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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S001030B 

On October 30, 2000, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Comark Corporate Sales, Inc., Attn: Tax Dept., 444 Scott Drive, 
Bloomingdale, IL 60108. 

The issue raised by Petitioner, Comark Corporate Sales, Inc., is whether charges made by 
Petitioner for travel expenses incurred in the performance of its services are subject to sales tax. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner provides computer related services to a New York client.  Petitioner’s employees 
performing these services travel to New York from out of state.  Due to the travel distance involved, 
Petitioner’s employees are required to stay overnight.  A written contract between Petitioner and its 
client states that the client will reimburse Petitioner for all reasonable travel expenses.  These 
expenses include airline tickets, taxi service, hotel accommodations and meals. Receipts of more 
than $25.00 are retained by Petitioner’s employees to substantiate the expenses.  A per diem 
allowance is given for meals.  Petitioner pays all sales taxes on the travel expenses at the time they 
are incurred. 

Petitioner’s bill to its client includes two charges.  One is a fee for services rendered and the 
other is for the amount of travel expenses incurred in conjunction with such services, rounded to the 
nearest dollar. These two charges appear on the same invoice in order for the client to be able to 
match the expenses with the services charged.  Sales tax is charged on the service portion of the 
invoice. Sales tax is not charged on the travel reimbursement portion of the invoice. 

As part of its Petition, Petitioner submitted a copy of the contract with its client which 
indicates, in Item 7, that the client will reimburse Petitioner for all “reasonable travel and related 
business expenses” incurred by Petitioner in the performance of its services.  Item 2 of the contract 
indicates that Petitioner “will act as an independent contractor” in the performance of its duties. 
Also submitted as part of the Petition is an invoice, including back-up documentation, for services 
rendered and travel expenses incurred by Petitioner on one of its projects. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law states, in part: 
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When used in this article for the purposes of the taxes imposed by 
subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by  section eleven 
hundred ten, the following terms shall mean: 

* * * 

(3) Receipt. The amount of the sale price of any  property  and the charge for 
any service taxable under this article  . . . valued in money, whether received in 
money  or otherwise, including any amount for which credit is allowed by  the vendor 
to the purchaser, without any deduction for expenses or early payment discounts and 
also including any charges by the vendor to the purchaser for shipping  or delivery  . . . 
regardless of whether such charges are separately stated in  the written contract, if 
any, or on the bill rendered to such purchaser and regardless of  whether such 
shipping or delivery . . . is provided by such vendor or a third party. . . .  (Emphasis 
added) 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax  upon the receipts from every  sale, except 
for resale, of certain enumerated services. (Emphasis added) 

Section 526.5(e) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Expenses. All expenses, including telephone and telegraph and other service 
charges, incurred by a vendor in making a sale, regardless of their taxable status and 
regardless of whether they are billed to a customer are not deductible from the 
receipts. 

Example 1: A photographer contracts with a customer to furnish 
photographs at $50 each in addition to expenses. 

The customer is billed as follows: 
Photographs(2)
Model fees
Meals
Travel
Props(Flowers)

 Total due
Receipt subject to tax is $200 

$100 
60 
10 
25 
5

 $200 
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Opinion 

Petitioner provides  computer related services to a client located in New York State.  The 
client reimburses Petitioner for certain travel expense items which Petitioner incurs in traveling to 
New York to perform its  services.  Submitted with the Petition is a billing invoice showing two 
separate charges, one for the services performed by Petitioner and one  for the total of all associated 
travel expenses, including sales tax, paid by Petitioner. 

Petitioner is deemed to have consumed the travel expense items as a cost of doing business, 
and they are characterized as items of overhead.  Therefore, all reimbursed expenses including air 
fare, hotel and meals incurred by Petitioner and included in its charges to its client are included in 
the definition of “receipt” provided in Section 1101(b)(3) of the Tax Law.  See Matter of Penfold 
v. State Tax  Commn., 114 AD2d 696. Charges to Petitioner’s client for reimbursed expenses carry 
the same tax consequences as the services they  are provided in conjunction with.  Accordingly, the 
charge to Petitioner’s client for reimbursed travel items, including the tax  paid by Petitioner on its 
purchase of such items, is part of the receipt from the sale of services by Petitioner, and is subject 
to sales tax  provided that the receipt from Petitioner’s sale of services is subject to tax.  If Petitioner 
makes a nontaxable sale, the amount charged to its client, including such reimbursed expenses, is 
not subject to tax.  See Salomon  & Leitgeb,  CPA’s, LLP, Adv Op Comm T&F, July 23, 1997,  
TSB-97(44)S.

 It is noted that the contract between Petitioner and its client stipulates that Petitioner is an 
independent contractor in the performance of its duties.  Therefore, Petitioner is not making 
purchases on behalf of its client and there is no agency relationship between the two parties.  See 
ARASERVE, Inc., Adv Op Comm T&F, September 27, 1990, TSB-A-90(97)S. 

DATED: April 17, 2001	 /s/ 
Jonathan Pessen 
Tax Regulations Specialist III 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


