
New York State Department of Taxation and Finance 
Office of Counsel 
Advisory Opinion Unit 
 
 

STATE OF NEW YORK 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

 
 ADVISORY OPINION  PETITION NO. S110516B 
 
 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and addess redacted.  Petitioner asks whether “condenser water” charges billed and 
collected by a landlord from a tenant in a commercial office building are subject to New York 
State sales tax. 
 
 We conclude that the condenser water that Petitioner describes is chilled water used to 
cool the interior space of premises that the tenant leases from Petitioner and that Petitioner’s 
charges to its tenant for this condenser water are not subject to State or local sales or 
compensating use tax.  
 
Facts 
 
 Petitioner is the landlord of a commercial office building at name redacted.  Petitioner 
has always considered the condenser water charges subject to State sales tax as a sale of utilities 
and thus has collected sales tax on its condenser water charges to its tenants.  As part of its 
petition, Petitioner attached a relevant provision in its lease with name redacted, a tenant in the 
building, designated as Section 20(g)(i) - Water Charge, that reads as follows: 
 
  “(g)(i) Landlord hereby agrees to provide Tenant with up to 60 tons of 

condenser water for Tenant's air-conditioning system in the portions of the 
Premises above the eighteenth (18th) floor of the Building (the "System") twenty-
four (24) hours per day, seven (7) days per week, for which service Tenant shall 
pay to Landlord, as Additional Charges, an amount equal to six cents (6¢) per 
hour per ton of connected air-conditioning capacity (such amount, as increased 
pursuant to Section 20(g)(iii) below is hereinafter referred to as the "Water 
Charge"). The Water Charge shall be payable by Tenant to Landlord monthly, as 
Additional Charges, within ten (10) days after rendition by Landlord to Tenant of 
a statement (the "Water Charge Statement") setting forth (i) Tenant's hourly use of 
the System, as determined by Landlord, during the preceding calendar month, and 
(ii) the amount of the Water Charge payable as a result thereof.  Landlord's failure 
to render a Water Charge Statement with respect to any calendar month shall not 
prejudice Landlord's right to thereafter render a Water Charge Statement setting 
forth the amount of the Water Charge payable by Tenant since the date of the last 
such Water Charge Statement (or, if no Water Charge Statement shall have been 
rendered hereunder, since the Effective Date). The Water Charge shall be deemed 
an Additional Charge under this Lease.” 
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 Petitioner provides basic heating and cooling to all floors in the subject building.  Some 
tenants in the building use the rented space for activities that require additional cooling.  For 
example, one tenant uses some floors in the building for its data center.  The equipment in the 
data center generates considerable heat and requires additional cooling to protect the computer 
servers and other equipment from overheating.  This tenant purchased and installed its own air 
conditioning (AC) equipment in its leased premises, as could any other tenant that had additional 
cooling needs.  At the time of entering into the lease, and before it could know the precise size 
and capacity of AC equipment the tenant would need, Petitioner assured tenant that Petitioner 
would provide up to 70 tons of AC per hour per floor.  The lease also provides that, once tenant 
took possession of the premises and installed its own AC equipment, the actual amount of AC 
capacity it would use, based on the equipment installed, could be determined.  At that point, 
Petitioner would determine the number of tons of cooling capacity the tenant would need and 
would charge tenant a monthly charge based on that amount.  If the tenant later installed 
additional AC equipment, Petitioner would adjust the charge going forward to reflect that 
additional equipment.  But no tenant could exceed the original 70 tons per floor.  Conversely, if, 
for example, a tenant suffered some major computer equipment failure and turned off its AC 
equipment because it did not need the cooling capacity and demonstrated that to Petitioner, then 
Petitioner would adjust downward the monthly charge to that tenant to reflect the decreased 
usage.   
 
 Petitioner also indicated that it does not meter the flow of water from Petitioner’s system 
to the tenant’s own system.  Nor does Petitioner measure the temperature of its water as it goes 
into the tenant’s system or the temperature of its water as it returns from the tenant’s system to 
its own system. 
 
Analysis 
 
 Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax on retail sales of tangible personal 
property.  Section 1110(a)(A) imposes compensating use tax on the use of tangible personal 
property purchased at retail.  Water is tangible personal property.  Section 1115(a)(2) exempts 
water, when delivered to the consumer through mains or pipes, from sales and compensating use 
taxes.  Petitoner transfers the condenser water, through pipes, to the tenant’s possession for the 
time that the water is in the tenant’s cooling system.  Since Petitioner transfers the water through 
pipes, the exemption in section 1115(a)(2) would exempt that transaction from the sales tax 
imposed on the retail sale of tangible personal property. 
 
 Section 1105(b) of the Tax Law, as relevant here, imposes the State’s sales tax on sales, 
other than for resale, of refrigeration and steam, and refrigeration and steam service of whatever 
nature.  There is no use tax on the use of refrigeration or refrigeration service.    The condenser 
water that Petitioner provides to its tenant, and for which the tenant pays charges to Petitioner, is 
used in tenant’s own air-conditioning system to cool certain areas that the tenant occupies under 
its lease with Petitioner.  This condenser water cools down the tenant’s rented premises.  As 
such, the condenser water amounts to “chilled water” and Petitioner’s providing of this chilled 
water for consideration could be construed as the sale of the service of refrigeration. 
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 However, the State Tax Appeals Tribunal, in its joint decision in Matter of the Petition of 
British Airways, PLC and Matter of the Petition of Terminal One Group Associates, LLP, DTA 
Nos. 818259 and 818429 (June 3, 2004), decided that the sale of chilled water by the landlord 
Port Authority to its tenants for use in cooling their rented premises was not a service subject to 
sales tax.  The Tribunal said, “We agree with the determination of the Administrative Law Judge 
that petitioners' purchases of heated and chilled water from the Port Authority were not 
purchases of refrigeration and steam services. As a result, the services are not subject to tax 
because they are not included among the enumerated taxable services in Tax Law § 1105(b)(1).”  
Thus, Petitioner’s charges for the condenser water it provides to its tenant is not for the sale of 
refrigeration service and Petitioner’s charges for that chilled water are not subject to sales tax 
imposed by section 1105(b). 
 
 To the extent that Petitioner collected sales tax on its charges to its tenants for such 
condenser water, Petitioner was required to pay any amounts it collected from its tenants with its 
sales tax returns as money collected purportedly as tax under section 1137(a)(iii) of the Tax Law.  
If Petitioner refunds those amounts to its tenants, Petitioner can apply for a refund or credit under 
section 1139(a) of the Tax Law for those amounts it can demonstrate it refunded to its tenants, 
provided the application for refund or credit is timely made.  Or, the tenant that paid the money 
can instead file a refund or credit for amounts it paid to Petitioner by filing an application for 
refund or credit under section 1139(a). 
 
 
 
 
DATED: October 17, 2011     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person 
or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately 
describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and 
Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific 
time period at issue in the Opinion. 


