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On April 4, 1996 the Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory 
Opinion from RAI (NY), Inc., 25875 Science Park Drive, Beachwood, Ohio, 44122. 

The issue raised by Petitioner, RAI (NY), Inc., is whether, under the circumstances, Petitioner 
would be entitled to the exemption from the Real Property Transfer Gains Tax ("the gains tax") 
provided by section 1443.2 of the Tax Law, which the Petitioner refers to as the personal residence 
exemption. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. In order to 
protect their confidentiality, Mr. and Mrs. A formed Petitioner to acquire title to residential real 
property. Mr. and Mrs. A intend to use and occupy the premises exclusively as a residence. No 
portion of this residence will be depreciated. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1441 of the Tax Law imposes the gains tax on gains derived from the transfer of real 
property within the state at the rate of ten percent of the gain. 

Section 1443.2 of the Tax Law provides an exemption from the tax to the extent that the real 
property that is transferred consists of premises occupied by the transferor as his residence (but only 
with respect to that portion of the premises actually occupied and used for residential purposes). 

Also, Section 590.25(d) of the gains tax regulations (Part 590 of 20 NYCRR) provides as 
follows: 

Question: Is the sale of the premises which is owned by a corporation and occupied 
by its sole shareholder as his residence exempt from the gains tax pursuant to section 
1443(2) of the Tax Law? 

Answer: No. Generally, a corporation cannot occupy premises as its residence. 
However, if the transferor can establish through all the facts and circumstances that 
the ownership and maintenance of the premises related solely to personal use and that 
the premises were never treated as business property (for example, it was not 
depreciated for Federal income tax purposes), the exemption may be allowed. The 
exemption will be applied strictly on a case by case basis by taking all the facts and 
circumstances into consideration. 
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Conclusion 

If, at the time of the transfer of the real property comprising the residential premises, the 
conditions for the allowance of the residential exemption as described in Section 1443.2 of the Tax 
Law and Section 590.25(d) of the gains tax regulations are met, the transfer will be exempt from the 
gains tax. 

DATED: June 27, 1996 /s/ 
John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


