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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S020111B 

On January 11, 2002, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Arthur C. E. Burkard, Esq., 13 Wilmont Avenue, White Plains, New York 
10605. 

The issue raised by Petitioner, Arthur C. E. Burkard, Esq., is whether, under the 
circumstances presented, booth space fees charged by show managers to dealers and vendors at 
antique forums and fairs are rentals or licenses to use real property which are excluded from tax 
under Articles 28 and 29 of the Tax Law. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner’s client (Manager) is an antiques show manager/promoter based outside of 
New York State. For a two-week period each year, Manager enters into a rental or license 
agreement to utilize space at either a public or private building, or alternatively enters into a short­
term lease for the use of land upon which a special purpose temporary structure will be installed in 
New York. 

To prepare the location for the antiques show, Manager retains the services of construction 
contractors to build temporary booths in either the public or private building or the temporary 
structure. The booth space consists of temporary walls, ceilings and settings that are painted or 
similarly finished.  Manager provides the booths with access to basic electricity and installs 
temporary lighting in the aisle ways between the booths.  Dealers and vendors may contract directly 
with the contractors for electrical service in the booth or for additional decorating or modifications 
to the booth itself. Manager does not furnish the booths with equipment, furniture, displays or other 
tangible personal property. The booths are dismantled at the conclusion of the antiques show. 

Manager charges antique dealers and vendors a fixed fee, based upon booth dimensions and 
location, for the use of the booths for the two-week period. 

Applicable Law and Regulations 

Section ll01(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by 
subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven 
hundred ten, the following terms shall mean: 

* * * 
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(3) Receipt. The amount of the sale price of any property and the charge for 
any service taxable under this article, including gas and gas service and electricity 
and electric service of whatever nature, valued in money, whether received in money 
or otherwise . . . without any deduction for expenses . . . 

* * * 

(5) Sale, selling or purchase. Any transfer of title or possession or both, 
exchange or barter, rental, lease or license to use or consume . . . for a consideration 
. . . . 

Section 1105 of the Tax Law imposes sales tax, in part, upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except 
as otherwise provided in this article. 

(b) (1) The receipts from every sale, other than sales for resale, of the 
following:  (A) gas, electricity, refrigeration and steam, and gas, electric, 
refrigeration and steam service of whatever nature . . . . 

* * * 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the following services: 

* * * 

3) Installing tangible personal property . . . or maintaining, servicing or 
repairing tangible personal property . . . not held for sale in the regular course of 
business . . . and whether or not any tangible personal property is transferred in 
conjunction therewith . . . . 

Section 526.5 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a) Definition. The word receipt means the amount of the sale price of any 
property and the charge for any service taxable under articles 28 and 29 of the Tax 
Law, valued in money, whether received in money or otherwise.  The following 
subdivisions of this section discuss elements of a receipt. 

* * * 
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(e) Expenses. All expenses, including telephone and telegraph and other 
service charges, incurred by a vendor in making a sale, regardless of their taxable 
status and regardless of whether they are billed to a customer are not deductible from 
the receipts. 

Opinion 

Petitioner’s client, Manager, is an antiques show manager/promoter who enters into a rental 
or license agreement to utilize real property in New York State for a two-week period each year to 
conduct the antiques show.  To prepare the location for the antiques show, Manager retains the 
services of construction contractors to build temporary booths and settings which consist of 
temporary walls, ceilings and settings, and installs temporary lighting in the aisle ways between the 
booths. Manager does not furnish the booths with equipment, furniture, displays or any other 
tangible personal property. Manager charges antique dealers and vendors a fixed fee, based upon 
booth dimensions and location, for the use of the booths for the two-week period. 

The fee charged by Manager to use the space to display tangible personal property for sale 
is a fee for the use of real property which is not subject to State and local sales and use taxes.  See 
Five Star Promotions, Adv Op Comm T&F, February 6, 1997, TSB-A-97(7)S.  Manager is not 
reselling the booths and lighting but is consuming them in providing its license to use the real 
property. See New York Convention Center Operating Corp., Adv Op Comm T&F, May 21, 1997, 
TSB-A-97(38)S. As the consumer of the property and services supplied by the contractors, Manager 
is not permitted to issue Form ST-120, Resale Certificate, and must pay the applicable sales tax on 
these purchases. Therefore, since it appears from the facts submitted that the booths are not capital 
improvements, sales of tangible personal property to, and the service of installing such property for, 
Manager are subject to tax, as are the sales of electricity or electrical service. See Sections 1105(a), 
1105(c)(3) and 1105(b) of the Tax Law. Contractor services provided directly to dealers or vendors 
are separate transactions from the booth rental by Manager and are subject to sales tax. 

DATED: July 25, 2002	 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist IV 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


