
 
 

 

 
                              
 
  

 
 

 
 

 

 
 

 
 
 

   
  

 
 

 

 
  

 

 

  

 

 
  

 

   
 

 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-09(64)S
Sales Tax
December 2, 2009 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


  ADVISORY OPINION  PETITION NO. S090309A 

On March 9, 2009, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from name and address redacted. 

The issue raised by Petitioner is whether disbursements made by Petitioner to a tenant in accordance 
with provisions included in a lease agreement, as described below, are subject to sales or use tax.  It is 
concluded that these disbursements are not payments for the sale of tangible personal property or services, 
and are not subject to sales or use tax. 

Facts 

Petitioner owns a building in New York City.  Petitioner leases space in the building to a commercial 
tenant (Tenant). The leased premises have been stripped bare, to the concrete subfloor and steel beams. 

Tenant is authorized under the lease agreement to make “alterations, installations, improvements, 
additions or other physical changes” (Alterations) to the leased premises, subject to Petitioner’s prior 
consent. Alterations must be made in accordance with the plans and specifications approved by Petitioner. 
Alterations that require Petitioner’s consent must be performed under the supervision of an architect 
approved by Petitioner, and must be performed by contractors and subcontractors either designated or 
approved by Petitioner.  For “Initial Alterations” (i.e., Alterations made to prepare the leased premises for 
Tenant’s initial occupancy), the lease identifies an architect and a number of contractors that Petitioner 
approves. 

Petitioner is required under the lease agreement to contribute to a “Tenant Fund” that is intended to 
reimburse Tenant for certain costs incurred by Tenant in performing Initial Alterations.  The lease sets up a 
mechanism for Petitioner to pay or make disbursements of the Tenant Fund to Tenant for these costs, which 
disbursements are not to exceed a specified amount of approximately $ 1 million, with Tenant paying “the 
amount of any excess of the cost of the Initial Alterations over the Tenant Fund.”  The Initial Alterations to 
the leased space will be the property of Petitioner to the extent that the Tenant Fund is used by Tenant to 
perform the alterations, subject to Tenant’s right to use the alterations during the lease term.  We are not 
asked, and do not opine, about the tax treatment of Initial Alterations paid for by Tenant. 

Analysis 

In order for the disbursements from the Tenant Fund in this case to be subject to sales tax, the 
disbursements must constitute receipts from the sale by Tenant to Petitioner of tangible personal property or 
enumerated taxable services.  See Tax Law §1105(a) and (c).  On the basis of the facts Petitioner provides, 
Petitioner is not purchasing any property or services from Tenant as a result of making the disbursements. 
When, as in the present case, (1) a landlord reimburses a tenant for the cost of making improvements to the 
leased premises, and (2) the improvements contribute significantly to the tenant’s comfort and convenience 
during a substantial portion of the lease term, but become the landlord’s property after expiration of the lease, 
the reimbursement does not constitute a taxable transaction between the landlord and tenant for sales tax 
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purposes. Accordingly, the disbursements in the present case are not receipts from the sale of property or 
services to Petitioner, and are thus not taxable. 

It should be noted that Tenant’s purchases of tangible personal property on an uninstalled basis to be 
incorporated into the Initial Alterations are purchases at retail subject to sales tax under Tax Law §1105(a). 
Tenant’s purchases of tangible personal property and installation services from contractors who construct the 
Initial Alterations for Tenant are not subject to tax if the Initial Alterations qualify as capital improvements.  
See Tax Law §§1105(c)(3)(iii), 1115(a)(17).  If the Initial Alterations remain tangible personal property after 
installation, then Tenant’s purchases of tangible personal property and installation services from contractors 
for that property are subject to tax under Tax Law §§1105(a) and 1105(c)(3).  

DATED: December 2, 2009  /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


