
 

 

 
 

 
                                      
 
 

 
 
 

 

 
  

 

 

 
 

 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 
 

TSB-A-09(42)S
Sales Tax
September 22, 2009 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


  ADVISORY OPINION  PETITION NO. S090619A 

Petitioner name and address redacted requested an advisory opinion regarding the 
application of the sales and use tax to materials used and consumed by an automobile body repair 
shop, and whether a repair shop may pass through to its customer as part of a bill for the taxable 
service of repairing a damaged automobile the costs (including sales tax) paid by the repair shop on 
items used by the shop in the repair process, and collect sales tax on the total bill including those 
costs. 

We conclude that to the extent items consumed by a repair shop in performing a repair to an 
automobile are property purchased at retail by the repair shop, the costs for such items, including 
the tax paid thereon, may be included and recouped in the taxable receipt charged its customers. 

Facts 

Petitioner recently had an automobile repair performed on his vehicle.  The cost of 
Petitioner’s repair was paid or reimbursed by an insurance company.  Petitioner’s invoice for the 
repair reflected that the total cost for the repair was subject to sales tax.  Included within that taxable 
receipt were items consumed or used by the automobile body repair shop in the course of the repair 
upon which the shop was required to pay sales or use tax.  These items include plastic sheeting, 
sand paper, masking tape, and tack cloth. Petitioner asserts that inclusion of the sales tax paid by the 
repair shop on its consumable items in computing the customer’s taxable receipt for the purchase of 
goods and services constitutes an impermissible pyramiding of “tax on tax.”  

Analysis 

The Tax Law imposes sales tax on sales, unless for resale or otherwise exempt, of tangible 
personal property and certain enumerated services (Tax Law section 1105).  If the sales tax was not 
paid upon purchase, the use tax is imposed on most items and services that are subject to sales tax 
when purchased within the State (Tax Law section 1110).  The resale exclusion applies to property 
and services purchased for (i) resale as such, (ii) resale as physical component parts of tangible 
personal property, or (iii) use in performing certain taxable services, including maintenance and 
repair services, if the property becomes a physical component part of the property upon which the 
services were performed or the property is later actually transferred to the purchaser of the service 
in conjunction with the performance of the service.  

Property purchased by a vendor and supplied to its customers as a component part of its 
taxable services to its customers is not purchased for resale when the vendor retains ownership of 
the property (Matter of Albany Calcium Light v State Tax Commn., 44 NY2d 986). Though a 



 
 
  
 
 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

  
 

 

 

 
 

 

TSB-A-09(42)S 
Sales Tax

 September 22, 2009 - 2 -

vendor retains ownership of property in rental situations and may purchase rental property for resale 
as such, if the property furnished to customers is inseparably connected to the service being 
provided it cannot be considered to be separately sold or rented for sales tax purposes.  Thus, if 
property provided by a vendor to a customer is an integral and inseparable component of the 
vendor’s service and the charges relating to the provision of that property cannot be reasonably 
construed as arising from a separate transaction, then the property is not purchased by the vendor 
for resale unless the property becomes a physical component part of the property upon which the 
services are performed or is actually (i.e., permanently) transferred to the purchaser of the service in 
conjunction with the performance of the services.  Thus, dumpsters and trash compactors purchased 
by companies selling waste removal services (U-Need-A-Roll Off Corp. v. New York State Tax 
Commn.  67 NY2d 690), gas cylinders purchased by companies selling gases and gas service 
(Matter of Albany Calcium Light v State Tax Commn, supra), plastic cards purchased by a company 
selling prepaid phone service (US Telecom Dec Tx App Trib DTA 820160, December 7, 2006), and 
straws and napkins purchased by vendors selling restaurant (fast food) services  (Celestial Food of 
Massapequa Corp. v. N Y S Tax Commn. supra) are retail purchases notwithstanding that the costs 
for these items, including the tax paid by the vendors on those purchases, is passed through and 
included in the cost of the taxable services charged their customers.  See TSB-M-81(8)S, Taxable 
Status of Supplies Used by Auto Body Repair Shops, May 11, 1981, for guidance on whether 
specific supply items are considered to be actually transferred to the customer in connection with 
the rendering of taxable auto body repair services. 

Unless a specific statutory exemption applies, vendors must pay sales tax on their purchase 
of items used and consumed by them in their performance of taxable services.  If sales tax was not 
paid at the time of purchase, the vendor is required to self-assess and pay the applicable use tax. 
When vendors are required to pay tax on their retail purchases of the property they use and consume 
in the performance of their services, there is nothing illegal or improper if they pass the costs of 
these items, including the applicable sales and use taxes, along to their customers as part of the 
customers’ charge for the purchase of property and services from the vendor. 

All expenses incurred by a vendor in making a taxable sale that are passed through to the 
customer are included in the taxable receipts from the sale.  See Tax Law §1101(b)(3) and 20 
NYCRR 526.5(e). Both the cost of items used and consumed by a vendor in providing taxable 
automobile repair services and the sales tax paid by the vendor on its purchases of these items are 
expenses incurred by the vendor in providing the services.  Accordingly, since these expenses are 
passed through to the customer, the expenses, including sales and use taxes paid and accrued by the 
vendor on those expense items, are included in the taxable receipts for the sale. 

For taxable sales, section 1132(a)(1) of the Tax Law requires that tax on the price for a sale 
be stated, charged, and separately shown on the sales slip, invoice, receipt, etc. given the customer. 
There are no requirements in the law as to how or whether a vendor should reflect its expenses on 
the sales slips, invoice, receipts, etc. given its customer.  The fact that the vendor’s consumable 
items are separately stated on the invoice presented to the customer is not determinative of whether 
the items are considered to be resold or are an expense item.  Also, the fact that the item, for 
example $5.00 of masking tape, is shown on the invoice as costing $5.00 plus $0.40 sales tax 
(assuming an 8% State and local tax rate), or as $5.40 (without acknowledging payment of the tax), 
or as $6.00 (the vendor having marked up the item to cover its cost including the tax), has no effect 
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on the tax treatment of the transaction to the customer.  The customer is not actually being charged 
tax on the consumable items since the customer is not the purchaser, user, or consumer of the items; 
the customer is reimbursing the vendor’s costs for the consumable items used in making the sale of 
the taxable property or service purchased by the customer.  Tax was properly due from and paid by 
the repair shop on the expense items whether or not the repair is ultimately subject to tax.  Even if 
the receipt for the purchase of the repair service is ultimately not subject to tax (e.g., purchased by 
an exempt organization), the vendor would still be required to pay sales tax on its purchase and use 
of the consumables, and the costs for the consumables, including the tax, would be passed along and 
borne by the customer. 

DATED: September 22, 2009 /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is 
limited to the facts set forth therein and is binding on the Department only 
with respect to the person or entity to whom it is issued and only if the 
person or entity fully and accurately describes all relevant facts. An 
Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department policies 
in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time period at 
issue in the Opinion. 


