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STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S071227C 

On December 27, 2007, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Jamie Smarr, New York City Educational Construction Fund, 30-30 
Thomson Avenue, Suite 4021, Long Island City, NY 11101. 

The issue raised by Petitioner, Jamie Smarr, is whether tangible personal property sold to 
a contractor for use in erecting a building on the property of a sales tax exempt organization 
remains exempt from sales tax when the completed building will be used for both public and 
private purposes. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner is Executive Director of an organization that is a governmental entity exempt 
from sales tax under section 1116(a)(1) of the Tax Law.  The exempt organization is the owner 
of real property situated in New York on which it intends to construct a building.  Petitioner has 
entered into contracts with a private developer to construct a mixed-use building on the exempt 
organization’s property. The building will have both public (schools) and private (residential 
cooperative units, residential rental units, and retail units) uses. The developer will pay for the 
construction of the private-use portion of the building, and the exempt organization will pay for 
the construction of the public-use portion of the building.  Construction costs for certain portions 
of the building, for example the common foundation, will be shared by the exempt organization 
and the private developer. The exempt organization will retain ownership of the entire building 
and will lease the private-use portion of the building to the developer or to another private third 
party. 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law defines the term retail sale, in part, to mean: 

A sale of tangible personal property to any person for any purpose, other than (A) 
for resale as such or as a physical component part of tangible personal property, or (B) 
for use by that person in performing the services subject to tax under paragraphs (1), (2), 
(3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven hundred five where the property 
so sold becomes a physical component part of the property upon which the services are 
performed or where the property so sold is later actually transferred to the purchaser of 
the service in conjunction with the performance of the service subject to tax. 
Notwithstanding the preceding provisions of this subparagraph, a sale of any tangible 
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personal property to a contractor, subcontractor or repairman for use or consumption in 
erecting structures or buildings, or building on, or otherwise adding to, altering, 
improving, maintaining, servicing or repairing real property, property or land, as the 
terms real property, property or land are defined in the real property tax law, is deemed to 
be a retail sale regardless of whether the tangible personal property is to be resold as such 
before it is so used or consumed, except that a sale of a new mobile home to a contractor, 
subcontractor or repairman who, in such capacity, installs such property is not a retail 
sale. . . . 

Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

Imposition of sales tax. On and after June first, nineteen hundred seventy-one, 
there is hereby imposed and there shall be paid a tax . . . upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except as 
otherwise provided in this article. 

Section 1115(a) of the Tax Law provides, in part: 

Receipts from the following shall be exempt from the tax on retail sales imposed 
under subdivision (a) of section eleven hundred five and the compensating use tax 
imposed under section eleven hundred ten: 

* * * 

(15) Tangible personal property sold to a contractor, subcontractor or repairman 
for use in (i) erecting a structure or building (A) of an organization described in 
subdivision (a) of section eleven hundred sixteen . . . or (ii) adding to, altering or 
improving real property, property or land (A) of such an organization . . . as the terms 
real property, property or land are defined in the real property tax law; provided, 
however, no exemption shall exist under this paragraph unless such tangible personal 
property is to become an integral component part of such structure, building or real 
property. 

Section 1116 of the Tax Law provides, in part: 

Exempt organizations. (a) Except as otherwise provided in this section, any sale 
or amusement charge by or to any of the following or any use or occupancy by any of the 
following shall not be subject to the sales and compensating use taxes imposed under this 
article: 
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(1) The state of New York, or any of its agencies, instrumentalities, public 
corporations (including a public corporation created pursuant to agreement or compact 
with another state or Canada) or political subdivisions where it is the purchaser, user or 
consumer, or where it is a vendor of services or property of a kind not ordinarily sold by 
private persons; 

Section 541.3(d) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Contracts with exempt organizations. (1) Tangible personal property incorporated 
into real property owned by a governmental entity or by an exempt organization is 
exempt, whether the contract is on a lump sum, time and material, cost-plus, or other 
basis. 

(2) Purchases for contracts (other than agency contracts). 

(i) Tangible personal property sold to a contractor, subcontractor, or repairman for 
use in erecting, repairing, adding to, or altering a structure or building owned by an 
exempt organization, described in section 1116(a) of the Tax Law, is exempt when it is to 
become an integral component part of such structure or building. 

Example 1:  An exempt organization contracts to have a building erected on its 
land. Purchases by its contractor of tangible personal property, such as nails, sheetrock, 
and plywood that become part of the structure are exempt. 

* * * 

(ii) Purchases of tangible personal property incorporated into the real property 
of an exempt organization by subcontractors and repairmen are accorded the same 
treatment as purchases by the prime contractor. 

(iii) Tangible personal property purchased by a contractor, which remains tangible 
personal property after installation, is exempt from the tax when purchased for and sold 
to an exempt organization. 

* * * 

(iv) Except for agency contracts, contractors’ purchases of construction supplies 
which do not become part of an exempt organization’s real property and are used or 
consumed by the contractor, as well as purchases of taxable services, such as electricity 
used by the contractor, are subject to the tax. 
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The following types of property and services are representative, but not intended 
to be all-inclusive, of contractor’s purchases which are subject to tax, irrespective of 
whether the contractor has a time and material, lump sum, or other type of contract 
(except agency contract), with an exempt organization:  

(a) construction machinery and equipment, including rentals and repair parts; 

(b) contractors' office supplies; 

(c) contractors' supplies, tools, and miscellaneous equipment, whether purchased 
or rented, including materials to make forms and scaffolding; and 

(d) any other items purchased or rented by a contractor for his use in performing 
the contract and not incorporated into the realty. 

Example 7: Lumber and other materials which are used to build forms are not 
exempt since they do not become a component part of the structure. 

Example 8: Equipment rentals under the dominion and control of the contractor, 
such as rentals of cranes, bulldozers, backhoes, etc. for use in building a structure for an 
exempt organization are subject to tax. 

(v) Documents. (a) If the customer is a governmental entity, copies of signed 
contracts and government purchase orders are sufficient evidence to establish the exempt 
status of the job between the governmental entity and the prime contractor.  With respect 
to the documents required between a prime contractor and the subcontractors, a signed 
document between them which identifies the project, location, and exempt owner, will 
form the basis for tax exemption of tangible personal property purchased for 
incorporation into the exempt project. When purchasing such tangible personal property 
for the exempt project, the contractor or subcontractor will issue a properly completed 
contractor exempt purchase certificate to the supplier. 

Section 541.9(a) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

The purchase, rental, lease or license to use construction equipment . . . by a 
contractor is subject to sales and use tax. 

Section 541.9(c)(1) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Rentals and leases of equipment to contractors. 
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(i) Where a contractor leases equipment, the contractor is liable for the combined 
State and local sales and use tax on the total charges at the highest rate in effect in any 
jurisdiction in which the equipment is used during the lease payment period, (e.g., daily, 
weekly, monthly, depending on the frequency of payment). 

Opinion 

Petitioner is Executive Director of an organization that is a governmental entity exempt 
from payment of sales tax under section 1116(a)(1) of the Tax Law.  The exempt organization 
will enter into contracts with a private developer to construct a mixed-use building on real 
property owned by the exempt organization. The exempt organization will pay for the 
construction of the public-use portion of the building, the developer will pay for the construction 
of the private-use portion, and both parties will share the cost of the common areas of the 
building, such as the shared foundation. The exempt organization will retain ownership of the 
real property and building and will lease the private-use portion of the building to the developer 
or to another private third party. 

Section 1116(a)(1) of the Tax Law provides that purchases made by New York 
governmental entities are exempt from sales tax. Therefore, all purchases made by Petitioner’s 
organization that are related to the construction of the building, including purchases or leases of 
construction machinery and equipment, are exempt from sales tax. 

Section 1115(a)(15) of the Tax Law provides that tangible personal property incorporated 
into a structure, building, or real property owned by a governmental entity, or by an organization, 
exempt from tax under section 1116(a) is exempt, whether the construction contract is on a 
lump-sum, time-and-material, cost-plus, or other basis.  See section 541.3 of the Sales and Use 
Tax Regulations. Therefore, in the present case, the developer’s purchases of tangible personal 
property that are incorporated into the exempt organization’s building or real property are not 
subject to sales tax. The exemption is granted because of the exempt organization’s ownership 
of the building and real property and applies to purchases made for both the public and private­
use portions of the building. The developer and its subcontractors may purchase the property 
exempt from tax by presenting vendors with a properly completed Form ST-120.1, Contractor 
Exempt Purchase Certificate. 

Equipment leased or purchased and supplies purchased by the developer do not become 
an integral component part of the exempt organization’s real property.  Equipment and supplies 
are considered to be used or consumed by the developer in the performance of its contracts.  No 
tax exemption applies to such equipment leased or purchased and supplies purchased for the 
developer’s own use. Therefore, the developer must pay sales tax under section 1105(a) of the 
Tax Law on equipment, supplies, and any other property purchased for use in complying with its 
contractual obligations (other than agency contracts) that are not incorporated into the realty of 
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the exempt organization. See section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law and section 541.3(d)(2) of 
the Sales and Use Tax Regulations. 

DATED: June 6, 2008 /s/ 
       Jonathan Pessen 
       Tax Regulations Specialist IV 
       Taxpayer Guidance Division 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is 
limited to the facts set forth therein and is binding on the Department only 
with respect to the person or entity to whom it is issued and only if the 
person or entity fully and accurately describes all relevant facts.  An 
Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department 
policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific 
time period at issue in the Opinion. 


