
 

 
  

 

 
  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-93 (21) R 

Real PropertyTechnical Services Bureau Transfer Gains Tax 
December 29, 1993 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION    PETITION NO. M930728A 

On July 28, 1993, a Petition for Advisory Opinion was received from George Murian, 2312 
Demeyer Street, Bronx, NY 10469, Vincent and Linda Cafarelli, 2310 Demeyer Street, Bronx, NY 
10469, Alfonso and Diane Spagnoli, 2316 Demeyer Street, Bronx, NY 10469, Frank and Angela 
Ross, 2318 Demeyer Street, Bronx, NY 10469, and Peter and Flavia Lasalandra, 104 Rollingwood 
Drive, Stamford, CT. 

The issue raised by Petitioners, George Murian, Vincent and Linda Cafarelli, Alfonso and 
Diane Spagnoli, Frank and Angela Ross and  Peter  and Flavia Lasalandra, is whether the 
consideration received by each Petitioner for their houses following the withdrawal of the property 
from a condominium form of ownership must be aggregated for purposes of the Real Property 
Transfer Gains Tax (hereinafter the "gains tax"). 

Petitioners premises consist of six semi-attached condominium units in Bronx County, New 
York. The units are owned by five families. Two of the units are owned by the same family. The 
intentions of Petitioners is to remove the property from condominium form of ownership and to have 
each respective owner of the condominium unit own the lot and building in fee simple. 

In order to effectuate the transaction, Petitioners will first record a document entitled 
"Withdrawal of Property from Article 9-B of the Real Property Law of the State of New York."When 
the document is recorded, all six homes will, by operation of law, be owned by Petitioners as tenants­
in common. However, while by operation of law bare legal title will be vested in Petitioners as 
tenants-in-common, it is understood and agreed to by and between Petitioners that beneficial 
ownership of each home will continue to vested solely in each individual Petitioner. Simultaneously, 
Petitioners will convey each of the lots and homes to the five families. The deeds are merely 
intended to transfer title to each of the homes to the same owner who now owns the respective 
dwellings in a condominium form of ownership. 

Pursuant to Sections 1441 and 1443.1 of the Tax Law and Section 590.1 of the Gains Tax 
Regulations the gains tax is a ten percent tax on the gain derived from the transfer of real property, 
which includes the acquisition or transfer of a controlling interest in any entity with an interest in real 
property, where the property is located in New York State and where the consideration for the 
transfer is one million dollars or more. 

Section 1440.7 of the Tax Law defines the term "transfer of real property", in part, to mean 
the transfer or transfers of any interest in real property by any method. This would include a transfer 
upon liquidation or a transfer by partition. 

Section 1440.1 of the Tax Law defines the term "consideration", in pertinent part, to mean 
the price paid or required to be paid for real property or any interest therein, less any customary 
brokerage fees related to the transfer if paid by the transferor. . .whether expressed in a deed 
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and whether paid or required to be paid by money, property, or any other thing of value. 

Section 1443 of the Tax Law provides, in part, as follows: 

Sec. 1443. Exemptions.--A total or partial exemption shall be allowed
 
in the following cases:
 

*                                 *                                 * 
5. If a transfer of real property, however effected, consists of 
a mere change of identity  or form of ownership or organization, where there is no change in 
beneficial interest. 

Section 590.43 of the Gains Tax Regulations provides, in part, as follows: 

590.43  Aggregation of partial or successive transfers of real property. [Tax Law, § 1440(7)] 

Question: How is the aggregation clause of section 1440(7) of the Tax Law, which 
states in part: 

"    .  .  .  Transfer of real property shall also include partial or successive 
transfers, unless the transferor or transferors furnish a sworn statement that such 
transfers are not pursuant to an agreement or plan to effectuate by partial or 
successive transfers a transfer which would otherwise be included in the coverage of 
this article, and the transfer of real property by tenants in common, joint tenants or 
tenants by the entirety, provided that the subdividing of real property and the sale of 
such subdivided parcels improved with residences to transferees for use as their 
residences, other than transfers pursuant to a cooperative or condominium plan, shall 
not be deemed a single transfer of real property." 

applied in the case of: 

*                                 *                                 * 
(d) Several transferors, owning  one parcel of land either as joint tenants, tenants in common, 

or as tenants by the entirety, one transferee? 

Answer:   The statute specifically requires that the consideration paid to each such transferor 
be aggregated with  the consideration paid to the other transferors in determining whether the 
consideration is $1 million or more. Once the million-dollar threshold is met, each transferor is liable 
for payment of tax based on the consideration he receives, less his  original purchase price for the 
property. 
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Section 590.50 of the Gains Tax Regulations provides, in part, as follows: 590.50 

Mere change of identity. [Tax Law, § 1443(5)] 

(a) Question: Section 1443(5) of the Tax Law exempts a transfer from  the 
gains tax to the extent it "consists of a mere change of identity or form of ownership 
or organization where there is no change in beneficial interest." Does this exempt: 

*                     *                     * 
(3) The transfer of real property  by  a corporation to its shareholders, who will 

hold the real property as tenants-in-common in the same pro rata share as they  own 
the corporation? 

Answer: Yes. This is a mere change of identity or form of ownership or 
organization. The shareholders will have a carry-over original purchase price in the 
real property. 

In Board of Managers of Powell's Cove View Condominium, Adv Op Comm T&F, June 14, 
1993, TSB-A-93(8)R the Commissioner advised that the transfer by Petitioner of the common area 
to the owners resulting from the termination of the condominium declaration was not subject to gains 
tax since the transfer of the property to the owners as tenants-in-common constituted a mere change 
of identity or form of ownership or organization since there is no change in beneficial ownership. 
However, the Commissioner advised that pursuant to Sections 1440.7 and 1443.5 of the Tax Law 
and Section 590.50 of the Gains Tax Regulations the subsequent transfer by the owners of their 
tenants-in-common interest was subject to the gains tax to the extent that the transfers resulted in a 
change in beneficial interest. The Commissioner further advised that pursuant to Section 590,43(d) 
of the Gains Tax Regulations the consideration paid to each owner for their interest in the real 
property must be aggregated with the consideration paid to the other owners for their interest in 
determining whether the consideration for the transfer is one million dollars or more, but that, once 
the one million dollar threshold was met that each owner was liable for payment of the gains tax 
based on the consideration he receives, less his original purchase price for the property. 

Under the condominium form of ownership the lots which represent the common area of the 
condominium, were commonly owned by Petitioners. Accordingly, pursuant to Sections 1440.7 and 
1443.5 of the Tax Law, Section 590.50 of the Gains Tax Regulations and Board of Managers of 
Powell's Cove View Condominium, supra, the transfer of real property by Petitioners of the lots 
which represent the common area as a result of the withdrawal of the property from the 
condominium form of ownership will not be subject to the gains tax since the transfer of such lots 
to Petitioners as tenants-in-common will not result in a change in the beneficial interest of such lots. 
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As for the transfer of the lots from tenant-in-common ownership to the individual Petitioners, 
pursuant to Sections 1440.7 and 1443.5 of the Tax Law such transfer will be subject to the gains tax, 
to the extent that the transfer of the lots results in a change in beneficial interest. Pursuant to Section 
1440.1 of the Tax Law and Board of Managers of Powell's Cove View Condominium, supra, the 
consideration for the transfer of an individual Petitioner's tenant-in-common interest is equal to the 
fair market value of the interest in real property received by each individual Petitioner as a result of 
the transfer. Pursuant to Section 590.43(d) of the Gains Tax Regulations and Board of Managers of 
Powell's Cove View Condominium, supra, the consideration paid to each individual Petitioner for 
their interest in the real property must be aggregated with the consideration paid to the other 
Petitioners for their interests in determining whether the consideration for the transfer is one million 
dollars or more. However, once the one million dollar threshold is met, each individual Petitioner 
is liable for payment of gains tax based on the consideration he receives, less his original purchase 
price for the property. 

Concerning the transfers of the homes under the aforementioned transaction, it is recognized 
that beneficial ownership of each home is continuously vested in each Petitioner without regard to 
bare legal title being vested with Petitioners as tenants-in-common for a moment in time. Therefore, 
pursuant to Section 1443.5 of the Tax Law and Section 590.50 of the Gains Tax Regulations the 
transfers by Petitioners of their homes, including any commonly owned walls, roofs and overhangs, 
as a result of the withdrawal of the property from its condominium form of ownership to Petitioners 
as tenants-in-common and the transfer of their homes by Petitioners as tenants-in-common back to 
the respective Petitioner's which owned the homes in condominium form will not be subject to the 
gains tax since each transfer constitutes a mere change of identity or form of ownership or 
organization as there is no change in the beneficial interest of the homes. 

DATED: December 29, 1993 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
   are limited to the facts set forth therein. 


