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On August 15, 2005, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Grana & Teibel, CPAs, P.C., 300 Corporate Parkway, Suite 116N, 
Amherst, NY 14226. Petitioner, Grana & Teibel, CPAs, P.C., provided additional information 
pertaining to the Petition on August 25, 2005. 

The issue raised by Petitioner is whether a finance company may claim a credit or refund 
of the amount of the sales tax included in bad debts from accounts purchased by the finance 
company at a discount from its affiliated retail vendor when such accounts become uncollectible. 

 Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

 Company B (a New York subchapter S corporation for federal and New York State tax 
purposes) sells items subject to sales tax on a retail basis and, in some instances, provides 
financing to customers on their purchases.  If a customer is a credit risk, the account receivable 
for the amount financed will be transferred without recourse at a discounted amount to Company 

 

A, also a federal and New York subchapter S corporation owned by the same shareholder as 
Company B. Frequently the retail customers of Company B fail to fulfill their contracts. 

Company A only buys Company B’s receivables. Company A does not sell its 
receivables to a third party. The payments by customers on accounts that are purchased by 
Company A are made to Company A. 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by subdivisions 
(a), (b), (c), and (d) of section eleven hundred five and by section eleven hundred ten, the 
following terms shall mean: 

*  *  *  

(8) Vendor. (i) The term “vendor” includes: 

(A) A person making sales of tangible personal property or services, the  
receipt from which are taxed by this article; 
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 Section 1131 of the Tax Law provides, in part: 

Definitions- When used in this part IV, 

 (1) “Persons required to collect tax” or “person required to collect any tax 
imposed by this article” shall include: every vendor of tangible personal property or 
services; . . .  

Section 1132 of the Tax Law provides, in part: 

(a)(1) Every person required to collect the tax shall collect the tax from the  
customer when collecting the price, amusement charge or rent to which it applies. . . .  
The tax shall be paid to the person required to collect it as trustee for and on account of  
the state. 

*  *  *  

(d) The tax commission may provide by regulation that the tax upon receipts from 
sales on the installment plan may be paid on the amount of each installment and upon the 
date when such installment is due. 

(e) The tax commission may provide, by regulation, for the exclusion from 
taxable receipts . . . of amounts representing sales where . . . the receipt, charge or rent 
has been ascertained to be uncollectible or, in case the tax has been paid upon such 
receipt, charge or rent, for refund of or credit for the tax so paid. . . . (Emphasis added) 

 Section 1133(a) of the Tax Law provides: 

Except as otherwise provided in section eleven hundred thirty-seven, every person 
required to collect any tax imposed by this article shall be personally liable for the tax 
imposed, collected or required to be collected under this article.  Any such person shall 
have the same right in respect to collecting the tax from his customer or in respect to 
nonpayment of the tax by the customer as if the tax were a part of the purchase price of 
the property or service, amusement charge or rent, as the case may be, and payable at the 
same time; provided, however, that the tax commission shall be joined as a party in any 
action or proceeding brought to collect the tax. 

 Section 534.7 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a) Definitions. The following definitions apply for the purpose of determining 
entitlement and computation of the refunds and credits authorized in this section only. 
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(1) The term uncollectible means worthless, as used for federal income tax  
purposes. Legal action to enforce payment when it would probably not result in 
satisfaction of a judgment upon a showing of the underlying facts is not a necessary 
prerequisite in determining worthlessness. 

(2) The term retail-vendor means a vendor of tangible personal property or 
services, payment for which is made, in whole or in part, by the extension of credit to the 
purchaser by such vendor who is responsible for remitting applicable sales tax to the 
department and includes a lessor-vendor which meets the conditions of paragraph (b)(2) 
of this section. 

 (3) The term account-obligor means the purchaser of tangible personal property 
or services, the receipts of which are paid, in whole or in part, by the extension of credit 
by the retail-vendor. 

(4) The term receivables of a retail-vendor means indebtedness to the retail­
vendor incurred by an account-obligor upon his purchases whether or not subject to the 
sales and use taxes. 

(5) The term captive finance company means a company that meets all of the 
following conditions: 

(i) it is wholly owned by the retail-vendor or is wholly owned by a 
company which is related to such retail-vendor through an unbroken chain of 
wholly owned companies; 

(ii) it does not finance receivables of any vendor other than its retail­
vendor or any company related to such retail-vendor by an unbroken chain of 
wholly owned related companies; 

(iii) it does not extend credit to anyone other than in the form of the 
purchase of receivables created as a result of extension of credit by the retail­
vendor, except that the requirement of this subparagraph shall not be violated by 
the investment of excess cash funds in the short or long-term financial markets or 
by advancing funds to its retail-vendor or a company which is related to such 
retail-vendor through an unbroken chain of wholly owned companies; 

(iv) it does not sell receivables to a third  party other than a transfer of a 
receivable to its retail-vendor; and 

(v) it does not receive payments on the receivable directly from the 
account-obligors. Instead, the foregoing payments, including interest, on the 
receivable must be made by the account-obligors directly to the retail-vendor, and 
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must be reported as income by the retail-vendor for income and franchise tax  
purposes. 

(6) The term recourse means that all bad debts are transferred back to the retail­
vendor or such bad debts are charged against the retail-vendor's reserve account  
established for that purpose. 

(b) Allowance of refund or credit. (1) Where a receipt amusement charge, 
or hotel rent has been ascertained to be uncollectible, either in whole or in part,  
the vendor of the tangible personal property or services   . . . may apply for a 
refund or credit of the tax paid on such receipt . . . within three years from the 
date the tax was payable by such person to the Tax Department. . . . 

*  *  *  

(3) A refund or credit is not available for a transaction which is financed by a 
third party or for a debt which has been assigned to a third party, whether or not such 
third party has recourse to the vendor on that debt. 

(4) Receivables transferred to a captive finance company by its retail-vendor (as 
such terms are defined in subdivision (a) of this section) will not be treated as debts 
assigned to a third party provided the following conditions are met: 

(i) such captive finance company has recourse (as defined in paragraph 
(a)(6) of this section) on all bad debts to the transferor retail-vendor; and 

(ii) annually (for a period determined from June 1st  to May 31st  of each 
year) not more than 10 percent of the receivables of the retail-vendor are incurred 
by account obligors upon purchases from any vendor other than the retail-vendor 
or a leased department or concession of the retail-vendor which meets the 
conditions of paragraph (2) of this subdivision. 

Though a retail-vendor is not denied eligibility for the refund or credit with 
respect to debts determined to be uncollectible with respect to its receivables financed by 
a captive finance company if no more than 10 percent of its receivables (whether or not 
financed by the captive finance company) are derived from sales of any vendor other than 
the retail-vendor or a leased department or concession of such retail-vendor which meets 
the conditions of paragraph (2) of this subdivision, there is no refund or credit allowable 
to such retail-vendor with respect to any receivables derived from sales of such other 
vendors. 

(c) Computation of refund or credit. (1) Only the amount attributable to the sales 
tax imposed and remitted to the Department of Taxation and Finance by the vendor 
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remaining unpaid by the customer to the vendor is allowable as a refund or credit in 
respect of a debt determined to be uncollectible. 

*  *  *  

(d) Procedures.  (1) No credit or refund may be sought until an account 
has been found to be uncollectible and has been actually charged off for federal 
income tax purposes. 

Opinion 

Petitioner presents a scenario in which Company B, a retail vendor, makes retail sales to 
customers and in some instances provides financing to the customers.  When a customer is a 
credit risk, Company B transfers the account receivable to Company A.  Some of the customers  
whose accounts are sold to Company A fail to fulfill their purchase contracts.   

Under section 1101(b)(8) of the Tax Law, Company A is not the vendor of the items that 
Company B sells to Company B’s customers. Since Company B sells the items, Company B is 
the vendor as defined by section 1101(b)(8) and Company B is responsible for the collection and 
remittance of the sales tax imposed on its sales. See sections 1131, 1132, and 1133 of the Tax 
Law. Only the vendor or person required to collect tax is eligible for a refund of, or credit for, 
the sales tax remitted by it to the State on sales where all or a portion of the receipt for the sale 
has been ascertained to be uncollectible.  See Matter of General Electric Capital Corp. v NYS 
Division of Tax Appeals, Tax Appeals Trib., 2NY3d 249 [2004]; Price Waterhouse LLP, Adv Op 
Comm T&F, October 1, 1996, TSB-A-96(61)S.  Thus, Company A is not entitled to a refund of, 
or credit for, the sales tax collected and remitted by Company B. 

Company B is eligible for a refund or credit for sales tax paid for those accounts 
receivable sales that it has on its own books and which are determined to be uncollectible. 
Generally, a vendor is not eligible for a refund or credit for bad debts from receivables assigned 
to a third party regardless of whether the third party has recourse to the vendor on that debt. (See 
section 534.7(b) of the Sales and Use Tax Regulations.) 

However, section 534.7(b)(4) of the Sales and Use Tax Regulations provides that 
receivables transferred to a captive finance company by its retail-vendor will not be treated as 
debts assigned to a third party if the conditions of section 534.7(b)(4)(i) and (ii) are met. In order 
for an entity to qualify as a captive finance company all of the conditions of section 534.7(a)(5) 
of the Sales and Use Tax Regulations must be met.  If these conditions are satisfied, the vendor 
will be eligible to claim a refund or credit for the sales tax remitted by it to the State on sales 
where all or a portion of the receipt for the sale has been ascertained to be uncollectible. 

Based on the scenario provided by Petitioner, Company A fails to meet the requirements 
of section 534.7(a)(5) of the Sales and Use Tax Regulations and, therefore, is not a captive 
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finance company for purposes of section 534.7. Specifically, the customers’ payments on the 
accounts transferred to Company A are made to Company A and not to Company B. (See section 
534.7(a)(5)(v) of the Sales and Use Tax Regulations.) It should be noted that if Company A 
occasionally extended credit directly to Company B’s customers this activity would also 
disqualify Company A from being a captive finance company. (See section 534.7(a)(5)(iii) of the 
Sales and Use Tax Regulations.) 

Company A does not have recourse to Company B on the debts purchased. Therefore, it 
does not appear that Company B would be entitled to a refund of, or credit for, tax for bad debts 
on accounts transferred to Company A even if Company A qualified as an affiliated captive 
finance company for purposes of section 534.7. (See section 534.7(a)(6) and section 
534.7(b)(4)(i) of the Sales and Use Tax Regulations.) 

It is noted that the captive finance provisions operate to ensure that the vendor who 
makes the sale is the same entity that incurs the bad debt and then applies for the refund or credit 
authorized under section 1132(e) of the Tax Law.  Were the relationship between Company A 
and Company B that of a captive finance company and its related retail vendor and the 
requirements of section 534.7(b)(4) of the Sales and Use Tax Regulations satisfied, it would be 
Company B that would be incurring both the bad debt and the entitlement to the sales tax refund 
or credit. 

In the present case, however, any bad debts incurred by Company A arise from sales for 
which Company B, not Company A, was the retail vendor required to collect and remit sales tax. 
Company A is not a captive finance company as defined in section 534.7 of the Sales and Use 
Tax Regulations. Therefore, neither Company A nor Company B is entitled under section 
1132(e) of the Tax Law or section 534.7 of the Sales and Use Tax Regulations to claim a refund 
or credit for the New York State and local sales taxes paid on receipts determined to be 
uncollectible. 

DATED: December 27, 2005 	     /s/ 
        Jonathan Pessen 
        Tax Regulations Specialist IV 
        Technical Services Division 

 NOTE:	   The opinions expressed in Advisory Opinions are 

limited to the facts set forth therein. 



