
 
 

 
                    

 
 

 
  
 

 
   

 

 
    

 
  

 

   
 
  
 

 

 

 
  

 
 

  

                                                      
  

New York State Department of Taxation and Finance  
Office of Counsel  
Advisory Opinion Unit 
 

TSB-A-09(20)S
Sales Tax
May 22, 2009 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


     ADVISORY OPINION  PETITION NO. S080805A 

On August 5, 2008, the Department of Taxation and Finance received a petition by Marschallin + 
Sachs, Inc., 1133 Broadway, Suite 1330, New York, New York  10010, requesting an advisory opinion about 
whether receipts from its sale of certain design services are subject to New York State and local sales taxes. 
We conclude that if Petitioner’s final design is delivered on tangible media, Petitioner’s charges are subject 
to tax when delivered to customers within New York State.  If the final design is delivered to clients outside 
New York State, or is delivered in electronic form to clients in New York State, Petitioner’s charges are not 
subject to tax. 

Facts 

Petitioner provides various design services to clients located both in and out of New York State. 
Petitioner’s services include the following: (1) designing logos and graphic images; (2) designing and writing 
content for brochures, direct mail pieces, exhibits, annual reports, advertisements and other printed 
publications; (3) designing Internet advertisements, banner ads and electronic newsletters; and (4) website 
planning and design.1  The website design service includes creation of the HyperText Markup Language 
(HTML) code for the website graphics and layout.  The code is unique to a particular client’s website. 
Petitioner does not print or mail any printed matter.  Petitioner does not grant a client a right to reproduce the 
end product of its design services; rather, all rights to the end product are fully transferred to the client. 
Petitioner currently delivers its final designs to its clients or to an outside vendor designated by a client (e.g., 
a printing vendor) on tangible media (e.g., disc), but is considering changing to electronic delivery. 

Petitioner asks the following questions: 

1. 	 If the final design is delivered on tangible media, is Petitioner’s entire charge subject to State and 
local sales tax? 

2. 	 If the final design is delivered electronically, is Petitioner’s entire charge subject to tax? 

3.	 If the final design is delivered electronically, but a copy or print is provided on tangible media for a 
separately-stated charge, are either the electronically delivered design or the tangible copies subject 
to tax? 

4.	 If the final design is delivered to a printing vendor on tangible media, is Petitioner’s charge subject 
to tax? 

   Petitioner’s design services do not include interior decorating or design services subject to sales tax under Tax Law 
section 1105(c)(7), and this opinion does not address those services. 
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5. 	 If the final design is delivered to a client located outside New York State, is Petitioner’s charge 
subject to tax? 

Analysis 

New York State and local sales taxes are imposed on all sales of tangible personal property, unless 
otherwise exempt, and on certain enumerated services.  See Tax Law §1105.  When Petitioner’s final design 
is delivered to a client or a designated vendor (e.g., printing vendor) in tangible form, Petitioner is selling 
tangible personal property.  The design services are an integral component of the sale of the tangible 
personal property.  See Penfold v. State Tax Comm’n, 114 AD2d 696 (3d Dep’t 1985); see also Tax Law 
§1132(c); Sales and Use Tax Regulations §527.1.  Thus, Petitioner’s entire charge to its client for the final 
design delivered in tangible form, including its design costs and other expenses, are subject to tax, regardless 
of whether those charges are separately stated, unless the purchase of the tangible personal property is 
otherwise exempt.  See Tax Law §1101(b)(3); Sales and Use Tax Regulations §526.5(e); see also, Matter of 
Zagoren Group Inc., DTA Nos. 808189, 808190 (May 19, 1994); Sales and Use Tax Regulations § 526.8(a); 
Doyle Partners, TSB-A-06(32)S (December 29, 2006); Gentile, Wiener, Pena & Co. CPAs PC, TSB-
A096(91)S. Petitioner is required to collect the applicable sales tax at the State and local rates in effect at the 
place of delivery of the tangible personal property to its client or designated vendor.  See Sales and Use Tax 
Regulations § 526.7(e)(1).  Petitioner is not required to collect sales tax if the tangible personal property is 
delivered outside New York for use outside the state. 

We note that Tax Law section 1115(n)(7) exempts the sale of “mechanicals, layouts, artwork, 
photographs, color separations and like property,” if that property is purchased by someone who provides it 
to a printer for use directly and predominantly in the production of printed promotional materials exempt 
under section 1115(n)(4) (i.e., printed promotional materials that will be delivered without charge to 
customers or prospective customers by means of a common carrier, United States Postal Service or like 
delivery service), or in performing services exempt under section 1115(n)(5) (i.e., services otherwise taxable 
under section 1105(c)(2) performed on printed promotional materials exempt under section 1115(n)(4)),  for 
sale by the printer to the person furnishing the property.  Petitioner is not required to collect tax from its 
customer on the sale in tangible form of the property described if it accepts a properly completed exemption 
certificate (ST-121 - Sales Tax Exempt Use Certificate) from its customer in good faith that documents this 
exemption. 

If, however, Petitioner delivers the final design to a client or designated vendor electronically, 
Petitioner is not selling tangible personal property.  In that case, Petitioner’s charges are not subject to State 
and local sales taxes. See Apple Computer Inc., TSB-A-07(11)S, April 12, 2007; Doyle Partners, TSB-A-
06(32)S, December 29, 2006; Universal Music Group, TSB-A-01(15)S, April 18, 2001.  

If Petitioner delivers the final design to a client or designated vendor electronically, but also 
separately offers an optional tangible copy of the final design for a separately-stated charge, the separately-
stated charge for the tangible copy is subject to tax.  The separate offering of a tangible copy will not cause 
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the entire charge to be subject to tax, provided that the charge for the tangible copy is separately stated and 
reasonable in relation to the overall charge.  See Tax Law §1132(c); Sales and Use Tax Regulations §527.1. 

These conclusions represent the current position of the Department.  To the extent that Pegasus 
Internet, Inc. (TSB-A-02(13)S), K2 Design, Inc. (TSB-A-97(43)S), or any other advice from the Department 
suggests a contrary conclusion with respect to website design, it does not represent current policy. 

DATED: May 22, 2009  /S/ 
 Jonathan Pessen 

Director of Advisory Opinions 
Office of Counsel 

NOTE: 	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is 
limited to the facts set forth therein and is binding on the Department only 
with respect to the person or entity to whom it is issued and only if the person 
or entity fully and accurately describes all relevant facts.  An Advisory 
Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as 
of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue in the 
Opinion. 


