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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted.  Petitioner asks whether its receipts for the use of amusement devices 
and equipment are subject to sales and use tax.  
 
 We conclude that the transactions constitute the lease of tangible personal property for 
purposes of sales and use tax; therefore, receipts from the leases are subject to sales and use tax 
under Tax Law section 1105(a).  This conclusion applies even if Petitioner provides supervisory 
personnel who assist customers in the use of the devices and equipment. 
 
Facts 
 
 Petitioner provides inflatable devices and non-inflatable amusement equipment for use by its 
customers at parties and similar social events.  The inflatable devices include a bungee run, four 
way bungee, wrecking ball, giant slide, sticky wall, and an obstacle course.  Non-inflatable 
amusement equipment includes property used to joust, box, and sumo wrestle.  The jousting 
equipment includes helmets, pummel sticks and a mat. The boxing equipment consists of helmets, 
oversize gloves, and mat.  The sumo wrestling equipment consists of inflatable suits, helmets and 
mat. Petitioner also offers the use of Segway racers.  
 
 Petitioner delivers the devices and equipment to the customer’s location and sets up the 
property.  Each inflatable device is supervised by at least one employee of the Petitioner.  Some 
devices require two or three employees to assist the persons in using the device.  For example, the 
inflatable climbing wall requires two employees to handle the ropes that assist the user in climbing 
the wall and in preventing the user from falling.  In some cases, the employee will be responsible 
for assisting the user in putting on equipment such as a harness that is necessary to use the device. 
 
 The employee or employees assigned to a device are responsible for ensuring the safe use of 
the device and equipment. For example, an employee will enforce height and weight requirements 
for use of devices that are set by manufacturer specifications and government regulation.  Another 
example would be ensuring that a user is properly secured to a harness. Employees also monitor the 
participants’ use of devices to ensure safety.  For example, an employee may admonish a participant 
who uses a device in an unsafe manner and may order the participant to cease using the device if he 
or she persists in the unsafe use.  
 
 All of Petitioner’s employees who work with devices receive written and oral instruction 
from Petitioner as to the safety rules for the devices. For example, the Petitioner will instruct an 

TSB-A-12(12)S 
Sales Tax 
June 12, 2012 



 
 
 - 2 -  
 
 

TSB-A-12(12)S 
Sales Tax 
June 12, 2012 

employee with respect to the height, weight, or age restrictions that may pertain to the use of a 
device. 
 
 Safety training of employees is required by Petitioner’s liability insurance carrier, as well as 
by government regulation.  Some of petitioner’s employees are licensed by government entities in 
the set up and operation of the devices and equipment in question.  The licensees must attend 
classroom instruction organized by the licensing agency and pass a final exam.  These licenses must 
be renewed periodically.  Some states require that a licensed person supervise the installation of an 
inflatable device and be present while the device is used. 
 
 Petitioner will always designate one employee to supervise all other employees at a 
customer location.  This person is responsible for ensuring that all inflatable devices and other 
equipment is properly installed and is responsible for monitoring the performance of other 
employees.  This employee usually will be also responsible for a specific inflatable device or piece 
of equipment at the customer location.  This employee will usually be licensed.  None of 
Petitioner’s employees will act as a master of ceremonies or in a similar capacity at the customer 
location.   
 
 Petitioner sets fees for the use of each device.  The fee varies based on the length of time the 
device will be used at the customer’s location.  The standard time period is four hours.  Customers 
have to pay an additional fee if the device is used beyond the allotted time.  Petitioner does not bill 
separate charges for installation of a device or for providing personnel on-site who perform the 
safety and related functions described above; i.e. these expenses are part of the base fee.  
 
 Customers select the devices they want to use and the location where the devices are to be 
installed for an event.  Subject to the safety restrictions imposed by Petitioner, the customer has the 
right to decide who may use the devices or equipment and when the devices or equipment are used.  
If the devices cannot be used because of rain or other inclement weather, Petitioner’s customer is 
still liable for the full fee. 
 
Analysis 
 
 Section 1101(b)(5) of the Tax Law defines “sale” as any transfer of title or possession or 
both, rental, lease or license to use or consume, conditional or otherwise, in any manner or by any 
means whatsoever for a consideration.  The terms “rental”, “lease” and “license to use” refer to all 
transactions in which there is a transfer for a consideration of possession of tangible personal 
property without transfer of title to the property.  20 NYCRR§ 526.7(c)(1) “Transfer of possession” 
with respect to a rental, lease or license to use is defined in the sales tax regulations as meaning that 
one of the following attributes of property ownership has been transferred:  
 
    (i)  custody or possession of the tangible personal property, actual or constructive;  
  (ii)  the right to custody or possession of the tangible personal property;  
 (iii) the right to use or control or direct the use of tangible personal property. 
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 20 NYCRR § 526.7(e)(4).  Subsection (e)(6) of this sales tax regulation provides that when a 
lease of equipment includes the services of an operator, possession is deemed to be transferred if the 
lessee has the right to direct and control the use of the equipment.   
 
Petitioner transfers possession of its inflatable devices and non-inflatable equipment listed above to 
its customers.  One indication of the transfer of position is that the customers select the specific 
devices they wants to use.  Another indication of possession being transferred is that the customer 
selects the location where the devices and equipment are to be furnished.  While this direction as to 
the situs of the tangible personal property is not by itself conclusive of a transfer of possession, it is 
consistent with the customer having exclusive control over the tangible personal property.  Finally, 
the customer’s right to select the persons who will use property and decide when the property are 
used are compelling indications that the customer has possession of the devices. 
 
 Petitioner’s employees do not have possession or control of the devices and equipment while 
the property is at the customer’s location.  The employees merely enforce safety rules and assist the 
customer and guests in the use of the property.  A customer’s obligation to comply with safety rules 
pertaining to the use of leased tangible personal property does not negate the customer’s control 
over the property.  Cf. TSB-A-11(30)S; TSB-A-07(02)S. 
 
 
 
 
DATED:  June 12, 2012     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts 

set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or 
entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately describes 
all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department 
policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time period at 
issue in the Opinion.  The information provided in this document does not cover every 
situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 


