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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S010905A 

On September 5, 2001, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Nassau County Museum of Art, One Museum Drive, Roslyn Harbor, 
New York, 11576. 

The issues raised by Petitioner, Nassau County Museum of Art, are whether sales tax is 
required to be collected on the proceeds from the auction sale of artwork and other items where the 
items: 

1) are donated to Petitioner and sold at live and silent auctions where either 

a. Petitioner’s employees conduct the auction, or 

b. the auction is conducted by a professional auctioneer, or 

2) are consigned to Petitioner and sold at live and silent auctions where either 

a. Petitioner’s employees conduct the auction, or 

b. the auction is conducted by a professional auctioneer. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner is a charitable organization, and is exempt from federal income tax under section 
501(c)(3) of the Internal Revenue Code and from sales tax under section 1116(a)(4) of the Tax Law. 
Petitioner conducts from one to three auctions each year.  Petitioner currently conducts the auctions 
using its employees and does not use an outside auctioneer. The majority of the items are pieces of 
artwork donated by members and others.  Some artwork is loaned to Petitioner on a consignment 
basis, with the understanding that the consignor receives a portion of the auction price (which is 
stipulated in advance of the auction), and Petitioner receives the remainder. All purchasers of these 
auction items are individuals. There are no dealers participating in these auctions. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b)(8)(i) of the Tax Law provides, in part:
 

The term "vendor" includes:
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(A) A person making sales of tangible personal property or services, the 
receipts from which are taxed by this article; 

Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

Imposition of sales tax 

On and after June first, nineteen hundred seventy-one, there is hereby 
imposed and there shall be paid a tax of four percent upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except 
as otherwise provided in this article. 

Section 1116 of the Tax Law provides, in part: 

(a) Except as otherwise provided in this section, any sale . . . by . . . any of 
the following . . . shall not be subject to the sales and compensating use taxes 
imposed under this article: 

* * * 

(4) Any corporation, association, trust, or community chest, fund, foundation, 
or limited liability company, organized and operated exclusively for religious, 
charitable, scientific, testing for public safety, literary or educational purposes, or to 
foster national or international amateur sports competition (but only if no part of its 
activities involve the provision of athletic facilities or equipment), or for the 
prevention of cruelty to children or animals, no part of the net earnings of which 
inures to the benefit of any private shareholder or individual, no substantial part of 
the activities of which is carrying on propaganda, or otherwise attempting to 
influence legislation, (except as otherwise provided in subsection (h) of section five 
hundred one of the United States internal revenue code of nineteen hundred fifty­
four, as amended), and which does not participate in, or intervene in (including the 
publishing or distributing of statements), any political campaign on behalf of any 
candidate for public office; 

* * * 

(b) Nothing in this section shall exempt: 

(1) retail sales of tangible personal property by any shop or store operated by 
an organization described in paragraph (4) . . . of subdivision (a) of this section; 
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Section 1132(c)(1) of the Tax Law provides, in part: 

For the purpose of the proper administration of this article and to prevent 
evasion of the tax hereby imposed, it shall be presumed that all receipts for property 
or services of any type mentioned in subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section 
eleven hundred five . . . are subject to tax until the contrary is established, and the 
burden of proving that any receipt, amusement charge or  rent is not taxable 
hereunder shall be upon the person required to collect tax . . . . 

Section 526.10 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Vendor. [Tax Law, 1101(b)(8)] 

(a) Persons included. 

(1) (i) A person making sales of tangible personal property the receipts from 
which are subject to tax is a vendor. 

Example 1: Auctioneers, door to door salesmen, independent brokers, and 
operators of service stations, retail stores, restaurants, etc., are vendors. 

* * * 

(e) Co-vendor. 

(1) Every person . . . operating as an independent contractor representing a 
particular supplier selling tangible personal property is a vendor for sales tax 
purposes and must collect tax on merchandise sold by him. 

(2) (i) Such person shall undertake all of the responsibilities of a vendor, as 
listed in subdivision (b) of this section.  The person supplying the merchandise to 
him is also deemed to be a vendor, and shall undertake all of the responsibilities, as 
listed in subdivision (b) of this section. 

(ii) Both the representative and his supplier shall be jointly responsible for 
the collection and remitting of the taxes and filing of returns. 

Section 529.1 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

* * * 
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(f) The exempt status of an organization may be revoked for any reason 
constituting misuse of the exemption granted, or if it is discovered that the 
organization's application contained misleading or deceptive information, or if the 
organization has changed its purposes, activities or organizational structure without 
notifying the Taxpayer Assistance Bureau as provided by section 529.7(g) of this 
Part. 

(g) An officer, employee or member of any organization described in this 
Part may not make tax exempt purchases or sales for the benefit of a nonexempt 
private entity. . . . 

Section 529.7(i)(2) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Retail sales of tangible personal property made by any shop or store operated 
by an exempt organization described in section 1116(a)(4) . . . are subject to the sales 
and use tax.  A shop or store as used in this section includes any place or 
establishment where goods are sold from display with a degree of regularity, 
frequency and continuity as well as any place where sales are made through a 
temporary shop or store located on the same premises as persons required to collect 
tax. . . . 

Example 1: An exempt organization owning a fleet of automobiles decides 
to sell, at auction, a number of the automobiles.  The automobiles sold at the 
auction are not subject to sales or use tax. 

Example 2: An exempt organization operates a gift shop and book store. 
Sales made by such shop or store are taxable. 

Opinion 

Petitioner is a charitable organization, exempt from federal income tax under section 
501(c)(3) of the Internal Revenue Code and from sales tax under section 1116(a)(4) of the Tax Law. 
Petitioner conducts from one to three auctions each year.  Petitioner wishes to ascertain whether or 
not it is required to collect sales tax on the proceeds from the sale of donated artwork, consigned 
artwork and other items sold at live and silent auctions conducted by Petitioner’s employees or by 
a professional auctioneer. 

Issue 1 

Donated property is property for which title is transferred to the exempt organization without 
consideration. The Tax Law provides that retail sales of tangible personal property by an 
organization exempt under section 1116(a)(4) of the Tax Law are not subject to sales tax unless such 
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sales are made by a shop or store operated by such an organization. A “shop or store” is defined in 
section 529.7(i)(2) of the Sales and Use Tax Regulations as any place or establishment where goods 
are sold from display with a degree of regularity, frequency and continuity as well as any place 
where sales are made through a temporary shop or store located on the same premises as persons 
required to collect tax. 

Auction sales of Petitioner’s own property, including donated items, conducted by 
Petitioner’s employees are not sales from a “shop or store” as defined above. Items sold at auction 
are sold to the highest bidder pursuant to the rules of the auction and in compliance with the laws 
concerning auctions. See Uniform Commercial Code section 2-328, General Business Law, 
article 3, statutory provisions respecting auctions and auctioneers. These sales are inherently 
different from sales at a shop or store and, therefore, auction sales are not considered to be sales 
from a shop or store. Thus, receipts from auction sales conducted by Petitioner’s employees are not 
subject to sales tax. See section 529.7(i)(2) of the Sales and Use Tax Regulations. 

If a professional auctioneer is hired by Petitioner to conduct an auction of items donated to 
(and therefore owned by) Petitioner and is paid a flat fee for his or her services, and invoices for the 
sale of the auctioned items show Petitioner as the seller, Petitioner need not collect tax on the 
receipts from such sales. If the auctioneer acts as agent for or co-vendor with Petitioner, and makes 
sales of property owned by Petitioner, such sales are not subject to the tax. If, however, the 
auctioneer is the only name appearing on the sales invoice issued to the purchaser, the sale will be 
presumed to be taxable. The auctioneer, in that case, must maintain records sufficient to establish 
that it was merely acting as an agent of Petitioner in regard to that sale in order for the sale to be 
exempt. See section 1132(c)(1) of the Tax Law. 

Issue 2 

The loan of goods to an exempt organization on a consignment basis results in the creation 
of an agency relationship. The consignee (here the exempt organization) becomes the agent of the 
consignor for the purpose of making sales of the consignor's property, and is obligated to account 
to the consignor for the proceeds. In Estate of Friedman, 91 Misc. 2d 201 (1977), the court stated 
that “It is axiomatic that a consignment for sale is quite distinct, in principle, from a sale.  On the 
one hand, if the provisions of a contract are such that title to the subject matter passes absolutely 
from one party to the other and a correlative obligation to pay the purchase price is imposed, the 
contract should be construed to be a contract of sale. . . . On the other hand, even though a contract 
contains a recitation denoting passage of title and payment of purchase price, if it appears from all 
the terms of the contract that the buyer is required to act in a fiduciary capacity and as such account 
to the other party for the proceeds of a sale, the contract is one of consignment for sale. . . .”  Cf., 
Matter of Friedman, 64 AD 2d 70 (1978); In Re Majority of Directors of James Chambers, 17 App. 
Div. 340 (1897). Accordingly, if Petitioner acts as agent for a non-exempt seller by accepting 
tangible personal property on a consignment basis for sale and thereby makes taxable sales, it must 
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collect sales tax on receipts from such sales at auction, regardless of whether these sales constitute 
sales made by a shop or store. 

Since either Petitioner or the auctioneer acts as agent for a non-exempt entity by accepting 
tangible personal property on a consignment basis for sale, Petitioner or the auctioneer must collect 
sales tax on receipts from such sales at auction. 

DATED: September 3, 2003 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist IV 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


