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STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S071227B 

On December 27, 2007, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from STCR Business Systems, Inc., 10 Prospect Street, Endwell, New York 
13760. 

The issue raised by Petitioner, STCR Business Systems, Inc., is whether charges for sales 
and installation of tangible personal property, including charges for installing software, 
equipment testing, and set-up in customer locations, are subject to New York State and local 
sales tax. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner sells point-of-sale (POS) equipment to retail stores. Petitioner purchases POS 
equipment from a manufacturer and takes delivery in New York State. Petitioner stages the 
equipment, installs prewritten software into the equipment, and makes minor modifications to the 
software related to customer preferences. The equipment is tested, packed, delivered, and set up 
at a customer’s location within New York State. Petitioner charges the customer for staging, 
installing prewritten software, testing, and setup as a single invoice line item shown as 
“PROJECT MANAGEMENT” and charges applicable State and local sales tax on the entire 
amount. 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by subdivisions 
(a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven hundred ten, the 
following terms shall mean: 

* * * 

(3) Receipt. The amount of the sale price of any property and the charge for any 
service taxable under this article … without any deduction for expenses or early payment 
discounts and also including any charges by the vendor to the purchaser for shipping or 
delivery, … 

*  *  * 
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(5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or possession or both, exchange 
or barter, rental, lease or license to use or consume (including, with respect to computer 
software, merely the right to reproduce), conditional or otherwise, in any manner or by 
any means whatsoever for a consideration, or any agreement therefore, including the 
rendering of any service, taxable under this article, for a consideration or any agreement 
therefor. 

(6) Tangible personal property. Corporeal personal property of any nature. 
However, except for purposes of the tax imposed by subdivision (b) of section eleven 
hundred five, such term shall not include gas, electricity, refrigeration and steam. Such 
term shall also include pre-written computer software, whether sold as part of a package, 
as a separate component, or otherwise, and regardless of the medium by means of which 
such software is conveyed to a purchaser. 

*  *  * 

(14) Pre-written computer software. Computer software (including pre-written 
upgrades thereof) which is not software designed and developed by the author or other 
creator to the specifications of a specific purchaser . . . Where a person modifies or 
enhances computer software of which such person is not the author or creator, such 
person shall be deemed to be the author or creator only of such person's modifications or 
enhancements. Pre-written software or a pre-written portion thereof that is modified or 
enhanced to any degree, where such modification or enhancement is designed and 
developed to the specifications of a specific purchaser, remains pre-written software; 
provided, however, that where there is a reasonable, separately stated charge or an 
invoice or other statement of the price given to the purchaser for such modification or 
enhancement, such modification or enhancement shall not constitute pre-written 
computer software. 

Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

Imposition of sales tax. On and after June first, nineteen hundred seventy-one, 
there is hereby imposed and there shall be paid a tax . . . upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except as 
otherwise provided in this article. 

*  *  * 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the following services: 

*  *  * 
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(3) Installing tangible personal property . . . or maintaining, servicing or repairing 
tangible personal property . . . not held for sale in the regular course of business, whether 
or not the services are performed directly or by means of coin-operated equipment or by 
any other means, and whether or not any tangible personal property is transferred in 
conjunction therewith, . . . 

Section 1115(o) of the Tax Law provides: 

Services otherwise taxable under subdivision (c) of section eleven hundred five or 
under section eleven hundred ten shall be exempt from tax under this article where 
performed on computer software of any nature; provided, however, that where such 
services are provided to a customer in conjunction with the sale of tangible personal 
property any charge for such services shall be exempt only when such charge is 
reasonable and separately stated on an invoice or other statement of the price given to the 
purchaser. 

Section 525.2(a)(3) of the Sales and Use Tax Regulations provides: 

Except as specifically provided otherwise, the sales tax is a “destination tax.” The 
point of delivery or point at which possession is transferred by the vendor to the 
purchaser, or the purchaser’s designee, controls both the tax incidence and the tax rate. 

Section 526.5 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a) Definition. The word receipt means the amount of the sale price of any 
property and the charge for any service taxable under articles 28 and 29 of the Tax Law, 
valued in money, whether received in money or otherwise…. 

*  *  *

 (e) Expenses. All expenses, including telephone and telegraph and other service 
charges, incurred by a vendor in making a sale, regardless of their taxable status and 
regardless of whether they are billed to a customer are not deductible from the receipts.  

Section 527.1 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a) Imposition. The sales tax is imposed on the receipts from every retail sale of 
tangible personal property delivered by the vendor to the purchaser or the purchaser’s 
designee in this State, unless specifically exempt or excluded under the Tax Law. 
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(b) Taxable and exempt items sold as a single unit. When tangible personal 
property, composed of taxable and exempt items is sold as a single unit, the tax shall be 
collected on the total price.  

Section 527.5(a) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Imposition. (1) The tax is imposed on receipts from every sale of the services of 
installing, maintaining, servicing or repairing tangible personal property, by any means 
including coin-operated machines, whether or not any tangible personal property is 
transferred in conjunction with the services. 

(2) Installing means setting up tangible personal property or putting it in place for 
use. 

* * * 

(3) Maintaining, servicing and repairing are terms used to cover all activities that 
relate to keeping tangible personal property in a condition of fitness, efficiency, readiness 
or safety or restoring it to such condition. 

* * * 

Example 6: A company operates a diagnostic service in which it tests an appliance 
for a set fee, but does not repair the appliance. The charge for the diagnostic service is 
taxable.

 Technical Services Bureau Memorandum, State and Local Sales and 
Compensating Use Taxes Imposed on Certain Sales of Computer Software, March 1, 
1993, TSB-M-93(3)S, provides, in part: 

Prewritten computer software is any computer software that is not designed and 
developed by the author or other creator to the specifications of a specific purchaser. 

* * * 

Customer Support and Related Services 

Services taxable under section 1105(c) of the Tax Law are exempt from tax under 
section 1115(o) of the Tax law where performed on any computer software. However, 
where such services to be performed on software are sold in conjunction with the sale of 
tangible personal property, such as prewritten software, the charge for such services is 
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exempt only if it is reasonable and separately stated on the invoice or billing statement 
given to the customer. 

Thus, charges for customer (user) support or for information services provided by 
a vendor to a customer, either in person or by some type of telecommunications 
arrangement (e.g., telephone, modem, facsimile machine, etc.), in the nature of training, 
consulting, instructing or other diagnostic or troubleshooting services related to 
prewritten software are exempt from sales and use taxes where the charges are reasonable 
and separately stated.  Charges for the service of installing, repairing, maintaining or 
servicing prewritten software are also exempt from sales and use taxes where the charges 
are reasonable and separately stated on the invoice. Of course, any charges for the above 
described services sold in conjunction with custom software are exempt from tax. 

Opinion 

Petitioner purchases point-of-sale (POS) equipment from a manufacturer and sells it to 
retail stores.  The equipment is delivered to Petitioner in New York State, where Petitioner 
installs prewritten software and makes minor modifications to the software based on customer 
preferences. All equipment is then tested, packed, delivered, and set up at the customer’s 
location. 

Petitioner’s sales of the POS equipment itself, along with the services of testing and 
installing the equipment, equate to the sales, testing, and installation of computer hardware. Sales 
of computer hardware and services of testing and installing computer hardware are subject to 
sales tax under sections 1105(a) and 1105(c)(3) of the Tax Law. See section 527.5(a) of the Sales 
and Use Tax Regulations. Petitioner’s sales of prewritten software are also subject to tax under 
section 1105(a) as sales of tangible personal property. See section 1101(b)(6) of the Tax Law. 
The State and local sales tax due is based on the tax rate in effect in the location where the 
tangible personal property and services are delivered to the customer. See section 525.2(a)(3) of 
the Sales and Use Tax Regulations. 

The taxable services enumerated under section 1105(c) of the Tax Law are not subject to 
sales tax when performed on computer software. See section 1115(o) of the Tax Law. Custom 
modifications or enhancements of prewritten software for a specific purchaser are also not 
subject to tax. See section 1101(b)(14) of the Tax Law. However, when the customer purchases 
these services to the software in conjunction with the purchase and installation of computer 
hardware and the charges for the services to the software are not reasonable and separately stated 
on the invoice to the customer, the services to the software become a constituent cost and 
expense of the purchase of the equipment and installation services. See sections 1101(b)(14) and 
1115(o). Therefore, Petitioner’s lump-sum single-line item charge for staging, testing, and 
installing the equipment, and the otherwise nontaxable services to the prewritten software are 
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subject to sales tax. See TSB-M-93(3)S, supra. It is noted that if Petitioner provided a separately 
stated charge for its services of modifying and installing the prewritten software on its invoice, 
and if such charges were reasonable, the amount of such charge would be exempt from tax. 

DATED: June 6, 2008 /s/ 
       Jonathan Pessen 

Tax Regulations Specialist IV 
Taxpayer Guidance Division 

NOTE:	 An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is 
limited to the facts set forth therein and is binding on the Department only 
with respect to the person or entity to whom it is issued and only if the 
person or entity fully and accurately describes all relevant facts.  An 
Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department 
policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific 
time period at issue in the Opinion. 


