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STATE OF NEW YORK 

 COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S020411A

On April 11, 2002, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Marcum & Kliegman LLP, c/o Mark L. Stone, CPA, 10 Melville Park 
Road, Melville, NY 11747. Petitioner, Marcum & Kliegman LLP, furnished additional 
information with respect to the Petition on November 19, 2002; December 15, 2003; and January  
12, 2004. 

The issue raised by Petitioner, Marcum & Kliegman LLP, is whether the transactions 
described below are subject to sales tax. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

A school qualifies as an Ainstitution of higher education,@ recognized and approved by the 
Regents of the University of the State of New York or accredited by a nationally recognized 
accrediting agency or association accepted as such by the Regents of the University of the State 

=

 

of New York. The school is organized as a for-profit company. The school s courses of study 
lead to the granting of a post-secondary degree, certificate, or diploma.  Students are enrolled in 
the school either on a part-time or a full-time basis.  Any materials or books described below are 
required or recommended by the course instructor for a course that is part of the prescribed 
curriculum. 

Petitioner described the following two scenarios based on these facts.  Both scenarios are 
hypothetical situations based upon intended uses of technology now entering their final phases of 
testing. Each scenario is independent of the other scenario. 

Scenario 1 

A school is looking into purchasing software for a complex computer-driven education 
package. This software would allow students to complete courses at home rather than attend 
classes at the school. Use of this computer software would be a required part of the program. 
The software meets the definition of pre-written computer software for New York State sales and 
use tax purposes. 

The software is designed to contain all of the information the teacher would normally 
present in a course. It contains the classroom material, reading assignments, homework 
assignments, practice problems, and the actual course tests.  In addition, this software will allow 
a student to access an Internet chat room where a teacher from the school acts as a moderator to 
answer student questions relating to their course work.  Students also have access to a teacher via 
e-mail or toll-free telephone call.  Students who register to complete a course in this manner are 
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granted a Alicense to use@ the software. The software deletes itself after a certain time period, 
which coincides with the end of the course. Students are required to supply their own computers 
to use the software. 

Scenario 2 

The next generation of textbooks will be stored on mini CD ROMs, and a high-definition 
textbook reader will be necessary to read the textbooks.  The next generation textbook reader is a 
high-definition screen approximately 5 inches by 7 inches.  This screen comes complete with a 
low-speed microprocessor and a mini CD ROM reader.  Different courses will have different CD 
ROMs that will be inserted into the textbook reader.  The school may sell the textbook reader to 
students separately from the CD ROM textbooks, or may furnish the textbook reader in 
conjunction with the sale of the CD ROMs. 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by subdivisions 
(a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven hundred ten, the 
following terms shall mean: 

* * * 

(4) Retail sale. (i)A sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property, or (B) for use by that person in performing the services subject to tax 
under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7), and (8) of subdivision (c) of section eleven 
hundred five where the property so sold becomes a physical component part of the 
property upon which the services are performed or where the property so sold is later 
actually transferred to the purchaser of the service in conjunction with the performance of  
the service subject to tax. . . . 

* * * 

(5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or possession or both, 
exchange or barter, rental, lease or license to use or consume (including, with 
respect to computer software, merely the right to reproduce), conditional or  
otherwise, in any manner or by any means whatsoever for a consideration . . . . 

(6) Tangible personal property. Corporeal personal property of any 
nature. . . . Such term shall also include pre-written computer software, whether 
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sold as part of a package, as a separate component, or otherwise, and regardless of 
the medium by means of which such software is conveyed to a purchaser. . . . 

* * * 

(14) Pre-written computer software. Computer software (including pre­
written upgrades thereof) which is not software designed and developed by the 
author or other creator to the specifications of a specific purchaser. The 
combining of two or more pre-written computer software programs or pre-written 
portions thereof does not cause the combination to be other than pre-written 
computer software.  Pre-written software also includes software designed and 
developed by the author or other creator to the specifications of a specific 
purchaser when it is sold to a person other than such purchaser.  Where a person  
modifies or enhances computer software of which such person is not the author or 
creator, such person shall be deemed to be the author or creator only of such 
person's modifications or enhancements. Pre-written software or a pre-written 
portion thereof that is modified or enhanced to any degree, where such 
modification or enhancement is designed and developed to the specifications of a 
specific purchaser, remains pre-written software; provided, however, that where 
there is a reasonable, separately stated charge or an invoice or other statement of 
the price given to the purchaser for such modification or enhancement, such 
modification or enhancement shall not constitute pre-written computer software. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax upon "The receipts from every retail  
sale of tangible personal property, except as otherwise provided in this article." 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax upon the receipts from every sale, 
except for resale, of certain enumerated services.  

Section 1115(a) of the Tax Law provides, in part: 

Receipts from the following shall be exempt from the tax on retail sales 
imposed under subdivision (a) of section eleven hundred five and the 
compensating use tax imposed under section eleven hundred ten: 

(34) Textbooks purchased by full and part time college students for their 
courses; provided, however, that upon purchase such a student shall present a 
valid student identification card, and such a textbook shall be required for a 
course being taken by such student at an institution of higher education. For 
purposes of this subdivision the term: 
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(i) ATextbooks@ includes only those books specifically written, 
designed or produced for educational, instructional or pedagogical 
purposes. 

(ii) AInstitution of higher education@ shall mean any institution of 
higher education, recognized and approved by the regents of the university 
of the state of New York or accredited by a nationally recognized 
accrediting agency or association accepted as such by the regents of the 
university of the state of New York, which provides a course of study 
leading to the granting of a post-secondary degree, certificate or diploma. 

Section 526.6 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

 (a) The term Aretail sale@ or Asale at retail@ means the sale of tangible 
personal property to any person for any purpose, except as specifically excluded. 

* *  * 

(c) Resale exclusion. (1) Where a person, in the course of his business 
operations, purchases tangible personal property or services which he intends to  
sell, either in the form in which purchased, or as a component part of other 
property or services, the property or services which he has purchased will be 
considered as purchased for resale, and therefore not subject to tax until he has 
transferred the property to his customer. 

* * * 

(2) A sale for resale will be recognized only if the vendor receives a 
properly completed resale certificate. See sections 532.4 and 532.6 of this Title. 

(3) Receipts from the sale of property purchased under a resale certificate 
are not subject to tax at the time of purchase by the person who will resell the 
property. The receipts are subject to tax at the time of the retail sale. 

* * * 

(4)(i) Tangible personal property which is purchased and given away 
without charge, for promotion or advertising purposes is not purchased for resale.  
It is a retail sale to the purchaser thereof, and is not a sale to the recipient of the 
property. 

(ii) Tangible personal property which is purchased for promotional or 
advertising purposes and sold for a minimal charge which does not reflect its true 
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cost, or which is not ordinarily sold by that person in the operation of his 
business, is a retail sale to the purchaser thereof, and not a sale to the recipient of  
the property. 

(iii) A resale certificate may not be used by the person making the  
purchases described in subparagraphs (i) and (ii) of this paragraph for such 
purchases. 

* * * 

(6) Tangible personal property purchased for use in performing services 
which are taxable under section 1105(c)(1), (2), (3) and (5) of the Tax Law is 
purchased for resale and not subject to tax at the time of purchase, where the 
property so sold (i) becomes a physical component part of the property upon 
which the services are performed, or (ii) is later actually transferred to the 
purchaser of the service in conjunction with the performance of the service 
subject to tax. 

* * * 

(7) Tangible personal property purchased for use in performing a service 
not subject to tax is not purchased for resale. 

* * * 

Section 526.7 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Sale, selling or purchase. (Tax Law, '1101(b)(5)) 

(a) Definition. (1) The words sale, selling or purchase mean any transaction in 
which there is a transfer of title or possession, or both, of tangible personal property for a 
consideration. 

(2) Among the transactions included in the words sale, selling or purchase 
are exchanges, barters, rentals, leases or licenses to use or consume tangible 
personal property. 

Section 527.1(b) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Taxable and exempt items sold as a single unit.  When tangible personal 
property, composed of taxable and exempt items is sold as a single unit, the tax 
shall be collected on the total price. 
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Technical Services Bureau Memorandum entitled Sales and Use Tax Exemption For 
College Textbooks, June 5, 1998, TSB-M-98(4)S, provides, in part: 

Definition of Eligible Textbooks 

The exemption applies to new or used textbooks and related workbooks  
required or recommended for a course at an institution of higher education.  The 
institution of higher education or the instructor of the course must have designated 
the book as either required or recommended.  This includes course-packs and 
workbooks produced and required or recommended by the institution or  
instructor. The exemption applies whether the textbooks are printed or are on 
computer floppy disk or CD-ROM. 

The exemption does not apply to any book (fiction or nonfiction) that is 
not required or recommended for a course of study at an institution of higher 
education. 

Opinion 

The following are the questions presented by Petitioner concerning the scenarios 
described above and the appropriate answers. 

Scenario 1 

1.	 Q. If the school purchases the prewritten software and provides it to the student as part 
of the course of study, does the school have to pay sales and use tax on the purchase  
of the software? 

A. In this scenario, the school provides the student with prewritten software which 
allows the student to take a course independently at home. A license to use the 
software is granted to the student for the duration of the course.  The software is 
designed to have all the information the teacher would normally present.  While 
taking the course, the software provides students with everything they need to 
complete the course on their own, and at the end of the course the software deletes 
itself. Students have e-mail, toll-free telephone, and Internet chat room access to a 
teacher who answers questions about the course work.  The software is the platform 
through which the lectures, course materials, homework, exams, teacher conferences, 
etc., are conveyed to the student, and, in effect, the software functions as the 
classroom for the course. The student=s primary objective is to complete the course of  
study. The school is not selling the software to the students, but rather, provides the 
students with the means by which a student can complete a course of study at home.  
The software is of no other use to the student as evidenced by the fact that the 
software deletes itself at the end of the course.  Although the course material is 
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presented to the student on the computer via use of the software, the student is 
earning the same course credit as a student who  is presented the course material by 
attending class at the school. Since section 1101(b)(6) of the Tax Law provides that 
prewritten computer software is tangible personal property, its sale is subject to tax  
under section 1105(a). However, the school=s charge to students is for providing a 
course; it is not a charge for prewritten software.  The use of the software is an 
integrated part of the school=s provision of a nontaxable educational service. The 
school is required to pay sales tax on its purchase of the prewritten software because  
the software is used by the school to provide a nontaxable educational service to the 
students. See section 526.6(c)(7) of the Sales and Use Tax Regulations. 

2. 	 Q. Do the students owe sales and use tax on the portion of the tuition attributable to the  
  cost of the prewritten software? 

A. As in question 1, the students pay a fee to take a course which includes limited  
instructor access and prewritten software.  There is no separate charge for the  
software. Since section 1101(b)(6) of the Tax Law provides that prewritten computer 
software is tangible personal property, it is subject to tax under section 1105(a).  
However, as discussed in the answer to question 1, the school=s charge to the students 
is for providing a course; it is not a charge for prewritten software.  The use of the 
software is an integrated part of the school=s provision of a nontaxable educational 
service. Therefore, the portion of the tuition attributable to the prewritten software is  
not taxable to the student. 

Scenario 2 

1. 	  Q. Can the student purchase the high definition-textbook reader as an exempt college 
  textbook or as an exempt required material? 

A. The textbook reader purchased by students as part of the required course work does 
not constitute a textbook as provided for in section 1115(a)(34)(i) of the Tax Law.  
Therefore, the purchases of the textbook reader by the students are subject to sales 
tax. 

2. 	Q If the purchase of the CD ROM textbooks includes a free high-definition textbook  
reader, will the sale of CD ROM textbooks be subject to sales and use tax? 

A. The purchase of a textbook in the form of a CD ROM by a full-time or part-time 
student as part of required course work is eligible for exemption as provided for in 
section 1115(a)(34) of the Tax Law and further explained in TSB-M-98(4)S, supra. 
If the purchase of the textbook includes a high-definition textbook reader, the whole 
charge will be exempt if the charge to the student is the same as the charge without 
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the reader. However, if the charge is higher, the charge then includes an amount for 
the textbook reader.  In this case, the entire charge will be subject to tax since it will 
constitute a single sale which combines both taxable and exempt items for a single 
charge. If the receipts for the sale of the textbook reader and the textbook are  
separately stated and reasonable, only the charge for the textbook reader will be  
subject to tax. 

3. 	 Q. Is the school required to pay sales tax on the amount it pays for the high-definition 
textbook reader that it furnishes to students? 

A. If the provision of the textbook reader to the students is not subject to tax (See 
Answer to Question 2 of this scenario), the school must pay sales tax on its purchase 
of the textbook reader. See section 526.6(c)(4) of the Sales and Use Tax Regulations. 

If the provision of the textbook reader to the students is subject to tax (See Question 2 
of this scenario), the school=s purchase of the textbook reader is not subject to tax 
because it is a purchase for resale. 

DATED: February 24, 2006  /s/ 
 Jonathan Pessen

Tax Regulations Specialist IV 
Technical Services Division 

NOTE:	  The opinions expressed in Advisory Opinions are 

limited to the facts set forth therein.
 

  


