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On August 4, 1992, a Petition for Advisory Opinion was received from CHS of Easthampton, 
Inc., c/o Leonard I. Ackerman, Esq., 34 Pantigo Road, East Hampton, New York 11937. 

The issue raised by Petitioner, CHS of Easthampton, Inc., is whether the sale of the premises 
which is owned by a corporation  and occupied by its shareholders as their personal residence is 
subject to Real Property Transfer Gains Tax (hereinafter "gains tax"). 

In order to protect their confidentiality, Mr. and Mrs. A formed Petitioner to acquire title to 
the subject residence. Mr. and Mrs.  A intend to use and occupy the premises exclusively as a 
residence. They will not rent or depreciate any portion of this residence. 

Section 1443 of the Tax Law provides, in part, as follows: 

Sec. 1443. Exemptions.- - A total or partial exemption shall be allowed in the 
following cases: 

* * * 

2. If the real property consists of premises occupied by the transferor as his 
residence (but only with respect to that portion of the premises actually occupied and 
used for such purposes). 

Section 590.24 of the Gains Tax Regulations provides, in part, as follows: 

(d) Question: Is the sale of the premises  which is owned by a corporation 
and occupied by its sole shareholder as his residence exempt from the gains tax 
pursuant to section 1443(2) of the Tax Law? 

Answer: No. Generally, a corporation  cannot occupy premises as its 
residence. However, if the  transferor can establish through all the facts and 
circumstances that the ownership and maintenance of the premises related solely to 
personal use and that the  premises  were never treated as business property (for 
example, it was not depreciated for Federal income tax purposes), the exemption may 
be allowed. The exemption will be applied strictly on a case by  case basis by taking 
all the facts and circumstances into consideration. 
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Accordingly, pursuant to Section 590.24(d) of the Gains Tax Regulations if the Petitioner 
can establish through all the facts and circumstances that the ownership and maintenance of the 
premises is related solely to their personal use and that the premises were never treated as business 
property, then the exemption provided by Section 1443(a) of the Tax Law may be allowed. 

DATED: September 24, 1992 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


