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The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
“Petitioner” REDACTED REDACTED.  Petitioner is a telecommunication carrier and it asks 
whether it would be protected from liability for the excise tax imposed by Tax Law § 186-e by 
its acceptance of a resale certificate from a foreign carrier that lacks the purchaser’s vendor 
identification number.  We conclude that, without the customer’s Certificate of Authority 
number, the resale certificate is not complete and will not rebut the presumption that the sale is 
subject to §186-e tax.  
 
Facts  
 

Petitioner is a Delaware corporation and a licensed common carrier by the New York 
Public Service Commission ("PSC") and sells telecommunication services that are subject to the 
186-e telecommunication excise tax.  Certain of Petitioner’s customers are other 
telecommunication carriers that purchase Petitioner’s services for resale. These resale carrier 
customers include foreign carriers that use Petitioner’s services for resale to their ultimate end 
users in foreign countries. Petitioner’s domestic carrier customers can provide Petitioner with a 
completed § 186-e tax resale certificate form (Form CT-120). According to Petitioner, however, 
the foreign carriers cannot provide a completed Form CT-120, because this form requires the 
reseller to provide the number of the reseller’s Certificate of Authority ("COA"), which this 
Department issues to persons required to collect sales tax pursuant to Tax Law § 1134. 
 

These carriers often do not have U.S. operations or even a presence in the U.S.  They 
do not serve customers in New York.  Rather, they offer services in their home countries and 
use Petitioner’s services to facilitate the provision of these telecommunication services 
abroad. As a result, these foreign customers have no need for a COA and in many cases do 
not have a COA.   

 
Analysis  
 
 As relevant here, Tax Law § 186-e imposes an excise tax on a 

telecommunication service provider’s gross receipts from sales of the following:  (1) 
intrastate telecommunication service; (2) interstate and international telecommunication 
service if the service originates or terminates in New York and is charged to a service address 
in New York; and (3) private telecommunication services attributable to New York, or any 
combination thereof. 
 
 Tax Law § 186-e.2(b)(1)(i) further provides that “[a]ll gross receipts are deemed taxable 
to the provider of telecommunication services under this section, unless the provider, within 
ninety days after the provision of telecommunication services, has taken from the purchaser a 
certificate of resale in the form the commissioner has prescribed, to document that the 
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telecommunication services were purchased for resale as telecommunication services.”  Under 
Tax Law § 186-e.2(b)(1)(ii), however, “[a] certificate of resale is not properly completed if it 
does not include the purchaser’s certificate of authority number issued pursuant to [Tax Law § 
1134].”  Consistent with this provision, the § 186-e tax resale certificate form created by the 
Department, the CT-120, requires the purchaser’s COA number. 
 
 Thus, § 186-e.2(b)(1) presumes that the gross receipts from the sale of 
telecommunication services are taxable unless the purchaser timely supplies the seller with a 
properly completed resale certificate that the seller accepts in good faith.  To be properly 
completed, the resale certificate must include the purchaser’s COA number issued in accordance 
with Tax Law § 1134.  Therefore, when Petitioner accepts a resale certificate that lacks the 
purchaser’s COA number, the resale certificate is not properly completed and, thus, cannot rebut 
the presumption of taxability in § 186-e.2(b)(1)(ii).   
 

Absent a properly completed resale certificate, the sale of telecommunications services is 
presumed to be taxable, and failure to pay these taxes may subject Petitioner to interest and 
penalty liabilities.  Petitioner may attempt to prove, through a refund claim or on audit, that the 
sale to the carrier was for resale, but the burden of proof remains on it.  To avoid possible 
liability for penalties and interest, Petitioner should collect the § 186-e tax from any purchaser 
that does not have a COA, since the purchaser is entitled to seek a credit pursuant to § 186-
e.2(b)(1)(v) to the extent that it can show that the purchase was for resale.  Alternatively, a 
foreign carrier may voluntarily register as a vendor in the State of New York and obtain a COA.  
However, once a foreign carrier voluntarily registers, it would be required to file zero remittance 
tax returns in order to be in good standing and retain its COA. 
 
 Finally, according to Petitioner, its foreign carrier customers have repeatedly insisted that 
TSB-A-01(16)C continues to allow Petitioner to treat the sales to these carriers as exempt sales 
for resale, even though the resale customers do not have a COA and, thus, cannot complete Form 
CT-120.  That 2001 Advisory Opinion has been superseded by a change in the Tax Law, namely 
Chapter 297 of the Laws of 2008, which amended the § 186-e resale provision, effective January 
1, 2009, to allow for the use of resale certificates to substantiate that a purchase of 
telecommunication services was for resale.  See TSB-M-09(2)C.  Included in that legislation was 
the resale provision in Tax Law § 186-e.2(b)(1)(ii) that requires a COA number, as discussed 
above.  Therefore, TSB-A-01(16)C has no relevance to sales to telecommunication services 
occurring on or after January 1, 2009. 
 
 
 
 
DATED:  March 12, 2015     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 



 
 
 - 3 -  
 
 

TSB-A-15(3)C 
Corporate Tax 
TSB-A-15(4)I 
Income Tax 
March 12, 2015 

accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 
 


