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STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION    PETITION NO. M830830B 

On August 23, 1983, a Petition for Advisory Opinion was filed by Jefferson Highland
Corporation, 3666 Hill Boulevard, Jefferson Valley, New York  10535. 

Petitioner  inquires as to whether the conveyance of title to real property  valued at  over  one
million dollars by a corporation, upon  its  liquidation, to its sole shareholder, a partnership, is a
transfer of real property  taxable under the Tax on Gains Derived From Certain Real Property
Transfers imposed by Article 31-B of the Tax Law. 

Section 1440.7 of the Tax Law provides, in part, as follows: 

"'Transfer of real property' means the transfer of any  interest  in  real  property  by  any
method, including but  not  limited  to  sale, exchange, assignment, surrender, mortgage
foreclosure, transfer in lieu of  foreclosure, option transferred with use and occupancy
of real property, trust indenture, taking  by eminent domain, conveyance upon
liquidation . . . . "(emphasis added) 

Thus, a conveyance of real property as part of a corporate liquidation is a transfer of real property,
and the gain derived therefrom is generally subject to tax. (Tax Law, § 1441) However, subdivision
5 of section 1443 of the Tax Law provides an exemption from tax with respect to a transfer of real
property, however effected, which consists of a mere change of identity or form of ownership or
organization, where there is no change in beneficial interest. 

The sole shareholder of a corporation may be considered the equitable owner of the
corporation's real property since, as a practical matter, he controls the use and disposition of such
property. (See Department of Taxation and Finance Publication 588, Q&A #25C.) In the transaction
at issue, the sole stockholder is a partnership. Nevertheless, it is the equitable owner of the 
corporation's property, since it controls the use and disposition of such property. Accordingly, the
conveyance of title to the corporation's real property upon its liquidation to its sole stockholder will
constitute a mere change in form of ownership of the real property, with no change in beneficial
interest. Therefore, the transfer will be exempt from the real property gains tax by reason of section
1443.5 of the Tax Law. 

RODERICK G. W. CHU, COMMISSIONER GABRIEL B. DiCERBO, DEPUTY COMMISSIONER 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR 
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It is to be noted that should the partnership subsequently transfer the real property so
acquired, in computing its original purchase price for purposes of computing the real property gains
tax the "consideration paid by the transferor to acquire real property or a controlling interest therein"
is that paid by the corporation. 

DATED:  November 10, 1983 s/FRANK J. PUCCIA
Director 
Technical Services Bureau 


