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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S000825A 

On August 25, 2000, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from S.T.A.T. Communications, Inc., 121 Franklin Street, Watertown, NY 13601. 
Petitioner, S.T.A.T. Communications, Inc., provided additional information pertaining to the Petition 
on September 11, 2000. 

The issue raised by Petitioner is whether sales tax is applicable to the charges for certain 
telephone expenses it incurs as part of the service described below which Petitioner provides to its 
customers. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner characterizes itself as a telephone answering service.  Petitioner operates a call 
center where live operators, available 24 hours a day, take orders over the telephone on behalf of 
customers, such as mail order catalog companies, and take telephone messages on behalf of 
individuals and businesses. 

For customer convenience, Petitioner provides each customer with a specifically assigned 
telephone line to which the customer can program its phone to forward its calls to Petitioner.  These 
telephone lines are direct inward dial (“DID”) lines which can be used to accept inbound telephone 
calls only. Petitioner purchases the DID lines in blocks of one hundred from the telephone company, 
and remits New York State sales tax imposed on the charges.  The telephone company charges are 
then passed through directly to Petitioner’s customers without mark-up.  Petitioner asserts that the 
separate imposition of sales tax on these rebilled expenses results in multiple taxation on the same 
charges. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law states, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by 
subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by section eleven 
hundred ten, the following terms shall mean: 

* * * 
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(3) Receipt. The amount of the sale price of any property and the charge for 
any service taxable under this article . . . valued in money, whether received in money 
or otherwise, including any amount for which credit is allowed by the vendor to the 
purchaser, without any deduction for expenses  or early payment discounts and also 
including any charges by the vendor to the purchaser  for shipping or delivery . . . 
regardless of whether such charges are separately stated in the written  contract, 
if any, or on the bill rendered to such purchaser and regardless of whether such 
shipping or delivery . . . is provided by such vendor or a third party. . . . 

* * * 

(13) Telephone answering  service.  A service that consists of taking messages 
by telephone and transmitting such messages to the purchaser of the service or at the 
purchaser’s direction. . . . 

* * * 

(18) Fulfillment services.  Any of the following services performed  by an 
entity on its premises on behalf of a purchaser: 

(i)	 the acceptance of orders electronically or by  mail, telephone, telefax 
or internet; 

(ii)	 responses to consumer correspondence and inquiries electronically or 
by mail, telephone, telefax or internet; 

(iii)	 billing and collection activities; or 

(iv)	 the shipment of orders from an inventory of products offered for sale 
by the purchaser. 

Section 1105(b)(1) of the Tax Law imposes sales tax, in part, on: 

The receipts from every  sale, other than sales for resale, of  . . . (B) telephony 
and telegraphy and telephone and telegraph service of whatever nature except 
interstate and international telephony and telegraphy and telephone and telegraph 
service; (C) a telephone answering service. . . . 

Section 526.5(e) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 
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Expenses. All expenses, including telephone and telegraph and other service 
charges, incurred by a vendor in making a sale, regardless of their taxable status and 
regardless of whether they are billed to a customer are not deductible from the 
receipts. (Emphasis added) 

Example 1:	 A photographer contracts with a customer to furnish 
photographs at $50 each in addition to expenses.

 The customer is billed as follows:
 Photographs(2)  $100
 Model fees  60
 Meals  10
 Travel  25
 Props(Flowers)  5 

Total due  $200
 Receipt subject to tax is $200 

Section 526.6(c) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(c) Resale exclusion. (1) Where a person, in the course of his business 
operations, purchases tangible personal property or services which he intends to sell, 
either in the form in which purchased, or as a component part of other property or 
services, the property or services which he has purchased will be considered as 
purchased for resale, and therefore not subject to tax until he has transferred the 
property to his customer. 

Opinion 

Petitioner operates a call center where live operators take merchandise orders and messages 
over the telephone on behalf of its customers. For the customers’ convenience, Petitioner purchases 
from the telephone company the direct inward dial (“DID”) phone lines required to forward the 
customers’ calls from their own lines to Petitioner’s call center.  The purchase of a phone line, which 
is intrastate in nature, from the telephone company is subject to the imposition of sales tax under 
Section1105(b)(1)(B) of the Tax Law.  The purchase of such telephone service cannot be made 
without payment of the sales tax unless the service is purchased for resale.  See Section 527.2(e) of 
the Sales and Use Tax Regulations. 

In this case, Petitioner is providing telephone answering services as defined in Section 
1101(b)(13) of the Tax Law, and may be providing fulfillment services to some customers, as 
defined in Section 1101(b)(18) of the Tax Law.  Petitioner is not providing its customers with 
telephone or telegraph services.  Accordingly, Petitioner is not reselling telephone service to its 
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customers, but is merely incurring telephone expenses in conducting its business (see Matter of 
Phone Programs, Inc, Dec Tx App Trib, April 6, 2000, TSB-D-00(6)S; Total Recall Message Center, 
Adv Op Comm T&F, February 28, 1996, TSB-A-96(14)S).  Therefore, the DID phone lines 
purchased by Petitioner are not purchased for resale and are subject to sales tax at the time of 
purchase. 

Contrary to Petitioner’s assertion, the inapplicability of the resale exclusion to Petitioner’s 
purchases of the DID telephone lines does not result in unlawful multiple sales taxation of the 
rebilled cost of the same phone lines, because the cost of the phone lines is an element of Petitioner’s 
service to its customer. See Matter of Helmsley Enterprises, Inc., v. Tax Appeals Tribunal, 
187 AD2d 64 app den 81 NY2d 710. Petitioner is deemed to have consumed the taxable service as 
an expense of providing its own service.  All expenses, including telephone expenses, incurred by 
Petitioner and included in its charges to its customers are included in the definition of “receipt” 
provided in Section 1101(b)(3) of the Tax Law.  Therefore, the charge to a customer for the 
telephone expense (including the tax paid by Petitioner on its purchase of such service) is subject 
to sales tax as part of Petitioner’s receipts from the sale of telephone answering services.  If 
Petitioner makes a nontaxable sale, the amount charged to its customers (including expense charges) 
is not subject to tax.  Whether or not the charges to Petitioner’s customer are taxable, the charge to 
Petitioner for intrastate telephone services it consumes is subject to tax. 

DATED: May 24, 2001	 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist III 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


