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ADVISORY OPINION PETITION NO. S000920A 

On September 20, 2000, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from William H. Wishinsky, PC, 24 South Drive, Roslyn, NY 11576.  Petitioner, 
William H. Wishinsky, PC, furnished additional information with respect to the Petition on 
November 1, 2000. 

The issue raised by Petitioner is whether commissions paid by a distributor  or cellular phone 
carrier to a retailer for the sale of cellular telephones and prepaid calling cards are subject to State 
and local sales and use taxes. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

A retail establishment sells cellular telephones and/or prepaid calling cards.  Monthly or 
quarterly the distributor or cellular phone carrier pays to the retail establishment a commission on 
the total amount of such sales. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines the term “receipt,” in part, as follows: 

Receipt. The amount of the sale price of any property and the charge for any 
service taxable under this article . . . valued in money, whether received in money or 
otherwise, including any amount for which credit is allowed by the vendor to the 
purchaser, without any deduction for expenses . . . . 

Section 1105 of the Tax Law provides in part: 

Imposition of sales tax.  On and after June first, nineteen hundred 
seventy-one, there is hereby imposed and there shall be paid a tax of four percent 
upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except 
as otherwise provided in this article. 

(b) The receipts from every sale, other than sales for resale, of the following: 

. . . (D) a prepaid telephone calling service. . . . 
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Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax upon the receipts from every sale, except 
for resale, of certain enumerated services. 

Section 526.5(e) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Expenses.  All expenses, including telephone and telegraph and other service 
charges, incurred by a vendor in making a sale, regardless of their taxable status and 
regardless of whether they are billed to a customer are not deductible from the 
receipts. 

Opinion 

Sales commissions received by a sales agent from its supplier are not receipts from the sale 
of an enumerated taxable service under Section 1105 of the Tax Law by the agent to its supplier. 
Moreover, the sales commissions do not constitute receipts from a retail sale of tangible personal 
property under Section 1105(a) of the Tax Law by the agent to its supplier.  Accordingly, the 
commissions paid by a distributor or cellular phone carrier to a retail establishment for its sale of 
cellular phones and/or prepaid calling cards are not receipts from a taxable sale, and the retail 
establishment is not required to collect State and local sales and use taxes from the distributor or 
carrier on such commissions.  See KPMG Peat Marwick, Adv Op Comm T&F, December 20, 1994, 
TSB-A-94(51)S. 

The commission paid by a distributor or cellular phone carrier to a retail establishment for 
the sale of cellular phones and/or prepaid calling cards is not considered in determining the amount 
of the taxable receipts from the sale of a cellular phone or prepaid calling card by the retail 
establishment to a retail customer.  The retail establishment must collect tax on the amount charged 
to the customer for a cellular phone or prepaid calling card.  See Section 1101(b)(3) of the Tax Law 
and Section 526.5(e) of the Sales and Use Tax Regulations. 

DATED: July 31, 2001	 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist III 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


