
 
 

 

 
                            
 
  

 
  
 

 
 

 
 

  
 

  

 
 

 
 
  

 

 

 
  

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-10(5)S
Sales Tax
February 16, 2010 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


    ADVISORY OPINION  PETITION NO. S091117A 

Petitioner address redacted requested an advisory opinion as to whether Pedialyte®, a product 
used by children when ill to replenish fluids and minerals (electrolytes) that are lost due to vomiting and 
diarrhea, is subject to sales tax.  

We conclude that receipts from sales of Pedialyte® are exempt from sales tax.  

Facts 

Abbott Laboratories, the company that distributes Pedialyte® products, states on its Web site that 
the product is used: “To quickly replace fluids and electrolytes lost during diarrhea and vomiting and to 
help prevent dehydration in infants and children, for maintenance of water and electrolytes following 
corrective parenteral therapy for diarrhea.  Pedialyte® is designed to promote fluid absorption more 
effectively than common household beverages.” 

Abbott Laboratories’ Web site, in promoting the use of Pedialyte®, explains that it is specially 
formulated to quickly replace lost fluids and electrolytes due to diarrhea and vomiting so a child can 
rehydrate quickly and feel better fast.  The Web site notes “that sports drinks, sweetened sodas, and juices 
don’t meet medical guidelines for helping prevent dehydration due to diarrhea and vomiting in kids” 
claiming that those “drinks are too high in carbohydrates (sugar) and too low in sodium - an important 
electrolyte that is lost during diarrhea and vomiting.”  In contrast, the Web site states that:  “Pedialyte is 
designed with … precise combination of sugars and electrolytes to promote quick fluid and electrolyte 
absorption” and that it “. . . contains the quantity and ratio of sugars (dextrose and fructose) and minerals 
(electrolytes) recommended by the American Academy of Pediatrics.  This precise balance of sugar and 
electrolytes makes Pedialyte effective in the management and treatment of diarrhea with or without 
vomiting.” 

Abbott’s “Abbott Nutrition” Web site also cautions that the Pedialyte® should not be diluted and 
that it should be used under medical supervision. 

It is also noted on the Abbott Laboratories’ Web site that: “Pedialyte® is not nutritionally 
complete and is therefore not recommended as the sole source of nutrition for more than a few days 
without the recommendation of a physician.” 

Analysis 

Section 1115(a)(3) of the Tax Law provides an exemption from the sales and use tax for drugs 
and medicines used internally or externally in the cure, mitigation, treatment or prevention of illness and 
disease in human beings; supplies required for such use or to correct or alleviate physical incapacity; and 
products consumed by humans for the preservation of health.  
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Section 528.4(a)(3) of the Sales and Use Tax Regulations in discussing that exemption in 
pertinent part provides: 

Products consumed by humans for the preservation of health include other substances 
used internally or externally, which are not ordinarily considered drugs or medicines. 

Example 1: Analgesics, antiseptics, antacids, cough and cold remedies, laxatives, aspirin, 
boric acid ointment, cod liver oil and castor oil are exempt. 

Pedialyte® is not represented to be a drug, or medicine that may cure a child’s vomiting and 
diarrhea. However, it is specifically formulated for use with children who have lost fluids due to 
vomiting or diarrhea.  Pedialyte® is marketed and sold for use under a physician’s supervision for a child 
who is ill and vomiting or suffering diarrhea due to illness.  It is not marketed or sold as being 
nutritionally beneficial or useful other than in alleviating the effects the loss of fluids and nutrients due to 
vomiting and diarrhea have on an ill child. 

Pedialyte® is clearly for use as indicated for sick children.  As such, it is a product used and 
consumed in the preservation of health of an ill child and, thus, is exempt from sales tax under section 
1115(a)(3) of the Tax Law. 

DATED: February 16, 2010  /S/
        Jonathan Pessen 
        Director of Advisory Opinions 
        Office  of  Counsel  

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to 
the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to 
the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued 
or for the specific time period at issue in the Opinion. 


