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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S020809B 

On August 9, 2002, the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from Landmark Event Services, Inc., 8 Francis Pl., Caldwell, NJ 07006. 

The issues raised by Petitioner, Landmark Event Services, Inc., are: 

(1) Whether services provided as a trade show and special events decorating 
contractor are subject to sales tax. 

(2) Whether purchases of tangible personal property utilized in providing these 
services are excluded from sales and compensating use tax as purchases for resale. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner is a trade show and special events decorating contractor. Petitioner provides 
clients with services including display and set building and design, show production, lighting/sound, 
sign/graphics, staging, decorating such as floral design and draperies, and other related services. 
Petitioner provides these services at the following types of events: corporate events, political 
functions, trade shows, award ceremonies, product introductions, fashion shows and annual 
meetings. The tangible personal property utilized in providing these services is sold to clients as 
such or becomes a component of tangible personal property assembled or fabricated by Petitioner 
to be transferred to the client. Petitioner does not provide its clients with food or food services. On 
occasion Petitioner rents tables which are provided to the client as part of the set or display. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by 
subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven 
hundred ten, the following terms shall mean: 

* * * 

(3) Receipt. The amount of the sale price of any property and the charge for 
any service taxable under this article . . . and also including any charges by the 
vendor to the purchaser for shipping or delivery . . . regardless of whether such 
charges are separately stated in the written contract, if any, or on the bill rendered to 
such purchaser and regardless of whether such shipping or delivery . . . is provided 
by such vendor or a third party. . . . 
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(4) Retail sale. (i) A sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property, or (B) for use by that person in performing the services subject to 
tax under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven 
hundred five where the property so sold becomes a physical component part of the 
property upon which the services are performed or where the property so sold is later 
actually transferred to the purchaser of the service in conjunction with the 
performance of the service subject to tax. Notwithstanding the preceding provisions 
of this subparagraph, a sale of any tangible personal property to a contractor, 
subcontractor or repairman for use or consumption in erecting structures or 
buildings, or building on, or otherwise adding to, altering, improving, maintaining, 
servicing or repairing real property, property or land, as the terms real property, 
property or land are defined in the real property tax law, is deemed to be a retail sale 
regardless of whether the tangible personal property is to be resold as such before it 
is so used or consumed, except that a sale of a new mobile home to a contractor, 
subcontractor or repairman who, in such capacity, installs such property is not a 
retail sale. . . . 

(5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or possession or both, 
exchange or barter, rental, lease or license to use or consume . . . for a consideration. 
. . . 

(6) Tangible personal property.  Corporeal personal property of any 
nature. . . . 

Section 1105 of the Tax Law imposes sales tax, in part, upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except 
as otherwise provided in this article. 

* * * 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the following 
services: 

* * * 

(3) Installing tangible personal property . . . or maintaining, servicing or 
repairing tangible personal property . . . not held for sale in the regular course of 
business . . . and whether or not any tangible personal property is transferred in 
conjunction therewith. . . . 

* * * 
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(7) Interior decorating and designing services, (whether or not in conjunction 
with the sale of tangible personal property), by whomsoever performed, including 
interior decorators and designers, architects or engineers; notwithstanding the 
foregoing, such services shall not include services which consist of the practice of 
architecture, as defined in section seventy-three hundred one of the education law, 
or the practice of engineering, as defined in section seventy-two hundred one of the 
education law, if the services are performed by an architect or engineer having a 
license or permit under the education law. 

Section 525.2(a)(3) of the Sales and Use Tax Regulations provides: 

Except as specifically provided otherwise, the sales tax is a "destination tax." 
The point of delivery or point at which possession is transferred by the vendor to the 
purchaser, or the purchaser’s designee, controls both the tax incidence and the tax 
rate. 

Section 526.5 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a) Definition. The word receipt means the amount of the sale price of any 
property and the charge for any service taxable under articles 28 and 29 of the Tax 
Law, valued in money, whether received in money or otherwise. The following 
subdivisions of this section discuss elements of a receipt. 

* * * 

(e) Expenses. All expenses, including telephone and telegraph and other 
service charges, incurred by a vendor in making a sale, regardless of their taxable 
status and regardless of whether they are billed to a customer are not deductible from 
the receipts. 

* * * 

(g) Shipping or delivery. (1) Shipping or delivery charges by a vendor to its 
customer for the cost of transporting tangible personal property to the customer are 
part of the vendor's receipt subject to tax where the sale of the property is subject to 
tax or where taxable services were performed on the property.  This is so regardless 
of whether the vendor separately states such charges in a written contract or on an 
invoice and regardless of whether the vendor ships or delivers the property itself or 
hires a third party to ship or deliver the property.  Similarly, charges by a vendor to 
its customer for picking up the customer's property upon which the vendor is to 
perform taxable services are part of the vendor's receipt from the sale of the service 
subject to tax. 

Section 526.7(e) of the Sales and Use Tax Regulations provides: 
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Transfer of possession. (1) Except as otherwise provided in paragraph (3) of 
this subdivision, a sale is taxable at the place where the tangible personal property 
or service is delivered, or the point at which possession is transferred by the vendor 
to the purchaser or his designee. 

Department of Taxation and Finance Notice entitled New York State Sales and Use Tax on 
Interior Decorating and Design Services, N-90-16, provides, in part: 

Beginning June 1, 1990, charges for interior decorating and design services 
relating to real property located in New York State and any interior decorating and 
design services delivered into New York State are subject to state and local sales and 
use tax. . . . 

* * * 

Persons required to charge and collect sales tax on interior decorating and 
design services include interior decorators, interior designers, interior consultants, 
convention or special events decorators, and anyone else who renders such services. 
Interior decorating and design services include, but are not limited to: the preparation 
of layout drawings; furniture arranging; design and planning of furniture, fixtures 
and other furnishing which are not permanently attached to a building or structure; 
selection, purchase and arrangement of surface coverings, draperies, furniture, 
furnishings and other decorations; or any similar service. (Emphasis added) 

New York City’s tax on interior decorating and design services was repealed 
by Chapters 297 and 298 of the Laws of 1995, effective December 1, 1995. See 
Technical Services Bureau Memorandum Repeal of New York City’s Sales Tax on 
Interior Decorating and Design Services, December 1, 1995, TSB-M-95(13)S. 

Opinion 

A variety of services, beginning with design and following through to production, are 
provided by Petitioner as a trade show and special events decorating contractor.  The services vary 
based on the type of event or trade show. Petitioner is required to provide clients with sets, 
lighting/sound, signs/graphics, staging, decorating and other related services needed to create a 
presentation for a successful trade show or event. 

Displays, sets, floral designs, or other items which are needed for display or to produce the 
desired effect of the trade show or event are provided in conjunction with Petitioner’s services. The 
provision of such items by Petitioner to the client is considered to be the sale of tangible personal 
property subject to New York State and local sales taxes under section 1105(a) of the Tax Law. The 
various services provided by Petitioner all constitute interior decorating and design services which 
are subject to New York State and local sales taxes pursuant to section 1105(c)(7) of the Tax Law. 
See New York State Sales and Use Tax on Interior Decorating and Design Services, N-90-16, supra. 
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However, decorating and design services delivered in New York City are not subject to the local 
New York City sales tax.  See Repeal of New York City’s Sales Tax on Interior Decorating and 
Design Services, TSB-M-95(13)S, supra. 

Therefore, Petitioner’s charges for services and tangible personal property are subject to 
New York State and local sales and use taxes. When these services and property are delivered in 
New York City the entire charge is subject to New York City sales and use tax unless the interior 
decorating and design services are contracted for separately from the tangible personal property and 
the charges for such services are reasonable and separately stated on the customer invoice. See 
TSBM-95(13)S, supra; and J.P. Molyneux Studio Ltd., Adv Op Comm T & F, May 22, 1996, 
TSB-A-96(31)S. When separately sold, the services of interior decorating and design delivered in 
New York City are subject to New York State sales and use tax (including the 1/4% tax imposed on 
behalf of the Metropolitan Commuter Transportation District), but are not subject to New York City 
sales and use taxes. The tangible personal property is subject to both New York State and New York 
City sales and use taxes. 

When Petitioner provides services and delivers tangible personal property to a location 
outside of New York State, the receipts are not subject to New York State or local sales taxes 
regardless of the customer’s business location. See sections 525.2(a)(3) and 526.7(e) of the Sales 
and Use Tax Regulations. 

Petitioner may make exempt purchases of tangible personal property if the property is 
purchased exclusively for resale as such, or as a physical component part of tangible personal 
property which will be resold, or exclusively for use in performing a taxable service if such property 
becomes a component part of the property on which the service is performed or such property is 
transferred to the client in conjunction with the performance of the service.  See section 
1101(b)(4)(i) of the Tax Law. Petitioner’s purchases of tangible personal property, including rentals 
of items such as tables, which are transferred to the client or become a component part of tangible 
personal property transferred to the client are exempt purchases for resale, if the property is 
purchased exclusively for such purposes. If the items are not transferred to the client and are used 
by Petitioner, then Petitioner is required to pay sales or use tax on such purchases. 

DATED: September 3, 2003	 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist IV 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


