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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S020717A 

On July 17, 2002, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from Trahanas Amusements, Inc., 4 Manhattan Avenue, Rye, NY 10580. 

The issues raised by Petitioner, Trahanas Amusements, Inc., are: 

1.	 Whether charges collected at an amusement park for participating in games with a 
chance to win a prize are subject to sales tax. 

2.	 Whether the prizes awarded are subject to sales and use tax. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner operates rides and games at an amusement park located in Rye, New York. The 
amusement park is run by Westchester County, and admission to the park is free. Petitioner charges 
a certain dollar amount for a person to participate in a game with a chance to win a prize. Petitioner 
has been including sales tax in the amount charged to participate in games. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by 
subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section 
eleven hundred ten, the following terms shall mean: 

(1) Purchase at retail. A purchase by any person for any purpose other than 
those set forth in clauses (A) and (B) of subparagraph (i) of paragraph (4) of this 
subdivision. 

* * * 

(4) Retail sale. (i) A sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property, or (B) for use by that person in performing the services subject to 
tax under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven 
hundred five where the property so sold becomes a physical component part of the 
property upon which the services are performed or where the property so sold is later 
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actually transferred to the purchaser of the service in conjunction with the 
performance of the service subject to tax. . . . 

Section 1101(d)(2) of the Tax Law defines admission charge as “[t]he amount paid for 
admission, including any service charge and any charge for entertainment or amusement or for the 
use of facilities therefor.” 

Section 1101(d)(10) of the Tax Law defines place of amusement as “[a]ny place where any 
facilities for entertainment, amusement, or sports are provided.” 

Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

Imposition of sales tax. On and after June first, nineteen hundred 
seventy-one, there is hereby imposed and there shall be paid a tax of four percent 
upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except 
as otherwise provided in this article. 

* * * 

(f)(1) Any admission charge where such admission charge is in excess of ten 
cents to or for the use of any place of amusement in the state . . . except charges to 
a patron for admission to, or use of, facilities for sporting activities in which such 
patron is to be a participant, such as bowling alleys and swimming pools. . . . 

Section 1137(a) of the Tax Law provides, in part: 

Every person required to file a return under the preceding section whose total 
taxable receipts, amusement charges and rents are subject to the tax imposed 
pursuant to subdivisions (a), (c), (d), (e) and (f) of section eleven hundred five of this 
article shall, at the time of filing such return, pay to the tax commission the total of 
the following: 

* * * 

(iii) All moneys collected by such person, purportedly as tax imposed by this 
article or pursuant to article twenty-nine, with respect to any receipt, amusement 
charge or rent not subject to tax, and all moneys collected with respect to any receipt, 
amusement charge or rent subject to tax, purportedly in accordance with a schedule 
prescribed by the tax commission but actually in excess of the amount stated in such 
schedule as the amount to be collected. 
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Section 1139(a) of the Tax Law provides, in part: 

In the manner provided in this section the tax commission shall refund or 
credit any tax, penalty or interest erroneously, illegally or unconstitutionally 
collected or paid if application therefor shall be filed with the tax commission (i) in 
the case of tax paid by the applicant to a person required to collect tax, within three 
years after the date when the tax was payable by such person to the tax commission 
as provided in section eleven hundred thirty-seven, or (ii) in the case of a tax, penalty 
or interest paid by the applicant to the tax commission, within three years after the 
date when such amount was payable under this article . . . Such application shall be 
in such form as the tax commission shall prescribe. No refund or credit shall be made 
to any person of tax which he collected from a customer until he shall first establish 
to the satisfaction of the tax commission, under such regulations as it may prescribe, 
that he has repaid such tax to the customer. . . . (Emphasis added) 

Section 526.6(c)(4) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(i) Tangible personal property which is purchased and given away without 
charge, for promotion or advertising purposes is not purchased for resale. It is a 
retail sale to the purchaser thereof, and is not a sale to the recipient of the property. 

(ii) Tangible personal property which is purchased for promotional or 
advertising purposes and sold for a minimal charge which does not reflect its true 
cost, or which is not ordinarily sold by that person in the operation of his business, 
is a retail sale to the purchaser thereof, and not a sale to the recipient of the property. 

Opinion 

Petitioner operates rides and games at an amusement park located in Rye, New York. 
Petitioner charges a certain dollar amount for a person to participate in a game with a chance to win 
a prize. Pursuant to Section 1105(f)(1) of the Tax Law, receipts from the admission charged to or 
for the use of any place of amusement in the state are subject to sales tax, with the exception of 
charges to a patron for the use of facilities for sporting activities in which such patron is to be a 
participant. The court in Outdoor Amusement Business Assn. v. State Tax Commn., 84 AD2d 950, 
revd on dissenting mem below 57 NY2d 790(1982), examined whether games, similar to those of 
Petitioner, would be deemed to be a place of amusement within the meaning of the statute. As 
determined in Outdoor Amusement Business Assn. v. State Tax Commn., supra, the fee was paid 
by the customer to participate in games in the hope of winning a prize and, since no charge was 
made for entering the tents or places where the games were played, the fee was not paid as 
admission to or for the use of a place of amusement. Therefore, the amounts charged by Petitioner 
for the games are not for admission to or for the use of a place of amusement and are not subject to 
sales tax. 
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Petitioner awards prizes to its customers for no additional charge. Therefore, as provided 
for in Section 526.6(c)(4) of the Sales and Use Tax Regulations, the prizes are considered to be 
tangible personal property which is purchased and given away without charge, and are not ordinarily 
sold in the operation of Petitioner’s business. Purchases of the prizes by Petitioner constitute 
purchases at retail within the meaning and intent of Section 1101(b)(4) of the Tax Law, and are, 
therefore, taxable under Section 1105(a) of the Tax Law.  See Balsam Amusements, Dec St Tx 
Comm, December 7, 1983, TSB-H-83(209)S; Outdoor Amusement v. Business Assoc. Tax Comm, 
(Sup Ct Erie County, Johnson, J) 100 Misc.2d 961(1979), Outdoor Amusement Business Assoc. v. 
Tax Comm (Sup Ct Erie County, Stiller, J., Sept 19,1980) TSB-H-83(78)S. 

Though Petitioner has been including sales tax in the amount charged to participate in games, 
these charges are not for admission to or for the use of a place of amusement and are not subject to 
sales tax. However, Section 1137 of the Tax Law requires that a registered vendor pay to the 
Department of Taxation and Finance all moneys collected by such person, purportedly as tax 
imposed by Article 28 of the Tax Law, with respect to any receipts, amusement charges, etc. not 
subject to tax. Accordingly, any moneys collected by Petitioner, purportedly as sales tax, are 
required to be remitted to the Department of Taxation and Finance at the time of filing Petitioner’s 
sales and use tax returns.  However, a customer who has paid sales tax which was collected by 
Petitioner in error may file a claim for refund within three years after the date when the tax was 
payable by Petitioner to the Department of Taxation and Finance if he or she can substantiate the 
payment of the tax. See Section 1139(a) of the Tax Law. 

DATED: March 4, 2003	 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist IV 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


