
 

 

 
 

 

 
                                      
 
  

 
 

 

 
 

 
   

 
 

 
   

 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 

 

 
 

 
 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-09(61)S
Sales Tax
October 15, 2009 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


  ADVISORY OPINION    PETITION NO. S081231A 

On December 31, 2008, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from name and address redacted.  Petitioner asks whether its lighting design services are subject to 
sales tax (1) when Petitioner is hired by a licensed architect or engineer and Petitioner’s work is wholly 
incorporated into the architect’s or engineer’s signed and sealed documents and (2) when a building owner 
hires Petitioner and the architect or engineer separately with Petitioner’s work being fully incorporated into 
the signed and sealed documents of such licensed professionals.  Petitioner’s receipts for these services are 
subject to sales tax under Tax Law § 1105(c)(7). 

Facts 

Petitioner is a firm dedicated to the design, layout, and specification of architectural lighting systems. 
It acts as a subconsultant to architects and engineers under whose supervision Petitioner does the following: 

1.	 prepares lighting fixture layouts on background drawings provided by the architect or engineer; 

2. 	 recommends lighting fixtures based on performance and safety standards as well as the aesthetic 
concept for lighting established in conjunction with the architect and the client; 

3. 	 performs technical lighting level calculations to ensure the lighting meets the state and local 
energy codes and the standards recommended by the American Society of Heating, Refrigerating 
and Air-Conditioning Engineers for energy consumption.  Calculations are also run to 
demonstrate that the lighting to be provided meets the standards for “suitability to task” as 
established by the Illuminating Engineering Society of North America; 

4. 	prepares technical specifications for the general illumination lighting systems and lighting 
control systems, which are an integral part of the overall building; 

5. 	assists the electrical engineer in developing a strategy for emergency lighting within the 
building. 

Petitioner’s work is incorporated into the architect’s or engineer’s signed sealed drawings. These 
drawings along with the specifications and general conditions form the contract documents to be used in the 
bidding and construction for the building. Occasionally, Petitioner will work directly for a building owner. 
In these cases, Petitioner’s work is still coordinated and monitored by the architect and forms part of the 
architect’s contract documentation. 

Analysis 

Tax Law §1105(c)(7) imposes sales tax on receipts from the sale, except for resale, of interior 
decorating and designing services (whether or not in conjunction with the sale of tangible personal property), 
by whomsoever performed, including interior decorators and designers, architects or engineers. Such services 
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shall not include services which consist of the practice of architecture, as defined in section 7301 of the 
Education Law, or the practice of engineering, as defined in section 7201 of the Education Law, if the 
services are performed by an architect or engineer having a license or permit under the Education Law. 
Petitioner performs design services. None of its employees are licensed architects or engineers.  Therefore, 
the exclusion in section 1105(c)(7) for architectural or engineering services does not apply to Petitioner’s 
work. 

Petitioner’s receipts for providing interior design services (i.e., designs for the interior of a building) 
to architects or engineers are subject to sales tax.  The resale exclusion does not apply to Petitioner’s sale of 
design services to architects or engineers because the architects and engineers are not themselves selling a 
design service subject to sales tax.  The incorporation of Petitioner’s design work into the architect’s or 
engineer’s own signed and sealed designs has no bearing on the taxability of Petitioner’s service.  The 
statutory exclusion in section 1105(c)(7) applies only to the sale of architectural or engineering services by 
licensed architects or engineers.  It does not apply to the purchase of design services by them. 

Petitioner’s receipts for providing design services to building owners who hire an architect or 
engineer separately are also subject to sales tax.  The incorporation of Petitioner’s design work into the 
design performed by an architect or engineer does not affect the taxability of Petitioner’s service.  

It should be noted that the local sales tax imposed by New York City does not apply to interior 
decorating and designing services. See Tax Law §1210(a)(4)(iv) and Repeal of New York City’s Sales Tax 
on Interior Decorating and Design Services, TSB-M-95(13)S.  Accordingly, the charges for Petitioner’s 
services delivered in New York City are subject to New York State sales tax (including the  tax imposed on 
behalf of the Metropolitan Commuter Transportation District), but are not subject to New York City sales 
tax. Interior decorating and design services are subject to State and local sales taxes outside of New York 
City. 

DATED: October 15, 2009	  /S/ 
Jonathan Pessen
Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

   

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


