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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO.  S000201A 

On February 1, 2000,  the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Kahn, Hoffman, Nonenmacher & Hochman, LLP, 10 Esquire Road, New 
City, NY 10956. 

The issue raised by Petitioner, Kahn, Hoffman, Nonenmacher & Hochman, LLP, is whether 
an out-of-state seller may accept a Resale Certificate from an out-of-state purchaser where 
merchandise is shipped directly to the purchaser’s customer in New York. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

The seller is a fully integrated printing facility located in New Jersey.   The integrated 
operations begin with receiving text, artwork, and instructions from a purchaser.  Through various 
processes, the seller produces a finished product (i.e., book, poster, advertising material, etc.) 
packaged and ready for shipment.   The purchaser in this case is located outside of New Jersey and 
New York, and is neither registered with the New York State Tax Department as a sales tax vendor 
nor required to be registered.  The finished product is shipped directly by the seller to the purchaser’s 
customer who is located in New York.  The seller is a business registered under the New York/New 
Jersey Reciprocal Tax Agreement, and files a combined New York/New Jersey sales tax return 
pursuant to such Agreement. 

Applicable Law and Authority 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes imposed by 
subdivisions  (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five and by  section  eleven 
hundred ten, the following terms shall mean: 

(4) Retail  sale. (i) A  sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale  as  such  or as a physical component part of tangible 
personal property. . . .(emphasis added) 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a sales tax upon "[t]he receipts from every retail sale 
of tangible personal property, except as otherwise provided in this article." 
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Technical Services Bureau Memorandum TSB-M-98(3)S, June 5, 1998, entitled 
Nonregistered Out-of-State Purchaser’s Use of Resale Certificate Form ST-120 provides, in part: 

The New York State Tax Department has changed its policy regarding the 
use of sales tax resale certificate, Form ST-120, by out-of-state vendors not registered 
in New York State. Prior to this change in policy, Form ST-120 could only be used 
by vendors registered in New York State. 

Effective immediately,  any qualified out-of-state purchaser  (see definition 
below) can use Form ST-120, Resale Certificate (print date 5/98) to make tax­
exempt purchases for resale when: 

•	 the vendor will drop-ship the item(s) purchased for resale to the
 
out-of-state purchaser’s customer in New York State,
 

•	 the vendor will drop-ship the item(s) purchased for resale to the 
out-of-state purchaser’s unaffiliated fulfillment service provider in 
New York State, or 

•	 the out-of-state purchaser takes delivery of the items in New York for resale 
from a business located outside New York State. 

The Department has revised Form ST-120 (print date 5/98) to reflect this new 
policy.  There is no change in the use of the certificate by registered vendors; and 
registered vendors may continue to accept and issue previous versions of  Form ST­
120 until they have acquired the latest edition (print date 5/98). 

Users of Form ST-128, Out-of State Resale Permit 

Please note that along with this change in policy, the Department is also 
discontinuing its out-of-state resale permit program. Form ST-120, Resale 
Certificate, is  replacing  Form ST-128, Out-of-State Resale Permit. Holders of 
Form ST-128 are no longer required to use their permit or to apply for a replacement 
when the current permit expires.  Although the Form ST-120 is for immediate use, 
we will continue to recognize Form ST-128 as a legitimate exemption document until 
the  expiration date of the current permit. 

A qualified out-of-state purchaser is one who: 
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•	 is not registered and is not required  to be registered as a sales  tax vendor 
with the New York State Tax Department, and 

•	 is registered with another  state, the District of Columbia, a province of 
Canada, or other country, or has its only location in a state, province or 
country that does not require registration; and 

•	 is purchasing items for resale that  will be either (1) delivered by the vendor 
to the purchaser’s customer or unaffiliated fulfillment service provider 
located in New York State, or (2) delivered to the purchaser in New York 
State, but resold from a business located outside the state.  

If, among other things, a purchaser  has  any  place of business or salespeople 
in New York State, or owns or leases tangible  personal  property in New York State, 
that purchaser is required to  be  registered in New York State. If you need help 
determining if you are required to register  because you engage in some other activity 
in  the State, contact the Department (See the “Need Help Section” of Form ST-120, 
Resale Certificate).  However, a purchaser who is not otherwise required to be 
registered in New  York  may purchase  fulfillment  services from an unaffiliated New 
York fulfillment service provider and have its tangible personal property located on 
the premises of the provider without being required to be registered in New York. 

The term drop-shipment as used in this memorandum means a shipment that 
occurs when a purchaser purchases merchandise from a vendor who delivers the 
merchandise  to the purchaser’s customer or unaffiliated fulfillment service provider. 

Qualified out-of-state purchasers may issue Form ST-120 either as a single­
use certificate or as  a blanket certificate.  Certificates issued as blanket certificates 
will cover the first and any subsequent purchases of the same general type of 
property or service purchased for resale. (emphasis added) 

Opinion 

In a drop shipment situation, a purchaser purchases merchandise from a vendor who delivers 
the merchandise to the purchaser’s customer. If the vendor is presented with a properly completed 
New York State sales tax exemption document, such as a  Resale Certificate, Form ST-120, the 
vendor does not have to collect sales or use tax.  An out-of-state purchaser does not have to be 
registered with the New York State Tax Department as a sales tax vendor in order to use a Resale 
Certificate to make purchases for resale in a drop shipment transaction.   See TSB-M-98(3), supra. 
The out-of-state purchaser should indicate on the Resale Certificate its registration number issued 
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by the state in which it is registered to collect tax, or indicate that it is located in a state that does not 
require registration. 

Accordingly, if the purchaser is registered with the New York State Tax Department and 
holds a current, valid Certificate of Authority; or if the purchaser is neither registered with New York 
nor required to be registered with New York, as indicated in the facts of this Advisory Opinion, and 
is registered with another state or is located in a state that does not require registration, the purchaser 
may present the seller with a properly completed Resale Certificate, Form ST-120, for the product 
being drop shipped into New York.  Upon acceptance of a properly completed Resale Certificate 
within ninety days of the sale, the seller is protected from liability for sales or use tax.  See Section 
1132(c) of the Tax Law and Section 532.4 of the Sales and Use Tax Regulations. 

DATED:  April 25, 2000	 /s/  
John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Division 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


