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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted, through their representative, name redacted.  Petitioner asks if, 
edible gummy drinking cups known as product name redacted are subject to sales and use tax 
pursuant to 1105(a) and 1110(a) of the Tax Law.  
 
 We conclude that the exemption from sales and use tax as provided in section 1115(a)(1) 
of the Tax Law does not apply to the sale of product name redacted on the ground that it is a 
confection. 
 
Facts  
 
 Petitioner produces an edible gummy drinking cup known as product name redacted.  The 
product is available in five flavors in accordance with the five tastes:  salty – lime, sour – lemon, 
bitter – bitters, sweet – vanilla, and spicy – pepper.  The product is vegan and composed of 
pectin, evaporated cane sugar, plus all natural flavors, and colors. 
 
 The shelf life for the product is one week and the product must be consumed within that 
time.  The product does not need to be refrigerated, but it should not be stored in hot 
temperatures.  The product must be kept in its packaging (a heat sealed bag) until right before 
serving/consuming.  The product is currently only sold in New York City.   
 
Analysis  
 
 Tax Law section 1105(a) imposes sales tax on the receipts from every retail sale of 
tangible personal property, except as otherwise provided.  Tax Law section 1115(a)(1)exempts 
from sales tax food and food products.  Section 528.2(a)(2) of the Sales and Use Tax Regulations 
provides that “food and food products” means edible commodities whether prepared, processed, 
cooked, raw, canned or in any other form generally regarded as food.  
 
 Candy and confectionery are not exempt from sales and use tax.  See Tax Law § 
1115(a)(1)(i).  Regulation section 528.2(a)(4) provides that “[c]andy and confectionery include, 
without limitation, candy of all types: chocolate (plain or mixed with other products); glazed or 
sugar-coated fruits, nuts, peanuts, popcorn, or other products; chewing gum; mints; lollypops; 
fruit flavored sticks; fruit drops; licorice; pastilles; cotton candy; marzipan; halvah and any 
similar product regarded as candy or confectionery based on its normal use or as indicated on the 
label or in advertising thereof.”  The primary focus in determining taxable status should be on 
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what the product is (i.e., what it consists of) and how the product fits within the statutory and 
regulatory scheme.  See TSB-A-09(38)S. 
 
 As set forth in a Department of Taxation and Finance issued Tax Bulletin, TB-ST-103, a 
number of factors are considered in determining if something is candy/confectionery or a food 
product including: how the product is labeled, packaged, advertised, displayed and sold.  
Petitioner’s product is advertised on its website as, “all natural pectin confections.”  Based on the 
product’s ingredients (e.g. evaporated cane sugar, pectin) and the fact that Petitioner advertises 
the product as a confection, we conclude that it is not exempt as a food product pursuant to Tax 
Law section 1115(a)(1), and is therefore subject to sales and use taxes. 
 
 
 
 
DATED:  October 24, 2012     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


