
 

 
 

 

 
 

 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Office of Tax Policy Analysis TSB-A-05(10)S
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 STATE OF NEW YORK 

 COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 


 ADVISORY OPINION PETITION NO. S001018A

 On October 18, 2000, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from RSM McGladrey, Inc., 800 Liberty Building, Buffalo, NY 14202-3508. 
Petitioner, RSM McGladrey, Inc., provided additional information pertaining to the Petition on  
November 10, 2003. 

 The issues raised by Petitioner are: 

 1, Whether the electric utilities consumed by Company B, a manufacturer 
tenant leasing a building from Company A, and those consumed by Company C, a 
manufacturer tenant subleasing a portion of the building from Company B, 
qualify for exemption from sales tax. 

 2. Whether Company B, as tenant of the property owner Company A and 
sub-lessor to tenants Company C and Company D, may purchase electricity 
without the payment of sales tax for resale to its tenants. 

 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Company A, which is not registered for sales tax purposes, owns real property that it 
leases to Company B. Company B uses a portion of the leased property in its business activities. 
Company B in turn sub-leases a portion of the space to Company C and Company D.  The real 
property leased is a 125,000 square foot building.  Companies B and C are both manufacturers 
and Company D is a medical equipment supplier.  A single meter from the utility company 
measures the total electrical consumption by all of the tenants at such facility.  A sub-meter was 
installed which measures the electrical consumption by Company C. 

The utility bill for the entire building is in the name of Company A and sales tax is 
charged by the utility company on the full electrical consumption of the entire leased space. 
Company B pays the amount of the entire electric bill, including the amount of sales tax as 
charged by the utility company to Company A, without mark up.  Company B bills Company C 
for its utility usage as determined by the separate sub-meter. After deducting the sub-metered 
usage of Company C, Company B bills Company D for its estimated utility consumption based 
upon the square footage of Company D’s rented space. 

The terms of the lease agreement between Company B and Company D provide that the 
rent for the space Company D is occupying shall be a monetary amount plus the proportionate 
share of Company D’s cost of insurance, maintenance and utilities related to ownership, operation 
and leasing of the demised premises. 
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Applicable law and regulations 

 Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

 On and after June first, nineteen hundred seventy-one, there is hereby imposed 
and there shall be paid a tax . . . upon: 

 (a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except as 
otherwise provided in this article. 

 (b) (1) The receipts from every sale, other than sales for resale, of the following: 
(A) gas, electricity, refrigeration and steam, and gas, electric, refrigeration and steam 
service of whatever nature . . . . 

 Section 1115(c)(1) of the Tax Law provides: 

Fuel, gas, electricity, refrigeration and steam, and gas, electric, refrigeration and 
steam service of whatever nature for use or consumption directly and exclusively in the 
production of tangible personal property, gas, electricity, refrigeration or steam, for sale, 
by manufacturing, processing, assembling, generating, refining, mining or extracting 
shall be exempt from the taxes imposed under subdivisions (a) and (b) of section eleven 
hundred five and the compensating use tax imposed under section eleven hundred ten of 
this article. 

Section 1132(c)(1) of the Tax Law provides, in part: 

For the purpose of the proper administration of this article and to prevent evasion 
of the tax hereby imposed, it shall be presumed that all receipts for property or services of 
any type mentioned in subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five . . . 
are subject to tax until the contrary is established, and the burden of proving that any 
receipt is . . . not taxable hereunder shall be upon the person required to collect tax or the 
customer. Except as provided in subdivision (h) or (k) of this section, unless (i) a vendor, 
not later than ninety days after delivery of the property or the rendition of the service, 
shall have taken from the purchaser a resale or exemption certificate in such form as the 
commissioner may prescribe . . . or (ii) the purchaser, not later than ninety days after 
delivery of the property or the rendition of the service, furnishes to the vendor: any 
affidavit, statement or additional evidence, documentary or otherwise, which the 
commissioner may require demonstrating that the purchaser is an exempt organization 
described in section eleven hundred sixteen, the sale shall be deemed a taxable sale at 
retail. . . . Where such a resale or exemption certificate or such an affidavit, statement or 
additional evidence has been furnished to the vendor, the burden of proving that the 
receipt, amusement charge or rent is not taxable hereunder shall be solely upon the 
customer. . . . 
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Section 526.8 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Tangible personal property.  (a) Definition. The term tangible personal 
property means corporeal personal property of any nature having a material existence and 
perceptibility to the human senses. . . . 

*  *  *  

 (b) Gas, electricity, refrigeration and steam are not considered tangible personal 
property for the purpose of the tax imposed on utility services. . . . 

 (c) Tangible personal property does not include: 

 (1) real property; . . . 

 Section 528.22 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

 (a) Exemption. (1) Fuel, gas, electricity, refrigeration and steam and gas, 
electric, refrigeration and steam service of whatever nature is exempt from the sales and 
compensating use tax when used directly and exclusively in the production, for sale, of 
tangible personal property, gas, electricity, refrigeration or steam by one of the following 
endeavors:

 (i) manufacturing; 

(ii) processing; 

(iii) assembling; 

(iv) generating; 

(v) refining; 

 (vi) mining; or 

(vii) extracting. 

 (2) Fuel, gas, electricity, refrigeration and steam and like services used or 
consumed in the heating, cooling or lighting of buildings or in the preparation of food and 
drink subject to tax imposed by section 1105(d) of the Tax Law or in the storage of 
tangible personal property, are subject to the sales tax. 

*  *  * 



 (ii) create conditions necessary for production; or 

 (iii) perform an actual part of the production process. 

 (2) Usage in activities collateral to the actual production process is not deemed to 
be use directly in production. 

Example 1: A welding shop produces stainless steel railings. In order to carry 
out the production, the railings must be welded in an inert atmosphere.  The 
welding shop purchases an inert gas which is used to create the inert atmosphere.   
The gas is used directly in production. 

(3) (i) Exclusively means that the fuel, gas, electricity, refrigeration and steam and 
like services are used in total (100%) in the production process. 

 (ii) Because fuel, gas, electricity, refrigeration and steam when purchased by the 
user are normally received in bulk or in a continuous flow and a portion thereof is used 
for purposes which would make the exemption inapplicable to such purchases, the user  
may claim a refund or credit for the tax paid only on that portion used or consumed 
directly and exclusively in production. 

 (iii) In the alternative, an exempt use certificate (Form ST-121) may be used, 
providing full liability is assumed for any State and local tax due on any part of purchases 
used for other than the exempt purposes described in subdivision (a) of this section.  The 
taxable portion of these purchases is to be reported as a "purchase subject to use tax" on a 
sales and use tax return required to be filed with the Department of Taxation and Finance. 

 (iv) The user must maintain adequate records with respect to the allocation of 
fuel, gas, electricity, refrigeration and steam used directly and exclusively in production 
and for nonexempt purposes. 
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 (4) An exempt use certificate (Form ST-121) is used to make purchases eligible 
for this exemption, without payment of sales tax. (See section 532.4(e) of this Title.) 

*  *  * 

 (c) Directly and exclusively. (1) Directly means the fuel, gas, electricity,  
refrigeration and steam and like services, and must during the production phase of a 
process, either: 

 (i) operate exempt production machinery or equipment; or 



Example 3: A manufacturing plant purchases electricity to power its production 
machinery and also to light its buildings.  Only the electricity used to power the 
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 (v) For the purpose of substantiating the allocation of fuel, gas, electricity,  
refrigeration and steam and like services used directly and exclusively in production from 
that used for nonexempt purposes, the user must, when claiming a refund or credit, 
submit an engineering survey or the formulae used in arriving at the amounts used in an  
exempt manner. 

Example 2:  A producer of electricity purchases fuel oil in bulk. The oil is used 
both to create steam to operate turbines which produce electricity and to heat 
buildings. The oil used for steam to operate the turbines is used directly in 
production while the oil used to heat buildings is not used in production. 

production machinery is used directly in production. 

Example 4: A food processor packages and ships t.v. dinners to a flash freezing 
plant to process the dinners. The flash freezing of the dinners is refrigeration used 
in production. The frozen dinners are then moved to a refrigerated warehouse for 
storage to await sale and delivery. The refrigerated storage is not refrigeration 
used in production. 

Opinion 

 The utility bill is in the name of Company A and it includes sales tax on the full electrical 
consumption of the entire leased space.  Company B pays the entire electric bill, including sales 
tax. A sub-meter is installed which measures the electrical consumption by Company C.  
Company B bills Company C for the actual utilities consumed by Company C as measured by 
the separate meter. Company B bills Company D for its estimated utility consumption based on 
the square footage of the rented space. 

 Section 1105(b) of the Tax Law imposes the sales tax on utility services when furnished 
as a separate identifiable sales transaction.  If individual tenants have their utility consumption 
accurately measured through the use of sub-meters so that the landlord's charges to the tenants 
for utility consumption reflect the tenant's actual usage, the landlord is making a separate sale of 
such utility service, and the landlord must register as a vendor for sales tax purposes.  Unless the 
sale of the utility service is otherwise exempt,  the landlord must collect and remit tax on its 
charges to the tenants for the utility services billed to such tenant.  See Mutual Redevelopment 
Houses, Inc.v Roth, 307 AD 2d 422 [2003]. 

 If the electrical consumption by individual tenants is not separately metered or otherwise 
accurately measured and the landlord bills the tenants for their share of the electricity usage 
based upon the square footage rented or some other method for determining the tenants’ pro rata 
share of the utility costs, such charges are in the nature of additional rent.  The landlord is 
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considered to be providing the utility service as an incident to the lease of real property and there 
is no separate sale of such service to the tenant.  In such case, the charges to the tenant are not 
subject to sales tax as the sale of a utility service and the landlord is responsible for paying sales 
tax on its purchases of the utility service.  See Ascension Sheet & Metal Fabrication, Inc., Adv 
Op Comm T & F, September 28, 2004, TSB-A-04(24)S. 

Under the facts set forth in this Advisory Opinion, a single meter determines the total 
amount of electric service provided to the entire building by the utility company. Company B’s 
payment of the total bill (including sales tax) for the electric service provided to the building by 
the utility company is clearly a separate purchase of electric services subject to the sales tax 
imposed by section 1105(b) of the Tax Law. If Company B is paying such amount to Company 
A directly or is paying Company A’s bill directly to the utility company (which payment releases 
Company A from its debt to the utility company), the payments represent a purchase by 
Company B of the electric services from Company A. 

As a seller of electric services subject to tax, the landlord (Company A) should be 
registered as a vendor pursuant to section 1134 of the Tax Law and is required to collect the sales 
tax due on its sales of electric service to Company B.  Assuming that all of the electricity 
purchased by Company A is resold to Company B, Company A may purchase such electricity 
from the utility company exempt from sales tax as a purchase for resale.  Company A should 
furnish the utility company with a properly completed Resale Certificate (Form ST-120) when 
making exempt purchases for resale. 

Company B’s purchases of electricity from Company A are subject to sales tax except to 
the extent that such electricity is used or consumed in the production of tangible personal 
property for sale or resold, as discussed below. 

Company B accurately determines Company C’s individual usage of electricity by the use 
of the separate sub-meter. Company B bills Company C for such usage based upon the sub­
metered consumption. This constitutes a sale of electric service by Company B to Company C 
and such sale is subject to sales tax. Company B is, therefore, if not already registered for sales 
tax purposes by virtue of its sales of tangible personal property as a manufacturer, required to be 
registered to make sales of electricity to Company C. 

The terms of the lease agreement between Company B and Company D provides that the 
rent for the space occupied by Company D is a fixed monetary amount plus a proportionate share 
of the cost of insurance, maintenance and utilities related to ownership, operation and leasing of 
the demised premises.  Company D’s electric consumption is not accurately determined by meter 
or otherwise, and Company D is not billed for its electric usage.  Accordingly, the charges by 
Company B as sub-lessor to its sub-lessee, Company D, are not subject to sales tax.  The pro rata 
share of electric service based upon Company D’s proportionate square footage of leased space 
which is billed to Company D is considered to be incident to Company D’s lease of real property 
and is not a separately identifiable sale of electric service.  Those charges are in the nature of 
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additional rent and are not charges for the separate sale of a taxable service.  See Debevoise & 
Plimpton v New York State Taxation & Finance, 80 NY2d 657, 661; Empire State Building Co. v 
New York Dept. of Taxation & Finance 81 NY2d 1002 aff’g 185 AD2d 201.  Therefore, the 
electric services provided by Company B to Company D are not purchased by Company B for 
resale. 

Section 1115(c) of the Tax Law provides for an exemption from sales and use tax on 
purchases of electricity of whatever nature for use or consumption directly and exclusively in the 
production of tangible personal property for sale by manufacturing. Company B has purchased 
electricity some of which is consumed by Company B in the production of tangible personal 
property for sale by Company B. To the extent that Company B can produce records 
substantiating that it purchased electricity which was used by it directly and exclusively in the 
production of tangible personal property for sale, Company B is eligible for the exemption from 
sales and use tax with respect to such usage. Similarly, Company C as a manufacturer may be 
eligible to claim an exemption with respect to the portion of the electricity purchased by it from 
Company B to the extent such electricity is consumed directly and exclusively by Company C in 
the production of tangible personal property for sale. See section 528.22 of the Sales and Use 
Tax Regulations. 

Company D, as a supplier of medical equipment, does not appear to be engaged in the 
production of tangible personal property for sale.  Thus, the purchase of electricity by Company 
B for consumption by its sub-lessee, Company D, will not qualify for the exemption provided in 
section 1115(c) of the Tax Law for utilities consumed in the production of tangible personal 
property for sale. 

Electricity consumed by Company B, Company C and Company D in the general 
heating, lighting, ventilation and operation of the building is not considered to be consumed 
directly and exclusively in the production of tangible personal property for sale and the purchase 
of electricity consumed in this manner is not eligible for exemption from tax.  See MOD-PAC 
Corp., Adv Op St Tax Comm, June 12, 1985, TSB-A-85(20)S; Weber-Knapp Company, Adv Op 
St Tax Comm, May 29, 1985, TSB-A-85(15)S; Fancher Chair Co., Inc., Adv Op St Tax Comm, 
March 15, 1983, TSB-A-83(11)S. Charges by Company B to Company C for electricity so 
consumed, and charges paid by Company B to Company A for such electricity, are subject to 
sales tax. 

Since Company B consumes a portion of the electricity supplied to the building and does 
not resell the portion of the electricity supplied to and consumed by Company D, Company B 
may not purchase the electricity supplied to the building tax exempt as a purchase for resale. 
However, Company B does in fact resell a portion of the electricity to Company C and uses a 
sub-meter to separately determine Company C’s usage.  Company B, in filing its sales and use tax 
return, may take a credit for sales tax it paid to Company A with respect to the electricity sub­
metered and resold by it to Company C, and may also take a credit for sales tax paid on 
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electricity which it uses directly and exclusively in the production of tangible personal property 
for sale. 

DATED: April 4, 2005     /s/ 
       Jonathan Pessen 
       Tax Regulation Specialist IV 
       Technical Services Division 

NOTE:	  The opinions expressed in Advisory Opinions are 

limited to the facts set forth therein. 



