customer even though the customer never receives the code on a 
tangible medium or by download. 

 
 We conclude that the accessing of Petitioner’s software by Petitioner’s customers for 
consideration constitutes the sale of prewritten computer software.  See, e.g., TSB-A-09(15)S 
(charges for online access to “loan origination and processing services,” which, among other 
things, allowed customer to complete and print certain loan processing documents, constituted 
receipts from the sale of prewritten computer software); TSB-A-08(62)S (license to use software 
product that allowed customer to upload an image to a web site and manipulate the image to 
show various colors and views, constituted the sale of prewritten computer software).  Although 
Petitioner’s customers do not have the right to “alter, change, or control” the underlying code of 
the software itself, they gain constructive possession of the software and the “right to use, control 
or direct the use” of the software, because they have the right to alter the content by filling in the 
form, without which the form is unavailable.  The situs of the sale for purposes of determining 
the proper local tax rate and jurisdiction is the location associated with the license to use, i.e., the 
location of the customer’s employees that use the software.1   If the customer’s employees who 
use the software are located both in and out of New York State, Petitioner should collect tax 
based on the portion of the receipts attributable to the customer’s users located in NYS. 
 
 
 
 
DATED: July 25, 2013     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

                                                      
1 See  20 NYCRR §526.7(e)(1) and (4) and TSB-A-03(5)S.   


