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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name redacted.  Petitioner asks whether charges for the service and use of its portable toilets to 
its customers engaging in capital improvements are considered a capital improvement-related 
service that is excluded from sales and use tax.  We conclude that Petitioner’s products do not 
qualify for a capital improvement exclusion.   
 
Facts  
 
 Petitioner states that it provides portable toilet facilities to its customers.  These facilities 
range from traditional fiberglass portable toilets to upscale facilities which include tile floors and 
porcelain sinks.  Petitioner charges its customers by the day, week, month, etc.  Cleaning and 
waste removal is provided one time each week and is included in the charge for customers who 
have the facilities a week or more.  Customers may request additional cleaning and waste 
removal for an additional fee.  
 
 Petitioner asks whether its charges to customers for portable toilet facilities are exempt if 
the customers are in the construction industry and engaged in capital improvement projects as 
defined under Tax Law §1101(b)(9).  Petitioner notes that its customers in this industry provide 
the facilities to their employees in connection with capital improvement projects because the 
customers’ employees usually work an eight hour day.  The projects have no running water or 
usable toilet facilities.  Petitioner further notes that it delivers the facilities to the construction site 
and that the cleaning and waste removal is done at the construction site when the toilets are there 
for more than a week.  
 
Analysis  
 
 The Department issued an Advisory Opinion (TSB-A-08(55)S), which provided that the 
“provision of portable toilets in conjunction with waste removal services is part of the taxable 
waste removal service.”  The opinion further stated “[c]harges for both the portable toilet service 
and the trash removal service were deemed to be charges for waste removal services, and taxable 
under Tax Law section 1105(c)(5).”  Petitioner does not contest that opinion; rather, it asks 
whether the provision of an otherwise taxable service is exempt when provided “in conjunction 
with the performance of a capital improvement.” 
 
 Petitioner’s charge for the facilities to its customers for their use would be considered 
subject to sales and use tax.  See Tax Law § 1105(c)(5).  The performance of waste removal 
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services is a form of “[m]aintaining, servicing or repairing real property, property or land,” 
which is an enumerated service, and receipts from its sale are accordingly subject to sales and 
use tax under Tax Law section 1105(c)(5).  (See Waste Management of New York, Inc. [Waste 
Management], Tax Appeals Tribunal, March, 21. 1991). 
 
 Petitioner claims that, because its customers may be performing capital improvement 
projects under Tax Law section 1101(b)(9), its charges for portable toilets and related services 
should be exempt.  However, Tax Law sections 1101(b)(9) and 1105(c)(5) and the regulations 
thereunder (Reg. Sec. 527.7) provide no extension of the capital improvement exclusion to waste 
removal services that are used in conjunction with capital improvement projects.  The examples 
set forth in Reg. Sec. 527.7 (#4 and #5) are not analogous to the provision of portable toilet 
facilities.  Those examples relate to debris removed from the construction site that was created 
from actual construction activities or debris removed from the demolition of structures already 
on the construction site.  The provision of the portable toilet facilities and accompanying waste 
removal is not construction debris removed from the site.  Accordingly, the provision of the 
portable toilet facilities and accompanying waste removal would not qualify for such exemption. 
 
 Further, Petitioner’s provision of portable toilet facilities to its customers would not 
qualify for the exclusion under Reg. Sec. 541.7 as a purchase of the service of trash or debris 
removal.  Reg. Sec. 541.7 provides four criteria for this exclusion to apply, the second of which 
is that “the contractor generated the trash or debris to be removed from such real property, 
property or land as a result of such work.”  The provision of the portable toilet facilities does not 
meet that criterion.  As a result, this exclusion would not be applicable under these 
circumstances. 
 
 Accordingly, Petitioner’s sales (which includes rentals) of portable toilet facilities and 
related waste removal services are subject to State and local sales tax. 
 
 
 
 
DATED:  July 11, 2012     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 


