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STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S040818B 

On August 18, 2004, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Mutual Central Alarm Services, Inc., 110 West 46th Street, New York, 
NY 10036. 

The issue raised by Petitioner, Mutual Central Alarm Services, Inc., is whether 
Petitioner’s purchase of burglar and fire alarm equipment that is installed in customers’ premises 
in conjunction with providing a central station monitoring service qualifies for exemption from 
sales and use tax as a purchase for resale. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner provides commercial customers with security systems with or without 
monitoring and/or maintenance services for a stated fee. The security systems consist of burglar 
alarm security systems, fire alarm systems, closed circuit television camera systems, and access 
control systems. 

Burglar alarm systems generally consist of a control panel, keypads, sensors, and 
electrical wiring. Fire alarm systems generally consist of the same or similar equipment with 
additional devices such as smoke detectors and pull stations. Closed circuit television systems 
generally consist of cameras, viewing control stations, monitors, and wiring. Access control 
systems generally consist of control panels, computer software and hardware, door hardware, 
and wiring. 

The burglar and fire alarm equipment can be provided to Petitioner’s customers with or 
without the customer additionally purchasing the monitoring service. If the customer contracts 
for the monitoring service, the customer is considered by Petitioner to have purchased the central 
station alarm service.  If the customer leases the equipment but does not also contract for the 
monitoring service, the customer is considered to have purchased the local alarm service. 
Petitioner also provides monitoring services to customers who do not receive equipment from 
Petitioner. 

In the case of the local alarm service, the alarm rings only at the customer’s premises. In 
the case of the central station alarm service, the alarm rings in Petitioner’s office and a “response 
person” or the appropriate authority is dispatched to the customer’s premises. Customers with 
either service may also contract with Petitioner for maintenance of the system.  The equipment is 
generally the same whether it is for local alarm service or central station alarm service. 
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Applicable law and regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by subdivisions 
(a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven hundred ten, the 
following terms shall mean: 

*  *  * 

(4) Retail sale. (i) A sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property, or (B) for use by that person in performing the services subject to tax 
under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven hundred 
five where the property so sold becomes a physical component part of the property upon 
which the services are performed or where the property so sold is later actually 
transferred to the purchaser of the service in conjunction with the performance of the 
service subject to tax. Notwithstanding the preceding provisions of this subparagraph, a 
sale of any tangible personal property to a contractor, subcontractor or repairman for use 
or consumption in erecting structures or buildings, or building on, or otherwise adding to, 
altering, improving, maintaining, servicing or repairing real property, property or land, as 
the terms real property, property or land are defined in the real property tax law, is 
deemed to be a retail sale regardless of whether the tangible personal property is to be 
resold as such before it is so used or consumed, except that a sale of a new mobile home 
to a contractor, subcontractor or repairman who, in such capacity, installs such property is 
not a retail sale. 

*  *  * 

(5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or possession or both, exchange 
or barter, rental, lease or license to use or consume (including, with respect to computer 
software, merely the right to reproduce), conditional or otherwise, in any manner or by 
any means whatsoever for a consideration, or any agreement therefor, including the 
rendering of any service, taxable under this article, for a consideration or any agreement 
therefor.

 *  *  * 

(9) Capital improvement. (i) An addition or alteration to real property which: 

(A) Substantially adds to the value of the real property, or appreciably prolongs 
the useful life of the real property; and 
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(B) Becomes part of the real property or is permanently affixed to the real 
property so that removal would cause material damage to the property or article itself; 
and 

(C) Is intended to become a permanent installation. 

Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

Imposition of sales tax. On and after June first, nineteen hundred seventy-one, 
there is hereby imposed and there shall be paid a tax ... upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except as 
otherwise provided in this article. 

*  *  * 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the following services: 

*  *  * 

(8) Protective and detective services, including, but not limited to, all services 
provided by or through alarm or protective systems of every nature, including, but not 
limited to, protection against burglary, theft, fire, water damage or any malfunction of 
industrial processes or any other malfunction of or damage to property or injury to 
persons, detective agencies, armored car services and guard, patrol and watchman 
services of every nature other than the performance of such services by a port watchman 
licensed by the waterfront commission of New York harbor, whether or not tangible 
personal property is transferred in conjunction therewith. 

Section 526.6 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a) The term retail sale or sale at retail means the sale of tangible personal 
property to any person for any purpose, except as specifically excluded.

 *  *  *

 (c) Resale exclusion. (1) Where a person, in the course of his business operations 
purchases tangible personal property or services which he intends to sell, either in the 
form in which purchased, or as a component part of other property or services, the 
property or services which he has purchased will be considered as purchased for resale, 
and therefore not subject to tax until he has transferred the property to his customer. 

*  *  * 
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(2) A sale for resale will be recognized only if the vendor receives a properly 
completed resale certificate. See sections 532.4 and 532.6 of this Title. 

(3) Receipts from the sale of property purchased under a resale certificate are not 
subject to tax at the time of purchase by the person who will resell the property. The 
receipts are subject to tax at the time of the retail sale. 

*  *  * 

(6) Tangible personal property purchased for use in performing services which are 
taxable under section 1105(c)(1), (2), (3) and (5) of the Tax Law is purchased for resale 
and not subject to tax at the time of purchase, where the property so sold (i) becomes a 
physical component part of the property upon which the services are performed, or (ii) is 
later actually transferred to the purchaser of the service in conjunction with the 
performance of the service subject to tax. 

Section 541.5 of the New York State Sales and Use Tax Regulations provides, in relevant 
part:

 (b) Capital Improvement Contracts (1) Purchases. All purchases of tangible 
personal property … which are incorporated into and become part of the realty or are 
used or consumed in the performance of the contract are subject to tax at the time of 
purchase by the contractor and any other purchaser.  A certificate of capital improvement 
may not be validly given by any person or accepted by a supplier to exempt the purchase 
of these materials. 

Section 541.5(b)(4)(iii) of the Sales and Use Tax Regulations provides: 

If a contract includes the sale of tangible personal property which remains 
tangible personal property after installation, the contractor must collect the appropriate 
New York State and local taxes from the customer on the selling price, including any 
charge for installation, of the tangible personal property unless a properly completed 
exemption certificate is issued by the customer. The contractor may apply for a credit or 
refund of taxes he has paid on purchases of the tangible personal property that remain 
tangible personal property after installation. 

Example 1: A contractor sells a building he has constructed and, as a part of the 
sale agreement, installs free standing water fountains which remain tangible personal 
property when installed. The contractor's billing to his customer must separately state all 
charges for tangible personal property included in the sales agreement. The New York 
State and applicable local tax rate must be collected on the total charges for the water 
fountains including any installation charges. In this instance, the contractor may purchase 
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the water fountains tax-free using a contractor exempt purchase certificate. If he pays the 
tax to his supplier, he is entitled to a refund or credit of the tax paid on the purchase of 
the water fountains. 

Opinion 

Petitioner is in the business of providing burglar and fire alarm equipment and 
monitoring services to commercial customers. The equipment can be provided by Petitioner 
separately or in conjunction with a central station alarm service. Petitioner also provides 
maintenance service for the alarm equipment and monitoring services to customers who do not 
receive equipment from Petitioner. 

When Petitioner installs equipment in conjunction with a customer’s contract for 
Petitioner’s central station alarm service, and Petitioner retains ownership or the right to remove 
the equipment, and if the equipment is not otherwise functional as a local alarm service or in 
conjunction with central office services offered by other providers, then the installation is 
considered to be part of the charge for Petitioner’s provision of protective services taxable 
pursuant to section 1105(c)(8) of the Tax Law.  In such case, Petitioner is considered to be the 
user and consumer of the equipment in the performance of Petitioner’s service.  The property is 
not considered to be sold or leased to the customer as such or to be actually (i.e. permanently) 
transferred to the customer in conjunction with the sale of the protective service. See Waste 
Management of New York, Inc., Dec Tax App Trib, March 21, 1991, DTA No. 805791, aff’d 185 
AD2d 479 (3d Dept 1992). Any separate charge for such installation or rental of the equipment is 
part of the charge for Petitioner’s service and is taxable.  Since the equipment is consumed by 
Petitioner in the performance of its service, the purchase of the equipment fails to qualify as a 
purchase for resale as such or as property actually transferred to the customer in performance of 
the service for the purposes of section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law.  See Baker Protective 
Services, Inc. d/b/a Wells Fargo Alarm Services, Inc., Dec Tax App Trib, November 1, 2001, 
DTA No. 816899; and John Lombardi, Adv Ops Comm T & F, February 27, 2004, 
TSB-A-04(5)S. 

However, when Petitioner installs equipment in conjunction with the customer’s contract 
for Petitioner’s central station alarm service, and Petitioner retains ownership or the right to 
remove the equipment and if the equipment remains functional and could be rented by the 
customer for use as a local alarm service or in conjunction with central alarm services offered by 
other providers, then Petitioner is leasing its equipment to customers separate from Petitioner’s 
provision of protective services.   Assuming Petitioner’s charges for such rentals are reasonable 
based on Petitioner’s charges for like equipment to customers who rent only equipment without 
also contracting for Petitioner’s central station alarm services, the rentals, even when made  in 
conjunction with the provision of central alarm services, qualify as distinct sales or leases to 
customers separate from the provision of protective services. In these circumstances, the 
equipment, when installed, does not constitute a capital improvement but retains its identity as 
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tangible personal property after installation. Under these circumstances, Petitioner’s purchases 
of the equipment are purchases for resale as such to its customers and are exempt from sales tax. 
See Matter of C.I.D. Refuse, Dec Tax App Trib, August 31, 1995, DTA No. 809934; and section 
541.5(b)(4)(iii), Example 1 of the Sales and Use Tax Regulations. 

DATED: December 14, 2006 /s/ 
        Jonathan Pessen 
        Tax Regulations Specialist IV 
        Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are 

limited to the facts set forth therein. 



