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 STATE OF NEW YORK 

 COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S040608A

 On June 8, 2004, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from William H. Jones, 4923 Pelleport Ave., Orlando Fl 32812. 

 The issue raised by Petitioner, William H. Jones, is whether Petitioner’s charges to its 
patrons at a carnival for playing a game with a chance to win a prize are subject to sales tax. 

 Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

 Petitioner operates games at carnivals in New York State.  Petitioner’s patrons pay to 
play a particular game with a chance to win a prize.  Petitioner does not sell merchandise. 

Applicable law and regulations 

 Section 1101(d)(2) of the Tax Law defines admission charge as “The amount paid for 
admission, including any service charge and any charge for entertainment or amusement or for 

 

the use of facilities therefor.” 

Section 1101(d)(10) of the Tax Law defines place of amusement as “Any place where 
any facilities for entertainment, amusement, or sports are provided.” 

Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

Imposition of sales tax  On and after June first, nineteen hundred seventy-one, 
there is hereby imposed and there shall be paid a tax . . . upon: 

* * * 

(f)(1) Any admission charge where such admission charge is in excess of ten 
cents to or for the use of any place of amusement in the state . . . except charges to 
a patron for admission to, or use of, facilities for sporting activities in which such 
patron is to be a participant, such as bowling alleys and swimming pools. . . . 

Opinion 

Petitioner operates games at carnivals in New York State.  Petitioner charges its patrons 
to play in a game with a chance to win a prize.  Pursuant to section 1105(f)(1) of the Tax Law, 
admission charges to, or for the use of, any place of amusement in the State are subject to sales 
tax, with the exception of charges to a patron for the use of facilities for sporting activities in 



 

- 2 ­
TSB-A-05(18)S 
Sales Tax 
May 26, 2005 

which such patron is to be a participant.  The court in Outdoor Amusement Business Assn. v State 
Tax Commn., 57 NY2d 790[1982], rev’g on dissenting mem below, 84 AD2d 950 (4th Dept  
1981), examined whether games, similar to those of Petitioner, are a place of amusement within 
the meaning of the statute.  As determined in  Outdoor Amusement Business Assn. v State Tax 
Commn., supra, the fee is paid by the patron to participate in games with the hope of winning a 
prize. Since no charge is made for entering the tents or places where the games are played, the 
fee is not an admission to or for the use of a place of amusement.  Therefore, the amounts 
charged by Petitioner to play the games are not for admission to or for the use of a place of 
amusement and are not subject to sales tax. 

DATED:  May 26, 2005 	 /s/     
        Jonathan Pessen 
        Tax Regulations Specialist IV 
        Technical Services Division 

NOTE:	  The opinions expressed in Advisory Opinionsare 

limited to the facts set forth therein. 



