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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S090223B 

Petitioner, name redacted. asks whether the transaction described below, involving the transfer of 
prewritten software, is subject to tax, and if so how the sale should be sourced.  We conclude that the 
transaction is subject to tax and should be sourced based on where the software is used in New York. 

Facts 

Petitioner entered into an agreement entitled “Consulting Services Agreement ("CSA") with 
Client A to provide Client A with computer-related consultation.   Petitioner asserts that the CSA involves 
the sale of prewritten software (“property”).  Any property sold or created as part of the CSA was 
necessary for completion of the covenants in the CSA. Client A is headquartered in New York but has 
operations throughout the United States.  Pursuant to the CSA, any property created globally was to be 
held in trust in New York for Client A's benefit.  Moreover, Client A retained the sole right to transfer 
such property among its other affiliates globally. The property was installed on servers in Nashville, 
Tennessee at the direction of Client A, and invoices were provided to an agent of Client A in Hermitage, 
Tennessee. That property, since its implementation, is used by Client A in New York and at other 
locations in the United States. The property would include, for example, a travel expense recording 
system that Client A’s employees’ use as they travel to customer sites all over the United States. 

Analysis 

Tax Law section 1105 imposes sales and use tax on retail sales of tangible personal property and 
enumerated services.  Prewritten computer software is included within the definition of tangible personal 
property, “regardless of the medium by means of which such software is conveyed to the purchaser.” Tax 
Law §1101(b)(6). Thus, petitioner’s sale of prewritten computer software to Client A is subject to tax as 
the sale of tangible personal property. See Tax Law §§1101(b)(6), 1105(a).  Prewritten software, even 
though modified or enhanced to the specifications of a specific purchaser, remains prewritten software 
subject to tax.  However, if a charge for the custom modification or enhancement is reasonable and 
separately stated on the invoice or billing statement, then the separately stated charge for the custom 
modification or enhancement is not subject to tax.  See Tax Law §1101(b)(6); State and Local Sales and 
Compensating Use Taxes Imposed on Certain Sales of Computer Software, TSB-M-93(3)S. 

Section 526.7(e) of the Sales and Use Tax Regulations provides generally that “a sale is taxable at 
the place where the tangible personal property or service is delivered, or the point at which possession is 
transferred by the vendor to the purchaser or his designee.” Section 526.7(e)(4) further provides that, with 
respect to a “license to use,” a transfer of possession has occurred if there is a transfer of actual or 
constructive possession, or if there has been a transfer of “the right to use, or control or direct the use of, 
tangible personal property.”  

Petitioner asserts that the CSA involves the sale of prewritten software.  The location of the code 
embodying the software is irrelevant, because the software can be used just as effectively by the 
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customer, even though the customer never receives the code on a tangible medium or by download.  The 
accessing of Petitioner’s software by Client A’s employees constitutes a transfer of possession of the 
software, because Client A gains constructive possession of the software and gains the “right to use, or 
control or direct the use of" the software.  Therefore, petitioner should collect tax from Client A based on 
where the software is being used.  See Adobe Systems, Inc., TSB-A-08(62)S. 

For this purpose, petitioner may rely on information received from Client A as described in the 
KPMG, LLC, Advisory Opinion, TSB-A-03(5)S. See Tax Law §§ 1132(c)(1), 1142(4).  If the customer’s 
employees who use the software are located both in and out of New York State, Petitioner should collect 
tax based on the portion of the receipt attributable to the employee users located in New York.  See Adobe 
Systems, Inc., supra. 

To the extent that the CSA also involves custom modifications of software, separate charges for 
that service would not be subject to tax if the charges are reasonable in relation to the total charges.  See 
TSB-M-93(3)S, supra. 

DATED:  July  2,  2010       /S/
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to 
the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to 
the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued 
or for the specific time period at issue in the Opinion. 


