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 STATE OF NEW YORK 

 COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S030811B 

On August 11, 2003, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Goldenthal & Suss CPA’s & Consultants P.C., 2791 Richmond Avenue, 
Staten Island, NY 10314. 

 The issue raised by Petitioner, Goldenthal & Suss CPA’s & Consultants P.C., on behalf 
of its client (Company), is: 

 1. Whether charges to customers and prospective customers designated as a charge for 
shipping and handling are subject to sales tax when there is otherwise no additional 
charge to the customer for the cost of the trial product being delivered. 

 2. If the shipping and handling charges for the trial product are not subject to sales tax, 
whether use tax is due on such trial product. 

 Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Company is organized as an LLC in the state of New York and sells beauty products via 
the Internet. Company is starting a promotion which allows customers, or prospective 
customers, to receive its product free of charge.  The only charge Company makes to its 
customers is for shipping and handling.  There is no charge for the product itself.  If the customer 
is satisfied with the free trial product, Company will send another shipment of the product for a 
charge. 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by subdivisions 
(a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven hundred ten, the 
following terms shall mean: 

*  *  *  

 (3) Receipt. The amount of the sale price of any property and the charge for any 
service taxable under this article . . . valued in money, whether received in money or 
otherwise . . . without any deduction for expenses or early payment discounts and also 
including any charges by the vendor to the purchaser for shipping or delivery . . . .  
(Emphasis added) 
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*  *  *  

 (7) Use. The exercise of any right or power over tangible personal property or 
over any of the services which are subject to tax under section eleven hundred ten of this 
article or pursuant to the authority of article twenty-nine of this chapter, by the purchaser 
thereof, and includes, but is not limited to, the receiving, storage or any keeping or 
retention for any length of time, withdrawal from storage. . . . Without limiting the 
foregoing, use also shall include the distribution of only tangible personal property, such 
as promotional materials, or of any such service subject to tax under such section eleven 
hundred ten or pursuant to the authority of such article twenty-nine. (Emphasis added) 

 Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on the receipts from every retail sale of  
tangible personal property, except as otherwise provided. 

 Section 1110 of the Tax Law provides, in part: 

 (a) Except to the extent that property or services have already been or will be 
subject to the sales tax under this article,  there is hereby imposed on every person a use 
tax for the use within this state . . . except as otherwise exempted under this article, (A) of 
any tangible personal property purchased at retail, (B) of any tangible personal property . 
. . manufactured, processed or assembled by the user, (i) if items of the same kind of 
tangible personal property are offered for sale by him in the regular course of business 
or (ii) if items are used as such . . . if items of the same kind are not offered for sale as  
such . . . in the regular course of business, . . . (Emphasis added) 

*  *  *  

 (b) For purposes of clause (A) of subdivision (a) of this section, the tax shall be at 
the rate of . . . percent of the consideration given or contracted to be given for such 
property, or for the use of such property, including any charges for shipping or delivery . 
. . . (Emphasis added) 

 (c) For purposes of subclause (i) of clause (B) of subdivision (a) of this section, 
the tax shall be at the rate of . . . percent of the price at which items of the same kind of  
tangible personal property are offered for sale by the user, and the mere storage, 
keeping, retention or withdrawal from storage of tangible personal property by the person 
who manufactured, processed or assembled such property shall not be deemed a taxable 
use by him; provided, however, that if the user uses such an item itself on its own 
premises (not including making a gift of such tangible personal property), solely in the 
conduct of the user's own business operations, and the item retains its characteristic as  
tangible personal property when so used, the tax shall be at the rate, and on the  
consideration, described in subdivision (d) of this section. (Emphasis added) 



 (4) Notwithstanding any contrary provisions of paragraph one of this subdivision, 
promotional materials which are printed materials and promotional materials upon which 
services described in paragraph two of subdivision (c) of section eleven hundred five  
have been directly performed shall be exempt from tax under this article where the 
purchaser of such promotional materials mails or ships such promotional materials, or 
causes such promotional materials to be mailed or shipped, to its customers or 
prospective customers, without charge to such customers or prospective customers, by 
means of a common carrier, United States postal service or like delivery service. 

*  *  *  

 (8) Nothing in this subdivision shall be construed to exempt tangible personal 
property (i) purchased by a person (other than exempt promotional materials described in  
paragraph four of this subdivision) or (ii) manufactured, processed or assembled by the 
manufacturer, processor or assembler, who furnishes such property to the vendor of  
promotional materials exempt under paragraph one or four of this subdivision to be 
included as free gifts with such exempt promotional materials to be mailed or shipped to 
such purchaser’s or such manufacturer’s, processor’s or assembler’s customers or 
prospective customers or who otherwise uses such property in this state, for example, by 
giving or donating the property as free gifts to another person, unless such tangible 
personal property is mailed, shipped or otherwise distributed from a point within this 
state to such customers or prospective customers located outside this state for use outside  
this state. 

 Section 526.5(g) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 
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 (d) For purposes of subclause (ii) of clause (B) of subdivision (a) of this section, 
the tax shall be at the rate of . . . percent of the consideration given or contracted to be 
given for the tangible personal property manufactured, processed or assembled into the 
tangible personal property the use of which is subject to tax, including any charges for 
shipping or delivery as described in paragraph three of subdivision (b) of section eleven 
hundred one. 

 Section 1115(n) of the Tax Law provides, in part: 

 (1) Except as otherwise provided in this subdivision, promotional materials 
mailed, shipped or otherwise distributed from a point within the state, by or on behalf of 
vendors or other persons to their customers or prospective customers located outside this 
state for use outside this state shall be exempt from the tax on retail sales imposed under 
subdivision (a) of section eleven hundred five and the compensating use tax imposed 
under section eleven hundred ten of this article. 

*  *  *  
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 Shipping or delivery. (1) Shipping or delivery charges by a vendor to its customer 
for the cost of transporting tangible personal property to the customer are part of the 
vendor’s receipt subject to tax where the sale of the property is subject to tax or where 
taxable services were performed on the property. This is so regardless of whether the 
vendor separately states such charges in a written contract or on an invoice and regardless 
of whether the vendor ships or delivers the property itself or hires a third party to ship or 
deliver the property. Similarly, charges by a vendor to its customer for picking up the  
customer’s property upon which the vendor is to perform taxable services are part of the 
vendor’s receipt from the sale of the service subject to tax. 

 (2) A charge by a vendor to its customer for the cost of transportation of the 
property from a supplier, manufacturer, warehouse or catalog or other distribution point 
to the vendor’s place of business is also part of the vendor’s receipt from the sale of the 
property to the customer subject to tax, whether the charge is designated as 
transportation, shipping, handling or in some other manner. 

 Section 526.6(c) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

 (1) Where a person, in the course of his business operations, purchases tangible 
personal property or services which he intends to sell, either in the form in which 
purchased, or as a component part of other property or services, the property or services 
which he has purchased will be considered as purchased for resale, and therefore not 
subject to tax until he has transferred the property to his customer. 

*  *  *  

 (4)(i) Tangible personal property which is purchased and given away without 
charge, for promotion or advertising purposes is not purchased for resale. It is a retail sale  
to the purchaser thereof, and is not a sale to the recipient of the property. 

Opinion 

Company sells beauty products via the Internet. Company is starting a promotion 
whereby its customers and prospective customers will receive its product “free of charge” except 
for a charge to Company’s customers and prospective customers for shipping and handling. 

A shipping and handling charge does not, by itself, convert a nontaxable promotional 
giveaway into a taxable sale of tangible personal property for consideration. Company’s 
provision of trial samples of its product to customers and prospective customers in New York 
State upon receipt of a payment by the customer of a fee designated as a charge for shipping and 
handling is not subject to sales tax if such fee reflects Company’s actual shipping and handling 
costs. 
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If Company’s charge to send the product is reflective of its actual shipping and handling 
costs, Company will not be considered to be making a retail sale of its product to the customer. 
Company is considered to be using the product for advertising and promotional purposes.  See 
section 526.6(c)(4)(i) of the Sales and Use Tax Regulations. Company is liable for sales or use 
tax on product which is withdrawn from inventory and not sold but distributed to customers or 
prospective customers in New York.  The product in such case is used and consumed by 
Company in its advertising and sales promotion program. See sections 1101(b)(7) and 1110 of 
the Tax Law; and section 526.6(c)(4)(i) of the Sales and Use Tax Regulations. 

The computation of the amount of sales and use tax owed by Company will depend on 
whether Company is a manufacturer of the beauty products or a reseller of such products.  If 
Company purchased the beauty products from the manufacturer or other vendor and did not pay 
tax on the products at the time of sale, the tax will be computed on the purchase price, including 
any charges for shipping or delivery, which Company paid to obtain the beauty products. See 
section 1110(b) of the Tax Law. If Company is the manufacturer of the beauty products, and the 
same kind of property as the promotional product is offered for sale by Company in the regular 
course of business, the use tax is to be computed on the price at which items of the same kind are 
offered for sale by Company. See section 1110(c) of the Tax Law.  

Printed promotional materials and promotional materials upon which services described 
in section 1105(c)(2) of the Tax Law have been performed are exempt from sales and use tax 
where the purchaser of such promotional materials mails or ships them to customers or 
prospective customers without charge, by means of common carrier, United States Postal Service 
or like delivery service.  The exemption does not apply, however, to free manufacturers’ samples 
mailed or shipped to customers or prospective customers in New York State. See section 
1115(n)(4) and (8) of the Tax Law; and Technical Services Bureau Memorandum entitled 
Expanded Sales and Compensating Use Tax Exemption for Promotional Materials, August 20, 
1997, TSB-M-97(6)S. It does not appear in the present case that the trial samples shipped by 
Company to customers or prospective customers in New York would qualify for exemption 
under section 1115(n) since the samples and any related promotional materials are not provided 
to customers and prospective customers without charge.  Company charges the customers or 
prospective customers for shipping and handling. Promotional materials, printed or otherwise, 
mailed or shipped by Company to customers or prospective customers outside New York might 
qualify for exemption from tax. See section 1115(n)(1) of the Tax Law. 

It should be noted that if the fee designated by Company as a charge for shipping and 
handling exceeds ordinary and reasonable shipping and handling costs based on prevailing 
industry rates and actually reflects Company’s cost of the product plus the cost of shipping and 
handling, the transaction will be considered to be a retail sale to Company’s customer.  See 
Jeffrey J. Coren, CPA, P.C., Adv Op Comm T&F, January 28, 1999, TSB-A-99(8)S. For 
example, shipping and handling charges for the “free” product that are significantly greater than 
the shipping and handling charges for the same item when the item is purchased by the customer 
are an indicator that the transaction is a retail sale.  Such sale will be subject to sales or use tax 
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when delivered to a customer in New York State.  The designation of the charge as one for 
shipping and handling in such case would not affect such determination.  The definition of the 
taxable receipt for the purchase of property and services includes charges to the customer for 
shipping and transportation whether such charges are separately stated or not.  See section 
1101(b)(3) of the Tax Law.  Similarly, handling charges are also subject to tax as part of the 
receipt for the purchase of taxable goods and services. See Brooklyn Metropolitan Real Estate 
News, Adv Op St Tx Comm, Nov 14, 1985, TSB-A-85(57)S; section 526.5(g) of the Sales and 
Use Tax Regulations. 

DATED:  March 9, 2006 	 /s/ 
        Jonathan Pessen 
        Tax Regulations Specialist IV 
        Technical Services Division 

NOTE:	  The opinions expressed in Advisory Opinions are 

limited to the facts set forth therein. 



