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 STATE OF NEW YORK 

 COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S031202B

 On December 2, 2003, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from PricewaterhouseCoopers LLP, 1301 Avenue of the Americas, 
New York, New York, 10019. 

 The issues raised by Petitioner, PricewaterhouseCoopers LLP, are: 

(1) Whether commissions paid by a mobile telephone service provider to a seller 
of mobile telecommunications equipment (mobile telephones and mobile 
telephone accessories) for establishing and renewing contracts for the provision of 
mobile telecommunications service by the provider to customers are subject to 
New York State and local sales taxes.  

(2) Whether a seller of mobile telecommunications equipment may purchase such 
equipment for resale when the equipment is sold at a discount to customers in 
conjunction with the establishment or renewal of a contract for mobile 
telecommunications service between the customer and the mobile telephone 
service provider. 

 Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion.   

 A mobile telephone service provider (Service Co) provides mobile telecommunications  
services in New York State. A seller of mobile telecommunications equipment (Salesco), which 
is an affiliate of Service Co, will sell mobile telephone equipment (Equipment) in New York.  
The Equipment consists of mobile telephones and mobile telephone accessories. 

 Salesco is not a provider or reseller of telecommunications service.  However, Salesco  
acts as a commissioned salesperson and agent of Service Co for the purpose of finding  
purchasers of Service Co’s telecommunications service. Salesco earns a commission from 
Service Co for establishing or renewing contracts for the provision of mobile 
telecommunications service between Service Co and customers.  Salesco will, among other 
regular sales of Equipment, sell Equipment concurrently with the establishment or renewal of a 
contract for mobile telecommunications service between Service Co and the Equipment 
purchaser. Establishment or renewal of the service contract will also be made by employees of 
Service Co or an affiliate of Service Co at retail outlets maintained by Service Co or its affiliate.  

 

In order to encourage the establishment or continuation of these contracts, Equipment will be 
sold by Salesco to such customers at a discounted price. The discounted price is typically more 
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than half the wholesale price paid for the Equipment by Salesco.  Sales tax is collected by 
Salesco on the amounts charged the customer for the Equipment. 

 Salesco will use a portion of the commission fee paid by Service Co to “fund” the  
discounted cost for the Equipment sold to customers.  If the Equipment is damaged or defective, 
the customer’s recourse and remedy for repair or replacement is through Salesco (which might 
ultimately process the problem through the distributor or manufacturer of the equipment).  If the 
customer terminates the contract early or otherwise defaults on the contract for the provision of 
mobile telecommunications service, Service Co may be entitled to damages arising from the 
early termination or default.  However, regardless of whatever damages the customer may owe 
Service Co occasioned by the early termination or default of the service contract, the customer  
retains possession and ownership of the Equipment.  In the event of a default on the service 
contract, neither Salesco nor Service Co is contractually entitled to damages or recoupment of 
the discount in the purchase price for the Equipment though such price was premised upon the 
establishment or renewal of the service contract. 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by subdivisions 
(a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven hundred ten, the 
following terms shall mean: 

*  *  *  

 (2) Purchaser. A person who purchases property or to whom are rendered 
services, the receipts from which are taxable under this article, including a mobile 
telecommunications customer. 

 (3) Receipt. The amount of the sale price of any property and the charge for any 
service taxable under this article, including gas and gas service and electricity and electric 
service of whatever nature, valued in money, whether received in money or otherwise . . . 

 (4) Retail sale. (i) A sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property, or (B) for use by that person in performing the services subject to tax 
under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven hundred 
five where the property so sold becomes a physical component part of the property upon 
which the services are performed or where the property so sold is later actually 
transferred to the purchaser of the service in conjunction with the performance of the  
service subject to tax. . . . 
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 (5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or possession or both, exchange 
or barter, rental, lease or license to use or consume . . . conditional or otherwise, in any 
manner or by any means whatsoever for a consideration, or any agreement therefor,  
including the rendering of any service, taxable under this article, for a consideration or  
any agreement therefor. 

 Section 1105(a) of the Tax Law provides, in part: 

 On and after June first, nineteen hundred seventy-one, there is hereby imposed 
and there shall be paid a tax . . . upon: 

 (a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except as 
otherwise provided in this article. 

 (b) (1) The receipts from every sale, other than sales for resale, of the following: 
(A) gas, electricity, refrigeration and steam, and gas, electric, refrigeration and steam 
service of whatever nature; (B) telephony and telegraphy and telephone and telegraph 
service of whatever nature except interstate and international telephony and telegraphy 
and telephone and telegraph service and except any telecommunications service the 
receipts from the sale of which are subject to tax under paragraph two of this subdivision; 
(C) a telephone answering service; and (D) a prepaid telephone calling service. 

 (2) The receipts from every sale of mobile telecommunications service provided 
by a home service provider, other than sales for resale, that are voice services, or any 
other services that are taxable under subparagraph (B) of paragraph one of this 
subdivision, sold for a fixed periodic charge (not separately stated), whether or not sold 
with other services. 

 (3) The tax imposed pursuant to this subdivision is imposed on receipts from 
charges for intrastate mobile telecommunications service of whatever nature in any state 
if the mobile telecommunications customer's place of primary use is in this state. 

 Section 526.6 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Retail sale (a) The term retail sale or sale at retail means the sale of tangible 
personal property to any person for any purpose, except as specifically excluded. 

*  *  *  

 (c) Resale exclusion. (1) Where a person, in the course of his business operations, 
purchases tangible personal property or services which he intends to sell, either in the 
form in which purchased, or as a component part of other property or services, the 
property or services which he has purchased will be considered as purchased for resale,  
and therefore not subject to tax until he has transferred the property to his customer. 
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*  *  *  

 (4)(i) Tangible personal property which is purchased and given away without 
charge, for promotion or advertising purposes is not purchased for resale. It is a retail sale  
to the purchaser thereof, and is not a sale to the recipient of the property. 

  (ii) Tangible personal property which is purchased for promotional or advertising 
purposes and sold for a minimal charge which does not reflect its true cost, or which is 
not ordinarily sold by that person in the operation of his business, is a retail sale to the 
purchaser thereof, and not a sale to the recipient of the property. 

*  *  *  

 Example 3: A vendor purchases catalogs and distributes them to his potential 
customers for a minimal charge, which does not reflect the cost to him.  He is the retail 
purchaser of the catalog, and is required to pay the tax thereon. He cannot charge his 
customer tax on the charge for the catalog. 

 Section 527.2 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

 Sale of utility and similar services. 

 (a) Imposition. (1) Section 1105(b) of the Tax Law imposes a tax on the receipts 
from every sale . . . of . . . (ii) telephony and telegraphy and telephone and telegraph 
service of whatever nature, except interstate and international telephony and telegraphy 
and telephone and telegraph service. 

 (2) Although this tax is generally known as the "consumer's utility tax," the 
intention of the statute is to tax the enumerated sales and services whether or not rendered 
by a company subject to regulation as a utility company.  The words "of whatever nature" 
indicate that a broad construction is to be given the terms describing the items taxed.  The  
inclusion of the word "service" indicates an intent to tax, under this provision, items that 
are furnished as a continuous supply while the vendor-vendee relationship exists. 

Opinion 

 Salesco, an affiliate of Service Co, will sell Equipment in New York.  Service Co 
provides mobile telecommunications services in New York State.  Salesco is not a provider or 
reseller of telecommunications service.  However, Salesco is a commissioned sales agent of  
Service Co for the purpose of finding purchasers of Service Co’s telecommunications service.  
Salesco earns a commission from Service Co for establishing or renewing contracts for the 
provision of mobile telecommunications service between Service Co and customers.  Sales 
commissions received by a sales agent from its supplier are not receipts from the sale of an 
enumerated taxable service under section 1105 of the Tax Law.  Moreover, the sales 
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commissions do not constitute receipts from a retail sale of tangible personal property under 
section 1105(a) of the Tax Law. Accordingly, the commissions paid by Service Co to Salesco 
for the establishment or renewal of mobile telecommunications service contracts between  
Service Co and customers are not receipts from a taxable sale of tangible personal property  
or services.  Salesco is not required to collect State and local sales taxes from Service Co 
on such commissions.  See William H. Wishinsky, PC, Adv Op Comm T&F, July 31, 2001,  
TSB-A-01(22)S; KPMG Peat Marwick, Adv Op Comm T&F, December 20, 1994, 
TSB-A-94(51)S. 

Salesco sells Equipment to customers. These sales are often concurrent with the 
establishment or renewal of a contract for mobile telecommunications service between Service 
Co and the customer. Customers cannot effectively utilize the mobile telecommunications 
service they purchase without the requisite equipment needed to initiate and/or receive such 
communications. To encourage the initial sale or continuation of these contracts for 
telecommunications service, Salesco will sell Equipment to such customers at a discounted price.  
Salesco expects to fund the discounts with the commissions paid by Service Co to Salesco.  The 
telecommunications service and Equipment are separately available for sale and have been sold 
as such. Therefore, the sales of telecommunications service and sale of Equipment are not 
integrated so as to make the transactions inseparable, even though the Equipment is not offered 
at the discounted price in the absence of the customer's purchase of the telecommunications 
service. 

Section 526.6(c)(4) of the Sales and Use Tax Regulations sets forth specific criteria under 
which purchases of tangible personal property will not be considered to have been purchased for 
resale. Property which is: (1) purchased and given away without charge for promotional or 
advertising purposes; (2) purchased for promotional or advertising purposes and sold for a 
minimal charge which does not reflect its true cost; or (3) which is purchased for promotional or 
advertising purposes and is not ordinarily sold by that purchaser in the operation of its business, 
is considered as having been purchased and consumed at retail. Purchases of such property are 
thus not eligible for exemption from tax as purchases for resale. 

In the instant case, Salesco is not giving the Equipment away “without charge” for 
promotional or advertising purposes. Likewise, Salesco is not selling Equipment that it 
purchased for promotional or advertising purposes for a minimal charge not reflective of its true 
cost. Salesco receives commissions from Service Co, and the cost of the Equipment and the 
commissions Salesco expects to earn are the basis used by Salesco in determining its pricing for 
the Equipment. Salesco sells the equipment at a discount price which amount is generally 
greater than 50% of the wholesale cost of the Equipment to Salesco.  Lastly, Salesco ordinarily 
sells Equipment in the operation of its business.  The Equipment, therefore, is purchased by 
Salesco for resale, albeit often at a reduced price in conjunction with a customer's purchase of a 
contract for cellular telephone services which Salesco, as agent for Service Co, simultaneously 
sells to the customer. 
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 Accordingly, Salesco’s original purchases of Equipment are considered to be purchases 
for resale regardless of whether the Equipment is sold separately or in conjunction with the sale 
of a contract for mobile telecommunications service.  See Anthony J. Ragusa, Jr. d/b/a The 
Stereo Advantage, Adv Op Comm T&F, January 7, 1993, TSB-A-93(6)S; KPMG Peat Marwick, 
Adv Op Comm T&F, May 3, 1994, TSB-A-94(23)S; KPMG Peat Marwick, Adv Op Comm 
T&F, December 20, 1994, TSB-A-94(51)S. 

 Salesco must collect sales tax on the charges to customers for the sale of the Equipment. 
Service Co (and Salesco as agent for Service Co) must collect the tax imposed under section 
1105(b) of the Tax Law on the receipts from the sale of mobile telecommunications service to 
customers. (See Technical Services Bureau Memorandum entitled Amendments Affecting the 
Application of the Sales and Use Tax and Excise Tax Imposed on Mobile Telecommunications 
Service, July 30, 2002, TSB-M-02(4)C, (6)S, for discussion about the imposition and collection 
of tax on mobile telecommunications services.) 

 Salesco’s sales of tangible personal property and Equipment which are not in conjunction  
with or otherwise related to its sales of Service Co’s mobile telecommunications service 
contracts, are also subject to sales tax. 

DATED: February 2, 2005 	 /s/ 
        Jonathan Pessen 
        Tax Regulations Specialist IV 
        Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are 

limited to the facts set forth therein. 



