
 
 

 

 
                             
 
 

  
 

  
 

 

 
 

 
 
 

 
 

 
 
  

 
 

 
 

 
  
 

 
 

 

 
 

 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 

TSB-A-09(54)S
Sales Tax
October 9, 2009 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION  PETITION NO. S081027B 

On October 27, 2008, the Department of Taxation and Finance received a petition for Advisory 
Opinion from name and address redacted.  Petitioner asks whether its sales of any of the following 
products are subject to sales tax: fudge, halva, maple sugar candy, sushi, and gift baskets containing food 
products. The fudge, halva, and maple sugar candy are taxable when sold by petitioner.  The sushi and 
gift basket products described in the request for the advisory opinion are exempt from sales tax when sold 
by Petitioner. 

Facts 

Petitioner operates a chain of supermarkets. None of the stores as to which its inquiry pertains 
have areas for consuming food on premises. 

Petitioner prepares and sells different types of fudge products (walnut fudge, white chocolate 
peanut butter fudge, and chocolate fudge) by the pound at the bakery section of its supermarkets. 

Halva is a product Petitioner purchases from a manufacturer.  The manufacturer’s label for the 
product describes halva as “a great dessert choice for any dinner party, tea time or simple snack.”  Halva 
is sold in the deli or kosher sections of Petitioner’s supermarkets. 

Petitioner also sells prepackaged sushi products purchased from a manufacturer.  These sushi 
products are sold from a refrigerated case. None of the supermarkets in question have a sushi bar or 
otherwise have an area where the sushi products can be eaten on the premises. 

Petitioner sells gift baskets that contain fruits, nuts, cheeses and other non-taxable products.  The 
baskets can include shrink sleeves, bows, and gift cards.  Petitioner’s receipt to its customer does not 
itemize any of the components of the baskets. 

Petitioner also sells maple sugar candy. 

Analysis 

Tax Law section 1105(a) imposes sales tax on the sale of tangible personal property.  Food 
products, except candy and confectionery, when sold for human consumption, are exempt from the sales 
tax imposed by section 1105(a).  See Tax Law §1115(a)(1).  Tax Law section 1105(d) imposes sales tax 
on the sale of food by restaurants or other establishments in all instances where the sale is for 
consumption on the premises where sold and in those instances where the sale is for consumption off the 
premises of the vendor, unless the food is sold in an unheated state and in the same form and condition, 
quantities and packaging commonly used by food stores not principally engaged in selling foods prepared 
and ready to be eaten. 
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Candy and confectionery include, without limitation, candy of all types; chocolate (plain or 
mixed with other products); glazed or sugar-coated fruits, nuts, peanuts, popcorn or other products; 
chewing gum; mints; lollipops; fruit flavored sticks; fruit drops; licorice; pastilles; cotton candy; 
marzipan; halva and any similar product regarded as candy or confectionery based on its normal use or as 
indicated on the label or in the advertising thereof. See 20 NYCRR 528.2(a)(4). Items advertised and 
sold for use in cooking and baking, such as chocolate morsels and glazed fruit bits are exempt from tax. 
See 20 NYCRR 528.2(a)(5).  Baked goods are also exempt from tax.  See 20 NYCRR 528.2(a)(2).  

The fudge, maple sugar candy, and halva sold by petitioner constitute candy or confectionery 
products for purposes of sales tax.  Merriam-Webster’s unabridged dictionary defines “confectionery” as 
an edible sweet, and defines “fudge” as “a soft creamy candy made typically of sugar, milk, butter, and 
flavoring.” Petitioner states that it sells fudge in the bakery section of its supermarkets.  The fact that the 
fudge is sold in the bakery is not relevant.  Further, fudge is not prepared by baking and is not a baked 
good for sales tax purposes.  Therefore, the sale of this product is subject to sales tax. 

Halva, also known as halvah, is listed in the sales tax regulations as a confectionery product. 
Merriam-Webster’s unabridged dictionary defines “halva” as a “flaky confection of crushed sesame seeds 
in base of honey or other syrup.”  Therefore, the sale of this product is subject to sales tax. 

Maple syrup and maple sugar are exempt food items.  Maple sugar products therefore may 
qualify for exemption from sales tax as food items if no other sugar, flavors, or ingredients are added. 
However, in the present case, as its name indicates, maple sugar candy is labeled or advertised as a candy 
or confectionery product. Therefore, its sale is subject to sales tax. 

Petitioner’s sales of prepackaged sushi products for off-premises consumption are exempt from 
sales tax because the product constitutes food sold in an unheated state and in the same form and 
condition, quantities, and packaging commonly used by other food stores that are not principally engaged 
in selling food prepared and ready to be eaten.  However, sales of sushi for consumption on the store 
premises are subject to sales tax.  See Tax Law §1105(d)(i)(1). Further, sushi is taxable when sold as 
meals ready to be eaten when arranged on plates or platters as individual or multiple servings. See 20 
NYCRR 527.8(e)(3)(ii). These conclusions represent the current position of the Department. To the 
extent Price Chopper Operating Co., Inc., Adv Op Comm T & F, June 2, 1998, TSB-A-98(38)S, or any 
other advice from the Department indicates a contrary position, it does not represent current policy. 

The sale of gift baskets containing fruits, nuts, cheeses, and other non-taxable products are 
exempt from sales tax as the sale of food if the basket, wrapper, bow and gift card are ancillary elements 
of the sale.  For example, if the cost of the basket is minimal in relation to the aggregate cost of the food 
items, and the customer is not given the option to select a particular basket, the basket would be 
considered ancillary.  Alternatively, if the cost of a basket is more than minimal, or the basket is selected 
by the customer from a number of available choices, it could be more than an ancillary element of the 
sale. If the basket, wrapper, bow, and gift card are ancillary elements of the sale, these items are not 
deemed sold by Petitioner as such for purposes of sales tax; therefore, Petitioner would be the retail 
purchaser of these items.  If the basket, wrapper, bow, and gift card are not ancillary elements of the sale, 
Petitioner will be deemed to be selling these items and will be required to collect sales tax on its sales 
receipts for the food basket unless Petitioner itemizes a separate charge for the food, in which case sales 
tax would be due only on the itemized charge for the basket, wrapper, bow, and gift card.  It should be 
noted that, if the contents of the gift basket include both exempt and taxable items (e.g., glazed or sugar- 
coated fruits and nuts are subject to sales tax), then the full charge for the gift basket is taxable, unless the 
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price of the exempt food items is separately stated.  See 20 NYCRR 528.2(a)(4) and A Guide to Sales Tax 
for Drugstores and Pharmacies, Publication 840(8/98). 

Tax Law section 1115(a)(19) exempts from sales and use tax cartons, containers, and wrapping 
and packaging materials and supplies, and components thereof, for use and consumption by a vendor in 
packaging or packing tangible personal property for sale, and actually transferred by the vendor to the 
purchaser. The basket and wrapper qualify as packaging material for purposes of section 1115(a)(19). 
Therefore, Petitioner does not owe sales and use tax on its purchase of these materials.  However, 
Petitioner is required to pay sales and use tax on its purchase at retail of bows and gift cards, which are 
not packaging materials. 

DATED: October 9, 2009  /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to 
the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to 
the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued 
or for the specific time period at issue in the Opinion. 


