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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted.  Petitioner asks if its charges for providing certain sophisticated 
temporary structures are subject to sales tax, and if so, whether it may accept a properly 
completed resale certificate tendered in good faith by an event planner.   
 
 We conclude that Petitioner’s charges for providing these temporary structures are sales 
of tangible personal property subject to State and local sales taxes.   We further conclude that 
Petitioner may accept a properly completed resale certificate tendered in good faith by a 
customer under the conditions described in this Advisory Opinion.  
 
Facts 
 
 Petitioner’s offerings include sophisticated temporary structures to house various events, 
including marketing events and weddings.  Petitioner is often engaged by an event planner who 
contracts with Petitioner and other subcontractors, on behalf of or as agent for the sponsor or 
host of the event.  The temporary structures frequently involve sophisticated lighting, heating, or 
air conditioning equipment.  Petitioner’s staff sets up and removes the structures and related 
equipment and is present at the event to properly and safely operate certain aspects of the 
equipment.  The presence of Petitioner’s staff is necessary to provide services to the structure 
during the event.  For example, a structure may use glass sidewalls that range in height from 13 
to 28 feet above ground, or large awnings, both of which must be opened or closed by 
Petitioner’s staff.  Petitioner’s trained technicians would also be required to install and operate 
large commercial HVAC systems, which have no user-operable controls.   
 
 A sample “General Services Agreement” between Petitioner and a customer provides, in 
part that the location of the equipment is subject to the customer’s “reasonable approval” and 
that the customer “assumes all risk of loss or damage to the equipment while it is in [customer’s] 
possession.”  
 
Analysis 
 
 Tax Law § 1105(a) imposes sales tax on the receipts from every retail sale of tangible 
personal property, unless specifically exempt under another provision of law.  Section 1101(b)(5) 
of the Tax Law defines “sale” as any transfer of title or possession or both, rental, lease or 
license to use or consume, conditional or otherwise, in any manner or by any means whatsoever 
for a consideration.  The terms “rental”, “lease” and “license to use” refer to all transactions in 
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which there is a transfer for a consideration of possession of tangible personal property without 
transfer of title to the property.  See 20 NYCRR § 526.7(c)(1).  “Transfer of possession” with 
respect to a rental, lease or license to use is defined in the sales tax regulations as meaning that 
one of the following attributes of property ownership has been transferred: 
 
 (i) custody or possession of the tangible personal property, actual or constructive; 
 (ii) the right to custody or possession of the tangible personal property; 
 (iii) the right to use or control or direct the use of tangible personal property. 
 
20 NYCRR § 526.7(e)(4).   
 
 Here, Petitioner transfers possession of the temporary structure to its customer, because 
the customer has the right to use, control, or direct the use of the structure.  The host of a 
wedding or other event has control over the event (e.g., deciding who may attend the event, the 
order of ceremonies, etc.), and the host and guests have the ability to use the structure to 
participate in the activities offered at the event.  The host has the ability, within reasonable 
limits, to direct the location of the structure.  While only Petitioner’s staff may operate certain 
aspects of the equipment, such as side walls, louvers and HVAC equipment, the host and his or 
her guests use the structure to participate in the event without assistance from Petitioner’s staff.  
The agreement between Petitioner and the customer also provides that the customer bears the 
risk of loss or damage to the equipment while in the customer’s possession.  The customer’s 
right to select the persons who will use the structure,  to decide when and where the structure 
will be used, and the customer’s liability for damage to the structure while it is in his or her 
possession are compelling indications that the customer has possession of the temporary 
structures. See TSB-A-12(12)S.  The presence of Petitioner’s employees to operate certain 
aspects of the structure and address problems if they occur does not negate the customer’s 
control over the property.  Accordingly, charges by Petitioner for the rental of these temporary 
structures are subject to sales tax.   
 
 Under Tax Law § 1101(b)(4)(i)(A), sales for resale and sales for use in performing 
certain taxable services are not retail sales and are not subject to tax.  The Sales and Use Tax 
Regulations provide that a vendor who in good faith accepts from a purchaser a properly 
completed exemption certificate within 90 days after delivery of the property or the rendition of 
the service is relieved of liability for failure to collect the sales tax with respect to that 
transaction.  An exemption certificate is “accepted in good faith” when a vendor has “no 
knowledge that it is false or is fraudulently presented.”  20 NYCRR § 523.2; see also, Saf-Tee 
Plumbing v. State Tax Commission, 77 AD2d 1 (3rd Dep’t 1980).    
 
 Rental by Petitioner of a temporary structure to an event planner who re-rents the 
structure to an event host may be excluded from sales tax as a sale for resale.  If Petitioner, in 
good faith, timely accepts properly completed Form ST-120, Resale Certificate, from a 
customer, it is not required to collect sales tax.  However, purchases of tangible personal 
property or services used or consumed by a caterer in performing catering services are not 
purchased for resale and are subject to sales tax.  See 20 NYCRR § 527.8(f)(2)(i).  If a caterer 
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rents a temporary structure from Petitioner, it may not tender Form ST-120 for that rental.  
Petitioner may not knowingly accept a resale certificate under these circumstances and must 
collect sales tax from the caterer for the rental.  The petition also states that, in some cases, the 
event planner acts “as agent for the sponsor or host of an event. . . .”  If the event planner is the 
agent of the host, it is not renting the structure for resale because the agent’s acts are considered 
to be the acts of his or her principal (i.e., the host).  In that situation, the agent would not be 
reselling the equipment to the principal; the sale to the agent would be considered a sale directly 
to the host.  Accordingly, an event planner acting “as agent” for the host may not tender Form 
ST-120 for the rental of a temporary structure from Petitioner.  Petitioner may not knowingly 
accept a resale certificate from an agent under these circumstances and must collect sales tax 
from the agent for the rental.  However, Petitioner is not under a duty to investigate or police its 
customers.  See Saf-Tee Plumbing, supra. Petitioner may timely accept a properly completed 
resale certificate from its customer as long as Petitioner does not have knowledge that such 
certificate is falsely or fraudulently offered.   
 
 
 
 
DATED:  July 15, 2013     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 


