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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S030320A 

On March 20, 2003, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Pitney Bowes Credit Corp., 27 Waterview Drive, Shelton, Connecticut, 
06484. Petitioner, Pitney Bowes Credit Corp., provided additional information pertaining to the 
Petition on April 1, 2003. 

The issues raised by Petitioner are: 

1. Whether the agreements described below between Pitney Bowes Management Services 
(PBMS) and its customers are lease/rental agreements or whether PBMS is providing a 
service. 

2. Whether PBMS is obligated to collect sales tax on certain parts of these agreements. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

PBMS is an affiliated company of Petitioner and possesses a valid New York State 
Certificate of Authority to collect sales tax. PBMS offers its customers custom packages consisting 
of the provision of various pieces of office equipment and/or services. The details of the agreements 
between PBMS and its customers vary but the essence of the transaction is the same in each 
instance. PBMS charges its customers separately for various pieces of office equipment and 
services and customers may select which pieces of equipment or services are to be provided in the 
agreement. One of the pieces of equipment that may be provided in the agreements is a 
“convenience copier.” “Convenience copiers” are photocopy machines provided for in the 
agreements, which are located on the customer’s premises and fully maintained by PBMS. 

PBMS installs the photocopy machines at the customer's place of business. PBMS charges 
its customers a base amount per photocopy machine, usually on a monthly basis, which allows the 
customer to make a certain number of copies per month.  An additional charge per copy is assessed 
when the customer exceeds the number of copies allotted in the agreement.  During the term of the 
agreement the customer may negotiate for a different (i.e., higher volume, color, etc.) photocopy 
machine. 

As part of the agreement, it is PBMS’s responsibility to maintain and, if necessary, to repair 
the photocopy machines and provide maintenance supplies such as toner and developer, and parts. 
The customer has exclusive use of the photocopy machines and has the right to direct the manner 
of their use. The customer’s staff operates the photocopy machines choosing different control 
functions, and has the photocopy machines available for its use at any time during the agreed upon 
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period (usually three years).  PBMS may or may not provide photocopy paper depending on the 
terms of the particular agreement. 

Under these agreements, the customer has the right to terminate the agreement by providing 
written notice a fixed number of days prior to the desired termination date and paying, if applicable 
to the particular agreement, an early termination charge. 

Applicable law and regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by subdivisions (a), 
(b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven hundred ten, the 
following terms shall mean: 

* * * 

(4) Retail sale. (i) A sale of tangible personal property to any person for any purpose, 
other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible personal 
property, or (B) for use by that person in performing the services subject to tax under 
paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven hundred five 
where the property so sold becomes a physical component part of the property upon which 
the services are performed or where the property so sold is later actually transferred to the 
purchaser of the service in conjunction with the performance of the service subject to tax. 
. . . 

* * * 

(5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or possession or both, exchange or 
barter, rental, lease or license to use or consume (including, with respect to computer 
software, merely the right to reproduce), conditional or otherwise, in any manner or by any 
means whatsoever for a consideration, or any agreement therefor, including the rendering 
of any service, taxable under this article, for a consideration or any agreement therefor. 

Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

Imposition of sales tax On and after June first, nineteen hundred seventy-one, there 
is hereby imposed and there shall be paid a tax . . . upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except 
as otherwise provided in this article. 
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* * * 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the following services: 

* * * 

(3) Installing tangible personal property . . . or maintaining, servicing 
or repairing tangible personal property . . . not held for sale in the regular 
course of business, whether or not the services are performed directly or by 
means of coin operated equipment or by any other means, and whether or not 
any tangible personal property is transferred in conjunction therewith . . . . 

Section 526.6 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Retail sale. (a) The term retail sale or sale at retail means the sale of tangible 
personal property to any person for any purpose, except as specifically excluded. 

* * * 

(c) Resale exclusion. (1) Where a person, in the course of his business operations, 
purchases tangible personal property or services which he intends to sell, either in the form 
in which purchased, or as a component part of other property or services, the property or 
services which he has purchased will be considered as purchased for resale, and therefore 
not subject to tax until he has transferred the property to his customer. 

(2) A sale for resale will be recognized only if the vendor receives a properly 
completed resale certificate. . . . 

(3) Receipts from the sale of property purchased under a resale certificate are not 
subject to tax at the time of purchase by the person who will resell the property. The receipts 
are subject to tax at the time of the retail sale. 

Section 526.7 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Sale, selling or purchase. 

(a) Definition. (1) The words sale, selling or purchase mean any transaction in which 
there is a transfer of title or possession, or both, of tangible personal property for a 
consideration. 

(2) Among the transactions included in the words sale, selling or purchase are 
exchanges, barters, rentals, leases or licenses to use or consume tangible personal property. 
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* * * 

(c) Rentals, leases, licenses to use. (1) The terms rental, lease and license to use refer 
to all transactions in which there is a transfer for a consideration of possession of tangible 
personal property without a transfer of title to the property. Whether a transaction is a "sale" 
or a "rental, lease or license to use" shall be determined in accordance with the provisions 
of the agreement. . . . 

* * * 

(e) Transfer of possession. (1) Except as otherwise provided in paragraph (3) of this 
subdivision, a sale is taxable at the place where the tangible personal property or service is 
delivered, or the point at which possession is transferred by the vendor to the purchaser or 
his designee. 

* * * 

(4) Transfer of possession with respect to a rental, lease or license to use, means that 
one of the following attributes of property ownership has been transferred: 

(i) custody or possession of the tangible personal property, actual or 
constructive; 

(ii) the right to custody or possession of the tangible personal property; 

(iii) the right to use, or control or direct the use of, tangible personal property. 

Example 11: A company enters into an agreement with another company to lease 
a copying machine for two years, at a flat rental fee, payable in 24 installments, plus 
a fee per copy made. This transaction is taxable, as a sale, and the tax is applicable 
to the receipts from the flat rental fee and the per-copy fee. 

Section 541.9(c) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Rentals and leases of equipment and motor vehicles to contractors. (1) Rentals and 
leases of equipment to contractors. 

* * * 

(i)(c) If a contractor cancels a lease on equipment and the lessor charges a 
cancellation fee, such fee is included as a part of the total receipts upon which the tax is 
based. 
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Opinion 

PBMS enters into agreements with its customers to, among other things, provide 
photocopying machines on the customers’ premises.  The specific terms of the agreements vary from 
customer to customer, but the essence of the transaction is the same in each instance. PBMS agrees 
to provide and maintain “convenience copiers” (photocopy machines) on its customers’ premises 
for its customers’ exclusive use for a fixed period of time for a fixed periodic payment with the 
exception that, where the customer exceeds an agreed upon number of copies during the payment 
period, an additional charge is assessed per excess copy.  The agreement may be renegotiated to, for 
example, upgrade to a color photocopy machine or a higher capacity photocopy machine. The 
agreement may require PBMS to provide the photocopy paper or the customer to provide its own 
paper. During the term of the agreement, the customer may terminate the agreement by providing 
written notice as provided in the agreement. Where the customer elects to terminate the agreement 
prior to the agreed upon term, PBMS may assess an early termination charge to the customer. 

PBMS transfers possession of the photocopy machines to its customers without transferring 
title. PBMS’s customers have exclusive use of the photocopy machines and have the right to direct 
the manner of their use. Accordingly, the agreement between PBMS and its customer for use of the 
photocopy machines constitutes a rental or lease of tangible personal property rather than the 
provision of a service. See section 1101(b)(5) of the Tax Law and section 526.7(c) of the Sales and 
Use Tax Regulations. Separately stated charges by PBMS for such rentals are subject to the sales 
tax under section 1105(a) of the Tax Law. 

Petitioner charges an additional amount per copy when the customer exceeds the number of 
copies allotted in the rental agreement. Such charges may be considered as an addition to the rental 
charge, similar to charges by lessors of vehicles for mileage above that agreed to in the rental 
agreement. See section 526.7(e)(4), Example 11 of the Sales and Use Tax Regulations.  Such 
charges are taxable pursuant to section 1105(a) of the Tax Law. 

Where the agreement between PBMS and its customer requires PBMS to provide paper for 
the rented photocopy machines, PBMS is required to collect sales tax on any additional amounts 
charged to its customer for photocopy paper. PBMS may purchase paper which is actually 
transferred to its customers, either as part of the rental of the photocopy machine or for an additional 
charge to the customer, exempt from tax as a purchase for resale. 

Section 541.9(c)(1)(c) of the Sales and Use Tax Regulations provides that “If a contractor 
cancels a lease on equipment and the lessor charges a cancellation fee, such fee is included as a part 
of the total receipts upon which the tax is based.” It follows that the same rule would apply to a 
cancellation fee in connection with the termination of a lease of photocopy machines or other office 
equipment. Therefore, PBMS is required to collect sales tax on the termination fee charged to its 
customer on the early termination of its lease of photocopy machines. 



 

-6­

TSB-A-04(1)S 
Sales Tax 
January 28, 2004 

The purchase of photocopy machines by PBMS, which it intends exclusively for rental to 
its customers, is exempt from sales tax as a purchase for resale.  Purchases by PBMS of related 
maintenance supplies and repair parts which PBMS uses to maintain or repair the photocopy 
machines as part of the rental agreement, and which are actually transferred to its customers as part 
of such maintenance or repairs, are also exempt as purchases for resale. See section 1101(b)(4) of 
the Tax Law and section 526.6(c) of the Sales and Use Tax Regulations. 

DATED: January 28, 2004 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist IV 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


