
 
 

 
 

 
     
 
   

 

 

 
 

 
  

 

 

  
 

 

 
 

 
 

 

 
 

 

  

New York State Department of Taxation and Finance  
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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE


          ADVISORY OPINION  PETITION NO. S090504A 

On May 4, 2009, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion 
from name and address redacted.  Petitioner asks whether any of its waste management services are subject 
to sales and use tax.  None of the services it provides that are enumerated in its application for an advisory 
opinion are subject to sales tax. 

Facts 

Petitioner provides waste management consulting services to clients engaged in business activities. 
Petitioner advises its clients as to the proper, most efficient, most economical and most ecologically 
appropriate means of managing their waste.  Petitioner does not perform any waste removal services itself. 
Petitioner acts as the representative of its clients in their relationship with waste haulers and other service 
providers. It enters agreements with waste removal companies that specifically state that Petitioner acts as 
agent for its client. These agreements are legally binding on Petitioner’s client.  The waste removal company 
invoices Petitioner as agent of its client for services rendered at the client’s locations.  This invoice includes 
any applicable taxes. Petitioner bills its client on a monthly basis for the services rendered by waste removal 
companies, i.e., Petitioner’s invoice lists the amounts due various waste removal companies.  Petitioner’s 
invoice also includes a fee for the management services Petitioner provides.  The client remits a check to 
Petitioner in payment of the invoice, which Petitioner deposits in a bank account established for the sole 
purpose of holding clients’ funds in trust pending payments to contractors. Petitioner pays contractors 
directly from this account.  Each client’s funds are separately accounted for on Petitioner’s books: each 
client’s account is debited or credited as payments are made or received on behalf of the client.  In sum, 
Petitioner will pass through to a client without markup the fees charged by waste removal companies that 
have a contractual relationship with the client through a written agreement signed by Petitioner as agent of 
the client. 

Analysis 

The application of sales tax to Petitioner's receipts depends on whether Petitioner acts in a 
representative capacity as agent for the waste generator, its client.  To establish an agency relationship there 
must be a “manifestation” that Petitioner consents to act on behalf of the client, subject to its control, and that 
the client authorizes the fiduciary relationship. (See, Matter of Hooper Holmes v Wetzler, 152 AD2d 871, lv 
den, 75 NY2d 706; Matter of Swet, Dec Tax App Trib, February 22, 1991, TSB-D-91(10)S.)  Based on the 
facts in this Opinion, Petitioner is acting as agent on behalf of its clients in regard to the purchase of waste 
disposal services. It has agreements with its clients to act as purchase agent, it identifies itself as agent for its 
clients in its contracts with the waste disposal companies, these companies bill Petitioner as agent, Petitioner 
pays these bills from funds obtained from its clients, and Petitioner does not mark up the charges billed by 
the waste disposal companies.  Since Petitioner acts as agent, it is not reselling the services provided by the 
waste disposal companies. Waste Technology Services, Inc., Adv Op Comm T & F, March 3, 1998, 
TSB-A-98(15)S. The waste management consulting services provided by Petitioner are not enumerated 
taxable services under Tax Law §1105(c).  Accordingly, Petitioner’s management fee is a receipt for a 
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service that is not subject to sales tax.  In sum, Petitioner does not sell waste removal services or other 
taxable services; therefore, it is not required to collect New York State sales tax from its clients. 

The analysis in this Opinion presumes that Petitioner has no affiliation with the waste disposal 
companies providing services to Petitioner’s clients.  If Petitioner has an affiliation with waste disposal 
companies, the conclusion reached in this Opinion would not necessarily apply. 

DATED: November 12, 2009  /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 
facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion. 


