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 ADVISORY OPINION PETITION NO. S040714B 

 On July 14, 2004, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Steve Elliot, 1567 Wayne Port Road, Macedon, New York, 14502. 

 The issue raised by Petitioner, Steve Elliot, is whether charges for painting temporary  
signage on automobile windshields and buildings for automobile dealers are subject to sales tax. 

 Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion.   

 Petitioner, a sole proprietor, is hired by automobile dealers to paint advertising copy on 
the windshields of automobiles for sale. The painting includes the listing of price, automobile 
options and any other information requested by the dealer and can be washed off by Petitioner’s 
customer when the automobile is sold.  Petitioner may also paint similar advertising copy on the 
windows of the automobile dealers’ buildings. 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b)(4) of the Tax Law defines retail sale, in part, as follows: 

Retail sale.  (i) A sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property, or (B) for use by that person in performing the services subject to tax 
under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven hundred 
five where the property so sold becomes a physical component part of the property upon 
which the services are performed or where the property so sold is later actually 
transferred to the purchaser of the service in conjunction with the performance of the 
service subject to tax. . . . (Emphasis added.) 

Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

Imposition of sales tax  On and after June first, nineteen hundred seventy-one, 
there is hereby imposed and there shall be paid a tax . . . upon: 

 (a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except as 
otherwise provided in this article. 

*  *  *  

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the following services: 
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*  *  *  

 (2) Producing, fabricating, processing, printing or imprinting tangible personal 
property, performed for a person who directly or indirectly furnishes the tangible 
personal property, not purchased by him for resale, upon which services are performed. 

 (3) Installing tangible personal property . . . or maintaining, servicing or repairing  
tangible personal property . . . not held for sale in the regular course of business, whether 
or not the services are performed directly or by means of coin-operated equipment or by 
any other means, and whether or not any tangible personal property is transferred in 
conjunction therewith. . . . 

*  *  *  

 (5) Maintaining, servicing or repairing real property, property or land, as such 
terms are defined in the real property tax law, whether the services are performed in or 
outside of a building. . . . 

 Section 526.6(c) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

 (6) Tangible personal property purchased for use in performing services which are 
taxable under section 1105(c)(1), (2), (3) and (5) of the Tax Law is purchased for resale 
and not subject to tax at the time of purchase, where the property so sold (i) becomes a 
physical component part of the property upon which the services are performed, or (ii) is 
later actually transferred to the purchaser of the service in conjunction with the 
performance of the service subject to tax. 

*  *  *  

Example 9: A painter purchases plastic drop cloths and sandpaper and after 
painting a customer's premises, leaves the used drop cloths and sandpaper at the 
premises. The drop cloths and sandpaper, even though limited or no use after the 
painting, have not been purchased for resale as they are items used by the painter 
in performing a taxable service. The drop cloths and sandpaper are not actually 
transferred to the purchaser of the service in conjunction with the performance of 
the service. 

 (7) Tangible personal property purchased for use in performing a service not 
subject to tax is not purchased for resale. 

Example 10: A shoe repairman purchases leather to be used for resoling shoes.  
His purchase of the leather is not a purchase for resale, even though the leather 
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will be transferred to the customer in connection with the performance of the 
service because the service he is performing is not taxable. 

 Section 527.3(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(5) Fees for the services of advertising agencies or other persons acting in a 
representative capacity are excluded from the tax. Advertising services consist of  
consultation and development of advertising campaigns, and placement of advertisements 
with the media without the transfer of tangible personal property. . . . 

Example 5:  An advertising agency is hired to design an advertising program and 
to furnish art work and layouts to the media. The fee charged by the agency to its 
client for this service is not subject to the tax. However, if the layout and art work  
is sold by the advertising agency prior to use by it to the customer for his use, the 
advertising agency is making a sale of tangible personal property which is subject 
to sales tax.  

Opinion 

Petitioner is hired by automobile dealers to paint advertising copy on the windshields of 
automobiles held for sale.  The services provided by Petitioner do not constitute advertising 
services as described in section 527.3(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations as Petitioner 
does not act in a representative capacity, consult or develop advertising campaigns, or place 
advertisements with the media.  The services provided by Petitioner do not constitute 
maintaining, servicing or repairing tangible personal property within the meaning and intent of 
section 1105(c)(3) of the Tax Law. Petitioner’s services may, nevertheless, be subject to sales 
tax under section 1105(c)(2) of the Tax Law as producing, fabricating, processing, printing or 
imprinting tangible personal property. See Matter of Ruth Outdoor Advertising Co., Dec St Tax 
Comm, April 3, 1981, TSB-H-81(102)S.  However, section 1105(c)(2) of the Tax Law provides 
that tax is imposed on such services performed for a person who directly or indirectly furnishes 
the tangible personal property, not purchased by him for resale. The property on which 
Petitioner performs his services is held for resale.  Therefore, Petitioner’s services are excluded 
from the tax imposed under section 1105(c)(2) of the Tax Law and the charges for such services 
are not subject to sales tax. 

Where Petitioner performs his services on real property, for example, by painting 
advertising copy on windows in his customer’s building, such services likewise do not constitute 
maintaining, servicing or repairing within the meaning and intent of section 1105(c)(5) of the 
Tax Law. See Matter of Ruth Outdoor Advertising Co., supra. Moreover, section 1105(c)(2) 
does not impose tax on printing or imprinting services performed on real property. Accordingly, 
were Petitioner to paint advertising copy on the windows of a  customer’s building, charges for 
such service would not be subject to sales tax. 
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 Petitioner’s purchases of materials (paint, brushes, drop cloths, etc.) used to perform his 
services are retail purchases of tangible personal property subject to sales tax under section  
1105(a) of the Tax Law. See section 526.6(c) of the Sales and Use Tax Regulations. Provided 
that Petitioner does not make sales of tangible personal property (e.g., sell signage in the form of 
tangible personal property) or taxable services (e.g., paint placards or signs provided by his 
customer), he would not be required to register for sales tax purposes. 

It is noted that if Petitioner paints or repaints tangible personal property for the 
customer’s use (as distinguished from his service of printing or stenciling property held by his 
customer for sale), receipts from the sale of such service are subject to sales tax under section  
1105(c) of the Tax Law. If Petitioner sells signage to a customer for the customer’s use, such 
sale is subject to sales tax as a sale of tangible personal property under section 1105(a) of the Tax 
Law. 

DATED:  June 22, 2005 	 /s/ 
        Jonathan Pessen 
        Tax Regulations Specialist IV 
        Technical Services Division 

NOTE:	  The opinions expressed in Advisory Opinions are 

limited to the facts set forth therein. 



